Share |

Výtvarník Jakub Masker dostal a nakreslil Vzkaz od Havla

Po internetu se začíná šířit velmi zvláštní obraz.
Jsou na něm čeští politici jako zombies a existuje k němu i webová stránka s popisem jeho geneze. Má i vlastní facebookovou skupinu.
 
O co jde, kde se věc vzala? Zavolali jsme autorovi obrazu, výtvarníkovi Jakubovi Maskerovi.
 
"Celá věc vznikla jako ilustrace pro Lidové noviny na základě zadání "Nakreslete Českou republiku tak,  jak by vypadala ve vašich očích, kdyby byla člověk."
Po pokusech nakreslit kočopsa nebo shemale nebo jinou "kocourkovskou" ilustraci jsem zjistil, že to pořád není ono. Zakoukal jsem se do svých skic z dřívějška... a měl jsem před sebou samé lebky a smrt. Což vyústilo v to, že jsem začal kreslit mrtvého Havla.
Havla jako mrtvolu, Havla jako zombii. Když jsem nakreslil hlavu, vypadal obrázek tak, že potřebuju nakreslit i ruce. Pak se v médiích objevily výroky Klause, že Havel byl vlastně reformní komunista, což myslím bylo nevhodný, když se k tomu už Havel nemohl vyjádřit. Tak jsem přikreslil Klause... skončilo to tím, že jsem kresbu uzavřel ve stylu prezidentké standarty. A kouře. Protože Havel kouřil - a pak mi došlo, že na hradě byli poradci Weigel a Špaček.
 
Když jsem se na tu kresbu koukal a viděl věci, keré jsou takhle propojené, začalo mi připadat že to nekreslím já, ale že mě něco navádí... koncept mě napadl na dušičky, což jsem ani nevěděl, myslel jsme, že dušičky jsou jiný den. Takže myslím, že to byl vzkaz. A že Havel je nějaký ideál. A že by bylo dobré používat ho jako jakéhosi Cimrmana.
Na obraze je samotřejmě víc figur, jedna jsem já, který vyprávím divákovi tok myšlenek. Myslím, že když je člověk umělec, může pracovat i s imaginární postavou, kterou vytváří... "
 
 
Kresba Vzkaz od Havla vyjde v pátek v LN. Pokud vás projekt oslovil, můžete si ji nejen vystřihnout / vytrhnout, ale klidně i remixovat, autor dal data zdarma ke stažení:
Data pro výrobu samolepek, plakátů, profilových obrázků na sociálních sítích...
profilovky, cover photos a pozadí 3,7MB
kresba 80x80cm, A2, A3 pdf 34,2MB
ikony Havel 2,3MB
buttony A4 1,7MB
 
WEB: vzkazodhavla.cz
FB: www.facebook.com/pages/Vzkaz-od-Havla/704442676314189
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.