Share |

Jan Gemrot: Bojím se Mickey Mouse

Výtvarník Jan Gemrot připravil na tento měsíc novou výstavu jménem Podivná figurace. Přinášíme k ní malé interview.
 
Tvoje nová výstava přichází docela brzy po minulé, jsi fakt produktivní, jak to děláš?
Baví mě to, tak prostě pořád maluju. Pro mě je to forma komunikace s okolním světem.
 
Na svém webu máš fotky z Lipska z "kosmické" performance, o co šlo? 
Měl sem tam vystavený cyklus obrazů na kterých se astronaut prolne s hvězdným prachem, spoustou galaxií a s hmotou vesímru. Takže to nakonec není astronaut ve vesmíru, ale vesmír v astronautovi.
Na vernisáži se pak znenadání objevil performer v dost přesném kostýmu toho astronauta. V podstatě jen prošel ulicí kolem galerie a potom instalací té výstavy. Bylo to hodně minimalistický a spíš šlo o takovej nadpozemskej "WTF?" moment. Figura ve skafandru dala té ulici najednou úplně jiný kontext.
 
Některé z obrazů na tvé výstavě jsou až strašidelné, některé jsou minimálně znervózňující, nebojíš se někdy sám toho, co jsi stvořil? 
Ne to ne, mně se to líbí, když je to upřímný. Já se bojim třeba Mickey Mouse nebo takovejch věcí.
 
Co bychom o Podivné figuraci měli vědět? 
Je to po delší době moje samostatná výstava v Praze. Je hodně inspirovaná tvorbou finské spisovatelky Johanny Sinisalo, představitelky současné vlny nazývané "finnish weird" - k tomu odkazuji i názvem své výstavy "weird figuration", nacházím totiž podobná východiska v malbě jako tito finští tvůrci v literatuře.
Na výstavě budou mé nejnovější figurální malby, z nichž některé se zabývají existenciálními tématy a jiné si z nich dělají legraci.
Vychází k ní katalog, kterej vytvořil slavnej českej typograf Martin T. Pecina.
 
Jaké jsou tvoje další projekty?
Momentálně ještě maluju takovou menší obrazovou instalaci pro DSC gallery, ale hlavně jsme s kameramanem Antoanem Pepelanovem natočili už dva videoklipy a chtěli bysme v tom pokračovat - takže další můj projekt by mohlo bejt video...
 
Jan Gemrot
Podivná figurace
Vernisáž 10. 10. 2017 od 19:00 v galerii Vltavín, Masarykovo nábřeží 36, výstava trvá do 10.11. 2017.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.