Share |

Jan Šibík dělá workshopy o focení. Ptali jsme se, jak vypadají

foto Vanda Velkoborská

Jan Šibík je jedním z nejslavnějších českých fotografů. Poslední rok rozjel workshopy o fotografování, kterých se může zúčastnit kdokoli z nás. Dali jsme si sraz v kavárně a pořídili malý rozhovor o tom, jak taková věc vypadá.
 
Šibík dorazil viditelně otřesen zážitky z erotického festivalu, ze kterého fotí reportáž pro Reflex. "Erotický festival" možná zní jako něco super, ale podle vyděšeného fotografa to je do značné míry rejdiště nesympatických oplzlých existencí, které si z co největší blízkosti fotí obnažená ženská těla. Fotograf, který prošel nejdrsnějšími válečnými zónami světa, si dá jako kompenzaci dortíček, a jdeme si na chvilku povídat o těch workshopech.
 
Proč jste tuhle aktivitu rozjel?
Před rokem jsem byl v New Yorku a potkal tam Petera Turnleyho. Je to obrovská hvězda fotožurnalistiky, dělal třeba 13 let pro Newsweek. Říkal, že už pět měsíců nedostal žádnou zakázku, tak jsem se ho ptal, jak se živí - a on na to, že dělá workshopy. Pro účastníky je to dobré v tom, že to, na co přicházejí dlouhé měsíce, jim fotograf může ukázat za krátkou dobu, a pro fotografa je to příjemný přivýdělek.
Začal jsem je pořádat taky. Udělal jsem si svoje know how. Nechci dělat workshopy v ateliéru, to je moc snadné, takže se zaměřuju na reportážní fotografii. Ráno se sejdu s účastníky a říkám jim, jak fotím lidi na ulici. Vyložím to takovým způsobem, aby to mohli použít třeba na dovolené v Itálii. Pak si je rozdělím po dvou a střídáme dvě témata - Václavské náměstí a Karlův most. Každé dvojici se pak věnuju 20 minut.
Zadání konkrétního úkolu je pak úměrné pokročilosti fotografa - začátečníkům dám fotit něco, co se nehýbe, třeba sochu, pokročilejším například sochu s člověkem. Hned na místě se na fotky podívám a řeknu třeba "Tady ti z hlavy trčí sloup, zkus to jinak."
Ostatní mezitím dělají téma, třeba ten Václavák. Po šesti dvacetiminutovkách jsem groggy, ale lidi mají pocit, že se jim fakt věnuju. Odpoledne proběhne to samé na jiném místě. Potom jdeme do kanceláře a každý mi ukáže 10-15 fotek, které sám vybral. V dnešní době je výběr z množství fotek hrozně důležitá věc. Já si pak ty vybrané stáhnu na svůj laptop a hodnotím je. Nenechám do toho nikoho kecat, je to moje hodnocení.
Jak těžké je říkat lidem negativní komentáře?
Snažím se začít u nějaké fotky, která se mi líbí, a pak u jiné, která se mi nezdá, řeknu, že mi nic neříká. Ukážu základní chyby, zdůvodním, proč se mi nějaká fotka líbí nebo ne, ukážu, jak se dá zlepšit třeba výřezem. 
Bál jsem se, že lidi nepřijdou, ale je fajn, že mě znají - fotografů, kteří dělali podobné akce, je víc, ale často se nepřihlásí dost lidí.
A vy máte plno?
Nejbližší workshop je 1.12. a ten je plný, další je 2.12. a tam je přihlášeno 8 lidí z 12. Další chci udělat na jaře, až bude teplo. Lidi si můžou koupit i voucher, který pro mě nakreslil Marek Douša, a pak si vybrat termín.
Jaké s tím máte plány dál?
Uvažuju i o workshopu v zahraničí, třeba v Istanbulu, ale nejsem si jistý, jestli by se přihlásilo dost lidí. Turnley jezdí dělat čtrnáctidenní kurzy do Havany, ale nevím, jestli by taková věc fungovala.
 
FB událost (+ program) k workshopu 2.12. ZDE.
Nově přidaný termín 8.12. - událost ZDE
Info o workshopech a voucherech na další Šibíkovy kurzy:
www.sibik.cz, sibik@volny.cz 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.