Share |

Jedete na hory? Pak nezapomínejte na vlasy ukryté pod čepicí či helmou

Zima představuje pro vlasy velkou zátěž v každé podobě, a což teprve při pobytu na horách či při zimních radovánkách. Skrývání vlasů pod helmou nebo čepicí způsobuje nadměrné pocení vlasové pokožky. Přesto můžeme vlasy i pokožku účinně ochránit, stačí vědět jak.  
Proč je vlastně zima pro vlasy tak náročná? Odpovědí je extrém. „V době, kdy dochází k prudkým přechodům
z mrazu do vytopených místností, vlasy nadměrně slábnou. Velkou zátěží se stává i oblečení, kabáty, bundy, šály a pokrývky hlavy, které je elektrizují. Vlasy v důsledku toho létají do všech stran a udržení přijatelného účesu se stává obtížné, či dokonce nemožné. K tomu se přidává nadměrné maštění a tvorba lupů,“ říká tricholožka
a majitelka Clinical Hair&Health Vlasového centra a kliniky zdraví Lenka Kašpaříková.
 
Co všechno se děje s vlasy v zimně:
 

  • Během dne několikrát prostřídáme mrazivé venkovní počasí s přetopenými místnostmi. Suchý teplý vzduch vlasy vysuší, ty ztratí lesk a sílu. Následně se lámou a třepí.

 

  • Pokrývka hlavy sice zabrání úniku tepla, ale hlava se zapaří, což může vést ke zvýšené tvorbě kvasinek
    a infekce pokožky, na které se následně tvoří lupy.

 

  • To vše je podpořeno složením zimního jídelníčku, neboť je prokázané, že v toto roční období přijímáme více tuků a cukrů než ovoce a zeleniny, obilovin nebo luštěnin.

 
Jak mohou vlasy na zimu vyzrát?
Určitě se nevzdávejte pokrývek hlavy ani šál. Vlasy jsou naší nedílnou součástí, takže základem je poskytnout jim dostatek živin. „V zimě bychom se opravdu měli zamyslet nad stravováním. Je třeba dbát na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, které nám poskytují nezbytné vitaminy a antioxidanty. Neopomíjejte ani bílkoviny
a stopové prvky obsažené například v kvalitním mase, vejcích či rybách. Pomohou nám i kvalitní potravinové doplňky přírodního charakteru. Tělo k nim přistupuje jako k potravě a bez problému je stráví. Zejména doporučuji se zaměřit na železo, vápník, jód, zinek, křemík, vitamíny A, E a C,“ upozorňuje tricholožka Lenka Kašpaříková.
 
Snažte se vlasy uhladit
Kromě povětrnostních podmínek dostávají vlasy zabrat také mechanicky. Namístě je tedy zvýšená opatrnost při jejich úpravě. „V zimě při fixování dlouhých vlasů odložte železné kartáče a spony. Po umytí vlasy opatrně vysušte ručníkem a vyfénujte teplým, ale ne horkým vzduchem. Před tepelnou úpravou vždy použijte ochranné vlasové přípravky. Dlouhé fénování, kulmování a žehlení vlasům obecně neprospívá, ale v zimních měsících je negativní vliv těchto úkonů ještě mnohem větší. Vlasy rychleji ubývají na síle a lesku,“ upozorňuje tricholožka a doplňuje, „majitelkám dlouhých i krátkých vlasů doporučuji během zimy používat masky, kondicionéry a oleje bez chemických složek. Díky nim dojde k okamžitému přilnutí keratinových šupin vlasu a jeho uhlazení, čímž výrazně omezíme třepení konečků a nežádoucí elektronizaci. Vlasy si uchovají i při nošení čepice nebo lyžařské helmy vitalitu. Vlasy myjte ob den a do péče zařaďte speciální vlasové peelingy s koloidním stříbrem či zlatem.“
 
 
Co používat v zimě podle tricholožky Lenky Kašpaříkové, Clinical Hair&Health Vlasové centrum a klinika zdraví:

  1. Krok: péče o vlasy a vlasovou pokožku

Šampon Bio-Collagen. Kolagen patří mezi nejdůležitější proteiny lidské kůže. Šampon obsahuje kolagen nejvyšší kvality a společně s ostatními složkami má tišící a protizánětlivé účinky na vlasovou pokožku, protože je vhodný na zarudlou kůži, lupy, při svědění dehydratované pokožky. Vlasy hydratuje, dodává jim svěžest a potřebnou výživu. Šampon Bio-Collagen: 950 Kč (200 ml)

 
Olej Bio-Collagen. Nejlepších výsledků při podrážděné a namáhané pokožce má šampon v kombinaci s kolagenovým olejem, který obsahuje velké množství čistého mořského kolagenu. Ten byl vyvinut pro kožní regeneraci a rychlé zklidnění vlasové pokožky. Použít jej můžete použít rovněž ke zklidnění pokožce kdekoliv na těle. Kromě mořského kolagenu obsahuje i vitaminy a proteiny. Olej Bio-Collagen: 1 053 Kč (50 ml)
 
Detoxikační peeling Detoxi Au
Jemný peeling pro pokožku hlavy obsahuje koloidní zlato, urychlovače bio-enzymů buněčného dýchání a další speciální látky podporující obnovu kožních buněk a hloubkovou regeneraci. Je velmi účinný pro suchou, citlivou i zarudlou pokožku hlavy. Má blahodárné léčebné účinky na křehké a dehydratované vlasy. Detoxi Au: 479 Kč (5 x 15ml).

  1. Krok: uhlazení keratinových šupin vlasu a výživa

Vlasový krém Instant vlasy chrání, hydratuje a dodává jim zdravý lesk. Použít jej lze jako kondicionér, zábal na vlasy i sluneční filtr.
Vlasový krém Instant: 423 Kč (100 ml)

Lifting Oil vlasy posiluje a ošetřuje. Mokrým dodává lesk a zlepšuje jejich rozčesávání. Suché naopak chrání, vyživuje, hydratuje a posiluje. Obecně vlasům propůjčuje jas, elasticitu a sílu. Nemastí, proto je možné jej požít každý den. Chrání vlas před teplotními výkyvy, dehydratací.
Lifting Oil: 1 300 Kč (50 ml)

Regenerační maska pro péči o vlasy až ke konečkům Protettivo je vhodná pro všechny barvené, melírované a teplem namáhané vlasy, které obnovuje, mění jejich hydrataci, pH, lesk, pružnost, hutnost a sílu.  
Protettivo regenerační keratinová maska, cena: 576 Kč (6 x 15 ml)

 
www.clinicalhair.cz.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.