Share |

Jeden svět přiveze dokument Citizenfour o Edwardu Snowdenovi

foto: pořadatel akce

Otázku soukromí na internetu a využívání osobních dat tajnými službami otevírá dlouho očekávaný dokumentární film Citizenfour. Unikátní záběry ze schůzek whistleblowera Edwarda Snowdena uvidí české publikum úplně poprvé na Jednom světě. Festival představí i další filmy, které prasknou ochranné bubliny o bezpečí, které nám zajišťují tajné služby.
 
Edward Snowden, bývalý analytik Americké bezpečnostní agentury popsal filmařce Lauře Poitras, jak bezpečnostní služby masově shromažďují data o soukromé elektronické komunikaci stovek milionů lidí. Dokument Citizenfour, letos nominovaný na Oscara, přináší nové informace v této mediálně propírané kauze a upozorňuje na jedno z nejkontroverznějších témat současnosti. Bezpečí na internetu se týká i oceňovaný dokument Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartzeo hackerovi, jehož při boji za občanská práva americká administrativa dožene k sebevraždě.  
 
Jeden svět zařadil do programu další filmy, jež kritizují demokratické státy. Příkladem je dokument Dron o tom, jak masivní nasazení bezpilotních letounů v americké armádě v poslední dekádě zásadním způsobem změnilo životy obyčejných lidí v Pákistánu. Válka lží zase šokuje tím, že nepravdivé svědectví jediného člověka posloužilo jako důkaz k rozpoutání války v Iráku.
 
Nový úhel pohledu nabízí také zahajovací film 17. ročníku Jednoho světa Bojovníci ze severu. Praskne publiku bublinu o islamistech. Filmař Søren Steen Jespersen v něm totiž vysvětluje, proč má druhá generace somálských přistěhovalců v Dánsku potřebu přidávat se k radikálnímu hnutí aš-Šabáb. „Ve filmu sledujeme fascinující příběhy několika mladíků, kteří se přidali k islámským radikálům. Překvapivě se jedná o úplně obyčejné kluky, kteří se ocitli na okraji dánské společnosti. Pocity méněcennosti je přiměly k tomu odjet do Somálska a vzít do ruky zbraň. Jeden protagonista z filmu brzy zjišťuje, že to byl životní přešlap,“ říká ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. Režisér Søren Steen Jespersen, který přijede uvést svůj film do Prahy, dodává: „Podařilo se nám zbořit stereotyp, že jsou všichni islámští bojovníci monstry plnými nenávisti. Nejsou. Jsou to mladí zranitelní lidé, kteří mají podobné touhy a trápení jako všichni ostatní. Sami nám říkali: hledáte monstra, ale nacházíte lidské bytosti.“
 
Do Hlavní soutěže mimo zahajovací film patří také fascinující dokument Podoba ticha o genocidě v Indonésii, jímž režisér Joshua Oppenheimer volně navázal na svůj vítězný film Jednoho světa 2013 Způsob zabíjení. Producentka nového snímku Signe Byrge Sørensen českému publiku osvětlí detaily kampaně, která otevřela tabuizované téma přímo v Indonésii. Týmu se podařilo i přes nevoli úřadů promítat na mnoha místech v zemi film o hrůzné minulosti, o níž se jinak mlčí. O ceny v kategorii Máte právo vědět se uchází filmy, které přináší důkazy o hrubém porušování lidských práv nebo „praskají bubliny“ o stereotypně vnímaných tématech. Třeba Casablanca volá dokumentuje snahu Maroka čelit nebezpečí náboženské radikalizace zdůrazněním role žen.
 
Letos vznikly tři tematické kategorie. V té s názvem Co se v mládí naučíš jsou filmy o alternativních školách (Přiblížit se ke slonovi) i dokumenty kritizující vzdělávací systémy. Škola disentu je o studentských protestech v Hongkongu a začátcích aktivistické kariéry Joshuy Wonga a jeho kolegy Ma Jaie. Kategorie Vzajetí mysli odhaluje nová témata související s duševními nemocemi a psychickými krizemi. Dokument 9999 upozorňuje na to, že v Belgii psychiatričtí pacienti, kteří spáchali trestný čin, končí na doživotí ve vězení namísto léčebny. Systém často kritizovaný mezinárodními institucemi jim nenabízí jinou alternativu. Naopak ve filmu Sejde z očí, sejdez mysli vidíme na příkladu Kanady, že takové pacienty je možné vrátit zpět do společnosti. Třetí novinkou jsou snímky ze zemí bývalé Jugoslávie v kategorii Jugoskop. Diváci a divačky se setkají s obhájcem srbského velitele Radovana Karadžiće (Srbský právník) i lesbickou a trans komunitou z Chorvatska (Zas a znova).
 
Tradiční kategorie Cesty ke svobodě nastíní realitu zemí, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni. Například film Ukrajinské hlasy ukazuje zemi v přerodu, kde lidé bojují za demokracii i proti ní. Pod hlavičkou Moc médií festival uvede například snímek Karikaturisté: pěšáci demokracie o kreslířích z více než deseti zemí.V kategorii Takzvaná civilizace se představí environmentálně laděné filmy, třeba Vive la France o hrozivém dědictví jaderných testů, které provedla Francie mezi lety 1966 až 1996 v Polynésii a za jejichž následky dodnes odmítá převzít zodpovědnost. Nejlepší dokumenty ze světových festivalů patří do kategorie Panorama, například velkofilm Virunga nominovaný na Oscara. Ukazuje, jak britská těžební firma i dlouholetý krvavý konflikt ohrožují v DR Kongo unikátní národní park a v něm žijící poslední gorily horské. Nebude chybět Český pohled, kde Jeden svět uvede čtyři filmy v premiéře, a také Ozvěny festivalu Freedom Film Fest z Malajsie, jehož ředitelka Anna Har usedne v Hlavní porotě.
 
Cross-kino Neustadt: dokumenty nové generace
Jeden svět sleduje moderní trendy v dokumentární tvorbě, a nezůstane proto jen u „běžných“ filmů. Zaměří se více na cross-mediální projekty – interaktivní webové dokumenty, které využívají prvky počítačových her a nové způsoby vyprávění. Ve speciálně upravených prostorách Novoměstské radnice v Praze proto vznikne festivalové centrum cross-kino Neustadt. Tam si zájemci budou moci vyzkoušet vybrané cross-mediální projekty – například Last Hijack je o somálských pirátech. Součástí programu budou workshopy, přednášky a debaty pořádané ve spolupráci s IDF s celebritami ze světa filmu a nových médií, jako je William Uricchio ze slavné americké univerzity MIT.
 
Kromě toho se letos festival více zaměřuje na dokumenty, které doprovází kampaň, a mají tak potenciál řešit konkrétní problémy. Andrea Culková, autorka českého snímku Cukr blog, chce zase přesvědčit publikum o škodlivosti rafinovaného cukru a síle cukerné lobby. Autorky snímku Ve stínu války Georgie a Sophie Scott představí sociální kampaň navazující na tento film. Odhalí, jak film může léčit válečná traumata. Více o cross-kině Neustadt najdete zde.
 
Zajímavosti 17. ročníku
Debaty s ministry i režiséry
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přislíbil účast na debatě o směřování české zahraniční politiky. Další z devíti plánovaných panelových debat otevřou téma české azylové politiky nebo vývoje na Ukrajině. Tento rok poprvé navíc dostanou diváci a divačky možnost strávit více času s režiséry na osmi rozšířených debatách ve Světozoru.
 
Jeden svět na školách
V průběhu festivalu uvidí filmy žáci základních a středních škol z celé republiky. První den po spuštění registrace se na školní projekce přihlásilo přes 10 tisíc diváků a divaček. V současnosti jich je více než 15500. Jeden svět se zaměřuje také na ty nejmenší. Pro děti od 8 do 14 let Jeden svět promítá sérii krátkých dokumentů. Nebudou chybět dětské víkendové projekce a s nimi spojený workshop. Více na www.jsns.cz/festival.
 
Bubble Free Concert (6. 3. 2015 | 19.00| NoD)
Koncert v experimentálním prostoru NoD zaručeně praskne hudební bubliny nejednoho návštěvníka. Egyptský písničkář Ramy Essam skládal písně pro celý Tahrír a stal se symbolem revoluce. Zahraje i (lidsko) právník a letošní porotce Jednoho světa Alfredo Romero z Venezuely. Ukrajinská kapela Krapka kombinuje folk, blues, akustický rock, hip-hop a world music. Rozbalí to i čeští Ille.
 
East Doc Platform (2. - 8. 3.)
Institut dokumentárního filmu (IDF)
 pořádá při festivalu Jeden svět čtvrtý ročník největší dokumentární akce svého druhu ve střední a východní Evropě East Doc Platform (EDP). Do Institutu Cervantes a Divadla Komedie přijede přes 400 hostů z řad zahraničních i českých režisérů, producentů, distributorů, zástupců televizních stanic, fondů, institucí, festivalů, médií i veřejnosti. IDF také představí nový mezinárodní projekt KineDokzaměřený na projekce dokumentů v alternativních prostorách. V minulosti díky podpoře IDF vzniklo mimo jiné 26 filmů z letošního programu Jednoho světa. Většina akcí EDP je otevřená veřejnosti. Více na www.DOKweb.net.
 
Festival Jeden svět v číslech
8 festivalových míst obsadí Jeden svět v Praze (Lucerna, Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Ponrepo, Evald a cross-kino Neustadt)
114 dokumentů ve 12 tematických kategoriích představí letošní program
do 59 zemí světa se diváci a divačky podívají díky promítaným filmům
7 dokumentů se odehrává v Jižní Americe, což je oproti minulým letům výjimečné
2 filmy nominované na Oscara(Citizenfour a Virunga) uvidí poprvé publikum v Praze
4 české filmy uvede Jeden svět v premiéře: Jenica & Perla, Zatajené dopisy, Stále spolu a Cukr blog.
do Prahy přijede rekordní počet hostů – více než 100
117 764 lidí
z celé ČR navštívilo Jeden svět 2014, konalo se 1394 projekcí
 
Festival se koná v Praze od 2. do 11. března, poté v dalších 33 městech České republiky a v Bruselu. Předprodej vstupenek v Praze začíná 23. února. Cena vstupenky je letos nižší – 70 Kč na filmy začínající do 17:00, poté 90 Kč. Seniorské projekce stojí 45 Kč. V kině Světozor nově vznikne hlídací koutek pro děti.
 
Kompletní program je zveřejněn na webu www.jedensvet.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.