Share |

Jaký byl letní Code:Mode? Frotérský, úsměvný a nevídaný

Od čtvrtka 28. července do soboty 30. proběhl v Praze již kultovní jarmark módy a stylu Code:Mode. Přestože tohle léto má, alespoň co se počasí týče, dost „neletní“ atmosféru, právě na letním Code:Mode 2011 bylo možné té pravé letní nálady trochu nasát. Byť pod deštníkem nebo v pláštěnce. Ostatně aspoň byla příležitost provětrat designové gumáky.
Letošní letní Code:Mode se odehrál na otevřeném prostranství Smíchovské náplavky, a přestože se chvílemi zdálo, že se celou akci snaží sabotovat nevlídné počasí, nejzarytější vyznavače módy a stylu to rozhodně nemohlo odradit. I pod zamračenou oblohou byla nálada příjemná a s pivem v kelímku za doprovodu hudby se rozpustily i poslední chmury a pochybnosti o tom, jestli by člověku nebylo někde pod střechou v kavárně lépe.
K vidění byly jak značky a obchody na Code:Mode už zaběhnuté, tak úplní nováčci. Z přehršle všech těch náušnic, náramků, prstýnků, kabelek, sukní, šatů, triček, halenek a dalších designových roztodivností jsme se pokusili vybrat ty, které nás nejvíc oslovily.
Na výtvory z dílny V.Y.P. design byla vyloženě radost pohledět, vzápětí i vyzkoušet a následně i zakoupit – v kytičkových náušnicích z ohýbaného plastu si člověk připadal trochu, jako by se vynořil z leknínového jezírka a měly takový svěží letní nádech, až člověk i ve svetru pod zamračenou oblohou uvěřil, že je opravdu červenec. Značka MUM-RAY předvedla kolekci roztomilých kabelek. Tereza Šikulová se přišla podělit o pár kusů ze své kolekce s minimalistickým konceptem: ,,šik a šikovný design v progresivní a nadčasové formě“. U jejích bílých šatů s vlečkou a textilovou aplikací mi kamarádka jen vzdychla do ucha: „v těch bych se chtěla vdávat“. Hru s geometrickými tvary a výraznými barvami jsme obdivovaly u šatů Anny Horničákové. Vtipné a nápadité šperky pro milovníky myslivosti předvedl BUFOart. Proč si třeba nepořídit brož s jelení nebo kančí hlavou vykukující ze zeleného pažitu? Milovníci jednoduché a strohé elegance si mohli přijít na své u šperků Lubora Bauma. Jemné porcelánové šperky ve světlých barvách prezentoval No Ne Design. Výlet do nevídaných dimenzí zase slibovala dílna 2d3D se svými geometrickými šperkovými hrátkami. Pobavily jsme se u stánku 460nula1 – obzvlášť u broží Jany Voňkové „ona+on“ (panenka měla správně umístěnou matičku, panáček zase šroubek). U svítivého citronově žlutého kabátu od neoficiálně fungující značky Coženeboco nám možná dokonce ukápla slina. Ten však nebyl pro žádné módní zbabělce. Reflexi současného neutěšeného propršeného léta bylo možno vidět například u autorů Natebe Designu nebo Jane Bond – všichni se začali zabývat houbovým motivem. Vyrazit na houby s muchomůrkou ve vlasech nebo liškou zapíchnutou v klopě? Proč ne, jen je pak nutno si dávat pozor, aby si vás nějaký zuřivý houbař nechtěl odnést domů v košíku.
Celkový dojem? Upřímně, pokud mezi vaše oblíbené kratochvíle nepatří opičí dráha mezi masou navzájem se proplétajících lidí s občasným přeskakováním dovádějícího psa (nebo rozdováděného módního nadšence), byla bych s doporučováním účasti opatrná. Na druhou stranu, pokud máte dost elánu a entusiasmu (nebo skryté sklony k froterismu), byl letní Code:Mode příjemnou možností, jak strávit odpoledne s kamarádkou (nebo shovívavým přítelem) a udělat trochu vítr v peněžence s bonusem v podobě koupě nějakého vyladěného stylového kousku. Palec nahoru za Smíchovskou náplavku, dobrou hudbu a hlavně za všechny prodávající, jimž ani déšť nesmyl úsměv ze rtů.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.