Share |

Jaký byl Rock for People 2015? Obsáhlý report

FNM foto Tomáš Martinek, foto u článku Karolína Jedličková

Rock for People se letos rozdělil na dvě akce. Hradecká, tradiční, se posunula na červen, přibyla plzeňská. Několik lidí z Protišedi se na akci vydalo a teď vám přinesou info, jak to vypadalo.

PÁTEK (FAITH NO MORE) BY JK:

Na RfP jsem jela z 90% kvůli Faith no More a z 10% kvůli chuti udělat si veselý výlet s partou známých. Oboje se naplnilo velmi pěkně a zjištění, že 25letá cizinka, která o FnM nikdy neslyšela, jimi bude nadšena, bylo potěšující: Není to tedy jen abiturientská slzotvorná akce.

Mike Patton a spol. předvedli výbroný koncert. Neuvěřitelně profi, sehraní, veselí a sympatičtí po všech stránkách. Staré pecky jako Epic nadchly 40leté návsštěvníky, ale nové kousky s Motherfuckerem v čele ukázaly, že i po tolika letehc může kapela dělat něco, co strhne samo o sobě, ne jen kvůli zásluhám z minula.

Líbilo se mi, jak se vypořádali se stárnutím: Nehrají si na teenagery, jejich bílé haleny a kalhoty připomněly spíše mistry taj či, jejich energie je jemnější, řízenější. Mike Patton potvrdil, že dokáže pěvecky prohučet spoustou žánrů a ještě se u toho smát, kapela si večírek užila a publiku dala najevo, že jeho frenetické ohlasy vidí ráda. A mimochodem po odpoledních koncertech třech dalších kapel se fakt krásně ukázalo, kdo je tady králem (for a lifetime). Spolu se skvělým počasím a zvládnutou organizací (žádné zádrhele, fronty, zmatky, ani nepřiměřená drahota nebo jakékoli jiné trable) to dohromady dalo supr výlet. 

 

SOBOTA (BASTILLE) BY KJ:

Letošní RFPíčko jsem prožila jen v sobotu, tedy v den, kdy festival vrcholil.

Nutno podotknout, že bylo opravdu hodně znát, že headlineři Faith No More a Limp Bizkit svý sety už odehráli. Lidí výrazně ubylo a snad až do třetí odpoledne se plahočilo po areálu doslova jen pár skupinek. Bylo vedro, pravda, ale i přesto si říkám, jestli to nebyla tak trochu škoda :)

Každý festivalový den má své kouzlo. V první den všude kolem cáká nadšení a štěstí, že jste po roce zase zpět, druhý den je vám zle, protože v ten zahajovací jste to přehnali s oslavou, ale i tak seberete síly a jdete do toho znova. A den třetí? Ten má možná atmošku ze všech nejlepší - ve vzduchu se vznáší takový malý nostalgický kouzlíčko, že to zase všechno končí a bude to "až zarok".

Jsem milovnice léta a festivalů, to nemohu říct, ale západ slunce v poslední den nad areálem je prostě obrovská nádhera.

No, ale dost bylo řečí, přejdu ke kapelám :)

Musím přiznat, že se mě festival a konkrétně i sobota hudebně úplně nedotýkala. ale našla jsem si i tak nějaké to "své". Turbowolf, na které bych se bývala těšila se nekonali, namísto nich odehrála Znouzecnost, pro mě absolutně nepochopitelná volba. Kapela, které ať je legendou sebevětší zní pokaždé jako by právě hrála svůj první koncert. Nedorazili ani Dead By April. Čímž se stalo, že kapela Shosin hrála potřetí za celý festival! Nepřipadalo mi to jako úplně fér a především dobrá volba.

Milým překvapením pro mě byli YellowCard. Jejich energický set mě bavil. Znám je líta, ale bylo to vůbec poprvé, kdy jsem je viděla živě. Ryan Key a jeho hoši to umějí sakra rozjet :)

Z českých a slovenských zástupců bych narozdíl od všech ostatních kolegů (nejen z protisedi) nezmiňovala ani matadora Kollera ani Dyka (nic proti, jsou oba skvělý!) ale slovenské Korben Dallas a našeho Xaviera Baumaxu.

Dostávám se k závěrečnému večeru. Bastille. Nejsem sice skalní fanynka těhle londýnských, načesaných indie rockových floutků, ale musí se nechat, že show mají zvládnutou perfektně. Dan Smith a jeho nohy do X si to naživo fakt dobře dávaj. Když se v závěru koncertu nesl nočním letištním areálem song "Of The Night" mělo to dobrou atmošku, stálo to za to, nelituju.

V mém případě to nejlepší mě stále ještě čekalo. Flux Pavilion. Můj letitý oblíbenec a jeho bravurní DJ set, který jsem protančila s foťákem v ruce! Dočkali jsme se i úplně novýho songu Who Wants To Rock feat. Riff Raff, ze kterýho jsme do teď měli možnost slyšet jen dvě minutky na soundcloudu a byla to totální pecka!

 

Sečteno podtrženo, pro mě bohužel interpretů, za kterými bych se bez váhání rozjela, rok od roku ubývá. Za plus považuji fakt, že nemusím celý festival hledat po kapsách žetony, které mi během něj nikdy nestačí, takže si poslední den koupím další a ještě dva týdny po festivalu je tahám z kapes. Co mi však ještě schvázelo bylo větši zastoupení veganských a vegetariánských jídel. Syrový bramborák a jeden vege burger, který byl dobrý jako Znouzectnost a jejich koncert mi opravdu nestačil :) Možná to vypadá, že jenom kritizuju, nicméně ráda se nechám překvapit dalším ročníkem:)

 

.

 

Fotogalerie: Faith No More, David Koller, Bastille, Julian Casablancas (fotogalerii projdete klikáním na šipky vedle snímků nad článkem).

Další foky NA NAŠEM FB!!

Rock for People

Letiště Hradec Králové

4.-7.6.2015


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.