Share |

Jan Strejček: "Modistický kurz je docela morbidní záležitost"

foto David Špidlen

Jan Strejček je mladý návrhář, kterému k nové značce stačilo nadšení a kurz šití. O kurzech i své kolekci nám sdělil následující:
Má startovní kolekce ready-to-wear 2013 vystihuje celou značku Sabas, zakládám si na čistých jednoduchých liniích, geometrii a určité rafinovanosti. Celá kolekce se skládá z úpletových šatů s širokým vysokým límcem, který se dá přes hlavu nasadit jako kapuce. Šaty jsou pohodlné, dají se nosit ke každé příležitosti a jak řekl i fotograf během focení, při límci přetaženém přes hlavu v nich holky vypadají velmi žensky a zvláštně křehce.

Zároveň pracuji na velké kolekci, která bude inspirována Audrey Hepburn, tu dokončím SNAD v polovině příštího roku. Jelikož všechno šiju z hedvábných saténů, je to věc jak časová, kvůli většímu podílu ručního šití, tak finanční. Momentálně mám rozdělané hedvábné večerní šaty s 27 minizáševky v pase. Tedy popravdě rozešitých restů mám více, začal jsem dálkově studovat textilní marketing na Technické univerzitě v Liberci a do toho připravuji kostýmy pro jeden teůevozní pořad.

Co se kurzů týče, lépe jsem si vybrat nemohl. Základy šití mne naučila majitelka atelieru Clarisse, kde probíhají Kurzy oděvní tvorby, Klára Haunerová. Potom nastoupila ještě Dita Petrusová-Filipová a ta mne vychovala k tomu, abych si zakládal na poctivém kvalitním krejčovském vypracování, na přesnosti a na výběru kvalitních materiálů. Vlastně od té doby jsem samé hedvábí :) :) :) A samé ruční šití. Když někdy Dita viděla, jak mám co ušité, tak řekla, že jsem maniak, že takhle precizně něco ušité ještě neviděla. Před nedávnem nastoupil nový lektor, Pavel Berky. Toho nemohu hodnotit, ještě jsem se s ním nepotkal a na kurzy už nechodím, ale teď na podzim jsem ještě chodil na modistický kurz pod vedením Lucie Fraňkové, které Klárka zařadila do programu. Takový kurz mohu doporučit. Nejepší byl kurz plstěných klobouků, látkové jsou strašná "prasárna" a pakárna :-D Na jaře by měl být kurz sisalových klobouků, ale termín myslím ještě není.
Každopádně modistický kurz je docela morbidní záležitost, protože k formě na klobouk se prakticky nedostanete jinak, než z pozůstalosti. Takže jsme si dělali srandu, že si vyhledáme samé staré modisty a budeme chodit kontrolovat, zda ještě fungují. A jakmile fungovat nebudou, naběhneme na pozůstalé... :)

http://www.facebook.com/pages/SABAS/217616824937029
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.