Share |

Je mistr v hraní si s jojem. A tvrdí, že to není zdaleka jen hračka.

foto archiv Roberta Kučery

Robert Kučera je mistr ČR v yoyování. Pokud si myslíte, že je to jen nějaké divné využití dětské hračky, čtěte dál.

Yoyování se dostává do povědomí - kde to vlastně začalo? Jak se z dětské hračky stalo tohle?

Především z pohledu historie yoyo není zdaleka jen dětská hračka. Říká se, že kdysi dávno byla podobná věc využívána filipínskými lovci k lovu zvěře. V době francouzské revoluce bylo yoyo velmi populární u francouzské šlechty. Šlechtici, když prchali, brali si své “l’emigrette“, jak yoyu říkali, s sebou. Největší revoluce, která odstartovala následný vývoj yoya, nastala v půlce šedesátých let minulého století, kdy Miltona Issacsona napadlo dát do obyčejného yoya kuličkové ložisko a tím rapidně prodloužit dobu, po kterou se yoyo může točit na konci provázku.

 

Jak se vyvíjel a vyvíjí tvar joja a v čem se liší jojo z hračkářství od toho, co používáš ty?

Tvaru yoya se nyní již nekladou meze. Viděl jsem dokonce i yoyo čtvercové a podobné výstřelky. Každopádně první vychytávky, které změnily “pravidla hry”, spočívaly v tom, že se rozšiřoval prostor pro provázek a upravoval tvar yoya, a díky tomu i rozložení váhy tak, aby se yoyo točilo co nejdéle.

 

Proč je najednou yoyo, když se už před lety počeštilo?

Užíváním tohoto označení se yoyo komunita snažila vymanit z paradigmatu starého typu joja, se kterým se nedá dělat o moc víc než „nahoru - dolů“. A poukázat na to, že se jedná o zcela jiný rozměr.

Mohli jsme tě vidět i v TV - jak ti to pomohlo? 

Mně osobně to pomohlo hlavně v tom, že si teď s kamarády yoyem občas i přivydělám na nějaké exhibici. Ale hlavně se mi líbí, že se dostalo více mezi lidi a že je baví.

Odkdy je yoyování mistrovský sport? Které jsou nejdůležitější závody? Psali jsme o mistrovství v Arše (http://www.protisedi.cz/article/mistrovstvi-evropy-v-yoyovani-je-tu), kdy bude další?

První mistrovství České republiky bylo, pokud se nepletu, v roce 2004. A bývá už tradičně na podzim v Praze. Nově organizátoři z ČR začali pořádat i mistrovství Evropy, na které se sjíždí i yoyeři mimoevropští. V zákulisí se proslýchá, že by Praha mohla hostovat i mistrovství světa v roce 2013, které se až doteď každoročně pořádalo na Floridě. Během roku je po Evropě i v Čechách mnoho menších soutěží. Ty mají různé úrovně – od regionálně významných až po rozsáhlejší mezinárodní contesty.

Kolik hodin denně věnuješ tréninku?

Nastupuju do nové práce, takže teď mám na yoyo čím dál tím míň času, ale ty minuty, co  proyoyuju při různém čekání, se mohou sečíst až do hodiny denně. Před soutěží se ale obecně trénuje mnohem víc a to pak ideálně vypadá tak, že třeba týden trénuju 2-3 hodiny denně.

Za jak dlouho se člověk může vypracovat?

Jak se říká, pokud naskočíte do rozjetého vlaku, tak nemusíte tlačit a už rovnou jedete. To platí i o yoyu. Yoyeři po celém světě jsou propojeni přes různé sociální sítě jako je Youtube atd. a je tak mnohem snazší sdílet dovednosti. Takže pokud má někdo trochu talent, tak se může vypracovat hodně rychle. Těžko ale určit, za jak dlouho, protože je to individuální. Navíc, jak vlastně slovo „vypracování“ definovat, protože i hodnocení yoya je hodně subjektivní záležitost. Osobně si mnohem více cením kreativity a stylu, než když se někdo například naučí hodně technicky náročný trik.

Když s yoyem někdo chce začít, co má dělat, kam se obrátit, kde sežene pomůcky?

V Čechách je několik dobrých eshopů zaměřených hlavně na yoya. Tyhle eshopy jsou oproti ostatním (převážně žongléřským či kamenným obchodům) nejen příjemnější cenou, ale i sortimentem, protože to dělají lidi, kteří se v tom pohybují. Za všechny bych zmínil web slusny.net, kterého jsem součástí. Triky se pak můžete učit ze sekce tutorialy, která je teda zatím „under construction“, nebo z Youtube a podobných serverů. Stačí asi tak minuta „googlování“ a seženete kvalitní stránky zaměřené na výuku triků. Pokud jste z Prahy nebo to sem nemáte daleko, tak můžete přijít na tzv. sessiony, což jsou srazy yoyerů, kde si můžete všechno osahat, vyzkoušet a určitě tam najdete spoustu lidí, kteří vám rádi pomůžou. Sessiony jsou teď v létě každý čtvrtek od 17:00 v parku Podvinný mlýn.

Nejoblíbenější zábava?

Yoyo, tanec, čtení, snowboard a vlastně všeobecně sporty.

Proč nejsi jako ostatní?

Protože všichni ostatní jsou jako ostatní a já nejsem Oni. Svým způsobem ale vlastně nikdo není jako Oni/ostatní.

Co pro tebe znamená krása?

Krása je abstraktní, takže pro mě znamená hlavně pocity.

Před čím máš respekt?

Vážím si lidí, kteří pomáhají ostatním takovým způsobem, aby si  poté dokázali pomoci oni sami.

Čemu bys chtěl vládnout?

Svému životu.

Čeho se nemůžeš nabažit?

Života, lásky.

První vzpomínka z dětství?

Sněhulák.

Cos udělal nejhoršího?

Ublížil jsem hodně lidem.

Jaký sen se ti ještě nesplnil?

Ten můj životní, který je moc komplexní na to, abych se o něm rozepisoval. Zároveň je vlastně nesplnitelný, takže může být stále snem a to je na něm krásné. Možná, že vize je přesnější název.

Co máš v tašce?

Diář, blok, další blok, index, yoyo, knihu Jak motivovat lidi.

Bez čeho nevyrážíš ven?

Bez klíčů, abych se mohl vrátit zase dovnitř, bez mobilu, a než se mi rozbil, tak bez Ipodu.

S kým bys nejradši zašel na drink?

Kromě přátel? Teď zrovna mě napadá Margot Anand.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.