Share |

Jaká byla Ostrava? Barevnější už to být nemohlo

foto: pořadatel akce

Pěkně se ty čtyři dny v Dolních Vítkovicích vybarvily. 15. ročník multižánrového festivalu Colours of Ostrava byl mimořádně nabitý. Program obsahoval přes 350 položek - koncerty, diskuze, filmy, divadla, workshopy… Začal netradičně ve středu a končil v sobotu nad ránem. Chytrý tah pořadatelů dal návštěvníkům šanci, aby si před cestou do práce odpočinuli. /GALERIE/
 
Dovolená v Ostravě je v těchto dnech populárnější než dovolená v Chorvatsku. Můžete sem totiž vzít děti, užít si festival s partnerem, s partou nebo třeba single. Vyžití si najdete vždy.
 
Stánky s dobrým a kvalitním jídlem, to je dnes již standart. Na Colours se našly vyprošťovací langoše a klobásy, ale větší fronty stály u stánků, které nabízely něco opravdu nestandardního, zdravého a tak trochu hipsterského. Takže pastrami, vegetariánské burgery a třeba také veganské zmrzliny a smoothie.
 
Spokojeni byli i shopaholici. Ve velké míře se tu prezentovali ručně dělané šperky, oblečení s nápadem, z přírodních materiálů a na každém rohu byl vidět lapač snů nebo turecké kalhoty.
 
Hlavním důvodem, proč se ale letos vydalo do Ostravy několik desítek tisíc lidí, je něco jiného – nespoutaná zábava, nové věci, nové pití, nové party, nové zážitky…
Bary se proto předhánějí v programu, nevšednosti a originalitě. Jedním z nich byla Becher zóna. Propojení tradičního bylinného likéru s kvalitním jídlem, moderním streetovým uměním a koktejlovým barem, to bylo pro stále náročnější osazenstvo festivalu to pravé bylinkové.
 
Je fajn, že se Becherovka snaží připomenout svým spiritem mladým lidem. Takový Beton (Becherovka a tonik) sice není žádnou novinkou, ovšem oprášit tuto legendu stojí za to. Na modrobílé pohodové vlně byla naladěna spousta talentů z různých oborů. Mohli jste zahlídnout známého výtvarníka Michala Škapu, architekta Vítka Dandu nebo kuchařského mistra Daniela Gonzaleze.
 
Odkud jsou ty cylindry?
Mně osobně do Becher zóny přitáhly cylindry, které jsem potkávala na hlavách festivalových fajnšmekrů. Také jsem ho chtěla, takže po detektivní práci, kde si takovou věc mohu vytvořit, jsem byla odvanuta právě do modrobílé oázy. Právě cylindr je tradičním symbolem Becherovky. Miluji propojování nové a starší doby v originalitě.  Takže já jsem workshopem byla nadšena. Mé kreativní vyjádření bylo vyslyšeno a cylindr se v pozdějších hodinách postaral o zábavu.
 
Velké lákadlo bylo samozřejmě jídlo. Pod taktovkou již zmiňovaného Daniela Gonzaleze jsme ochutnali menu, které bylo dokonale propojeno s chutí Becherovky a netradiční servírování náročnému oku velmi lahodilo. Palec nahoru za to, že Daniel je vstřícný, vše komentuje a vysvětlí. Můžete se s ním potkat na jeho letní gastro tour.
 
Umělec Michal Škapa refreshnul Becher logo a propojil ho s tajemným rodem Becherů.  Logo má prostě promakanou přidanou hodnotu, a to se cení.
 
Pokud jste tuto zónu navštívili, možná vám připadalo, že jste na kolonádě v Karlových Varech. Nebyli jste daleko od pravdy. Talentovaný architekt pražského studia Edit! Vítězslav Danda se ve Varech nechal inspirovat. A tak byla karlovarská kolonáda vyvezena na výlet do Ostravy. Na lázeňských lehátcích jste mohli se zenovým klidem vnímat i karlovarské vřídlo a taky super výhled z celé zóny.
Becherovka je přírodní likér, dbá na recyklovatelnost a od toho se také odrážel insight celé Becher zóny. V duchu recyklovatelnosti se servírovalo, zdobilo a ladil dřevěný interiér.
 
Po pár drincích se také dostavilo velké nadšení z vodní stěny, kterou Becherovka potěšila snad všechny, kteří pařili a taky se pařili. Protože teploty byly skutečně vysoké.
 
Tato zóna předčila všechna očekávání, měla styl, nápad, hloubku a hlavně ducha.
 
Nejslabší? Kdepak
Podle diskuzí byl prý tento ročník nejslabší, co se interpretů týče. Nemohu souhlasit. Ani vydatné srážky a přívalové deště před vystoupením hlavní hvězdy festivalu (legenda funku a acid jazzu – Jamiroquai), neodradily návštěvníky zahalené v pláštěnkách. O to emotivnější, co se týče prožitku, koncert byl. Protože tančit v kapkách deště a v kalužích je prostě legrace. Jamiroquai upoutal svou světelnou přilbou. Podezřívám jeho ženu (pokud nějakou má), že jí ovládala z VIP stanu přes iPhone.
 
Justice, Imagine Dragon, Midnight Oil, Norah Jones, David Koller, Klára Výtisková, mraky DJ´s. Prostě každý si vybral svůj kelímek mezinárodní multikultury na Colours of Ostrava.
 
Za zmínku stojí třeba také Dan Millman, autor knihy Cesta pokojného bojovníka. Byl moc vstřícný a sympatický. To, že se daly pořídit bílé boty a mohli jste si je doladit sami, bylo parádní.
 
Malé potyčky se na začátku odehrávaly u vstupu a později u záchodků, ale to je věčná klasika všech festivalů.
 
Co na to říct dál? Festival byl beznadějně vyprodaný a věřím, že příští rok bude zase. Že pořadatelé nepozvou Madonnu a zachovají si stále svou tvář, které se prezentuje v bývalém areálu Vítkovických hutí, dolů a železáren. Už jen ten prostor je prostě originální. Organizace, nápad a hlavně ta energie, která vibruje z každého metru čtverečního, je prostě nezaměnitelná.
 
Navštivte Becher zónu
ČESKÉ HRADY ŠVIHOV – 28.-29. července
ČESKÉ HRADY ROŽMBERK – 4.-5. srpna
ČESKÉ HRADY VEVEŘÍ – 11.-12. srpna
ČESKÉ HRADY HRADEC NAD MORAVICÍ - 18.-19. srpna
ČESKÉ HRADY BOUZOV – 25.-26. srpna
ČESKÉ HRADY BEZDĚZ – 1.-2. září

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.