Share |

Tip na knihu: S LEOPARDEM V PATÁCH. ZÁPISKY LÉKAŘE NOMÁDA.

Co se stane s duší, když je z člověka lékař a světoběžník?
foto: nakladatelství Prostor

Předloni okouzlil české čtenáře moderní cestopis francouzského lékařea spisovatele Jean-Christopha Rufina Nesmrtelná túra do Compostely (bestseller Velkého knižního čtvrtka; vydal PROSTOR 2015).  Nakladatelství PROSTOR nyní přichází s autorovým dílem S LEOPARDEM V PATÁCH. ZÁPISKY LÉKAŘE NOMÁDA, opět ve skvělém překladu Martina Pokorného. Sledujeme v něm proměnu chlapce, vyrůstajícího bez rodičů v domě strohého dědečka, ve výjimečného neurologa, průkopníka humanitárního hnutí Lékaři bez hranic a nositele Goncourtovy ceny.  Rufin nešetří sebeironií a s odzbrojující upřímností a svěžím jazykem dává nahlédnout do nitra člověka, jehož posláním i břemenem je léčit.     
 
Jean-Christophe Rufin: S LEOPARDEM V PATÁCH. Zápisky lékaře nomáda. (anotace)
Autor Nesmrtelné túry do Compostely (Prostor 2015) se v této knize ohlíží za zákrutami vlastního života a zachycuje je se stejným vtipem, uměním zkratky a neokázalou hloubkou. Nahlédneme do pozadí fakultní medicíny i akademické politologie, humanitárních aktivit i vojenských misí OSN, nemocničního provozu i kabinetní politiky, literární branže i vrcholné diplomacie. Rufin ale nepředkládá reportáž ani autobiografii, nýbrž mozaiku výjevů a zkušeností propojených jeho sebeironií a svěžestí jeho jazyka. Svou životní cestou, která ho zcela doslova zavedla do chýší i paláců a na mnoho dalších významných i zvláštních míst, Rufin prochází tak trochu jako šibal z pikareskního románu – ovšem šibal, který současně patří mezi nejvýznamnější postavy světového humanitárního hnutí. Vážnost, kterou za jeho historkami nakonec tušíme, je o to působivější.

Z francouzského originálu Un léopard sur le garrot. Chroniques d’un médicin nomade, vydaného nakladatelstvím Gallimard v Paříži v roce 2008, přeložil Martin Pokorný.
Počet stran 264, MOC 297 Kč
Vydalo nakladatelství PROSTOR roku 2016
V českém jazyce vydání první
 
Jean-Christophe Rufin (*1952), hlavní profesí neurolog, je zakládajícím členem a průkopníkem humanitárního hnutí Lékaři bez hranic, pro které vedl řadu misí ve východní Africe a v Latinské Americe. 2007–2010 působil jako francouzský velvyslanec v Senegalu. Roku 2008 byl zvolen do Académie Française, nejprestižnější francouzské instituce s fixním počtem čtyřiceti členů. Je autorem esejistických knih o otázkách humanitárního hnutí a mezinárodní politiky, ale u širší francouzské veřejnosti se proslavil především jako romanopisec: v roce 1997 obdržel Goncourtovu cenu za prvotinu, v roce 2001 „plnoprávnou“ Goncourtovu cenu (tj. nejvýznamnější francouzskou literární cenu), v roce 1997 Prix Méditerranée ad.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.