Share |

The Jesus and Mary Chain po letech do Prahy!

 
The Jesus and Mary Chain / UK
13.10.2017 - 18:30
Lucerna Music Bar - Praha
Vstupenky za 890 Kč + poplatky od 24. 4. v 10:00 na webu a pokladně Lucerna Music Baru, v sítích GoOut.cz, Ticketpro a Ticketportal,
na místě v den koncertu za 1.000 Kč.
-----------------
The Stooges, the Ramones, Einstürzende Neubauten, The Shangri-Las: eklektická škála vlivů, všech těch, kteří inspirovali bratry Jima a Williama Reidovy ze skotského Lanarkshire k založení The Jesus and Mary Chain. Během pár let se stali jednou z nejvlivnějších kapel své éry. Po několikaletém mlčení ale kapela natočila novou desku a 13.října ji v Praze představí fanouškům v Lucerna Music Baru.

Jejich průlomový debut ‘Psychocandy’(1985) byl doprovázen erupcí tvořivé energie a neustálými spory obou bratrů. Jejich úspěch pomohl Alanovi McGeeovi a jeho labelu Creation Records k získání nejvíce kritikou opěvovaných skupin, od My Bloody Valentine k Oasis a Super Furry Animals, jeden z prvních bubeníků JAMC Bobby Gillespie si svou historii psal sám s Primal Scream.

V roce 1998 ale jejich bratrské spory vykulminovaly a JAMC se odmlčeli.

“V té době to bylo takové to staré ‘Už nikdy, za žádnou cenu’,” vzpomíná Jim Reid. “A pak, jak jdou léta, si ani nepamatujete důvody rozpadu vaší kapely. Možná jsme to mohli tehdy vyřešit, ale prostě jsme se unáhlili.”

Tvrdohlavost a umíněnost po letech vzaly za své a osvobozující “Já do toho půjdu, když do toho půjdeš ty,” konečně zaznělo naplno a odstartovalo spolupráci. 

V době jejich absence se na scéně objevovaly desítky kapel, které JAMC imitovaly, Sofia Coppola použila jejich skladbu ‘Just Like Honey’ v závěrečné scéně filmu ‘Ztraceno v překladu’. Nové generace posluchačů dostávaly šanci JAMC objevit. Festival Coachella je opakovaně žádal o koncertní vystoupení. V roce 2007 se JAMC vracejí na koncertní podia za doprovodu speciálního hosta, hvězdy výše zmíněného filmu Scarlett Johansson.

Skupina tedy vystupovala – proběhlo jejich turné nazvané ‘Psychocandy’, ale s novou deskou to příliš nadějně nevypadalo. Bratři se nedokázali shodnout na tom, kde a jak nahrávat, Jim se navíc nechtěl vzdát klidného života se svou mladou rodinou a odjet na mnoho týdnů do zahraničí.  

Takže co se vlastně změnilo?

“Začali jsme se – věříte tomu? – trochu víc poslouchat,” vysvětluje Jim. “ Válečná sekyra byla už pár let zakopaná a překvapením pro všechny bylo to, že jsme si ve studiu nevjížděli do vlasů.” 

Práce na albu ‘Damage and Joy’ (odkaz na anglický překlad výrazu schadenfreude) započaly v září 2015, s producentem Youthem, který kromě diplomatických aktivit mezi sourozenci hrál i na basovou kytaru během společných sessions v Londýně, Dublinu a ve španělské Granadě.

Alan McGee – opět jejich manažer – sdělil světu zprávu o jejich albu v listopadu 2016 a nová skladba ‘Amputation’ zazněla v éteru o pár týdnů později. 

Album ‘Damage and Joy’ je velkým triumfem. “Na téhle desce je nejvíc zajímavé to, co zní z reproduktorů. Udělat dobrou desku ve dvaceti dvou letech je úspěch, ale když je vám padesát a něco jako nám, je to takový malý zázrak.”  

Více info:

www.thejesusandmarychain.uk.com
www.facebook.com/thejesusandmarychain
www.musicbar.cz
www.facebook.com/lucernamusicbar
www.dsmacku.com
www.facebook.com/dsmackupromotion

 
THE JESUS AND MARY CHAIN
13.10. 2017
LUCERNA MUSIC BAR
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.