Share |

Jak vybrat správnou matraci? Odbornice radí

Jak vybrat správnou matraci hned napoprvé

Spát dobře a dopřát si kvalitní spánek. Jeden z předpokladů spokojeného života. Vždyť až jednu třetinu svého života prospíme, proto bychom měli hledět i na to, na čem ho prospíme. Použití nekvalitních nebo dokonce škodlivých materiálů můžou spustit alergie a způsobit velké zdravotní problémy. Nehcme se poučit...
 
Jaké chyby děláme nejvíce při výběru matrace?
Největší chyba při výběru matrace je nedostatek času při jejím vybírání, a to i přesto, že na ní strávíme třetinu života. Matraci ve studiu důkladně vyzkoušejte, alespoň deset minut na ni poležte. Vaše páteř musí být při spaní na zádech i na boku v optimální poloze. Otestujte proto matraci společně s vhodným polštářem z kvalitní paměťové pěny. Pokud při ležení nemáte pocit maximálního pohodlí, tj. nesmíte při ležení na boku cítit tlak na ramena, kyčle a při ležení na zádech mít vyplněný bederní prostor. Při výběru vhodné matrace by měl být správně zvolený i potah. Nemělo by nás zajímat pouze to, jestli je snímatelný, ale především bychom se měli zajímat o jeho složení a použité materiály. Mezi špičku na našem trhu patří potahy z přírodních materiálů, jako jsou organická bavlna, len, bambus nebo potahy z technologicky vyspělých látek jako je Biorytmic,Silver,Coolmax,Outlast s termoregulačními a akumulačními vlastnostmi.
 
Čeho si máme v prodejně všímat, na co se konkrétně ptát? Výrobků je moc a orientace pro laika je složitá ....? 
Všímat by si měl hlavně vás nějaký odborník, který matrace v prodejně nabízí. Toho by mělo zajímat do jaké postele a kam matrace budou uloženy, jsou-li v lůžku již nějaké rošty nebo desky, jaké máte požadavky na tuhost, výšku či rozměr, zda máte nějaké zdravotní problémy a na čem jste dosud spali. Také by měl vysledovat a pochopit asi vaše potřeby dle vaší tělesné konstrukce, případně se na ni doptat, pokud kupujete matraci někomu jinému. V každém případě, sami a bez asistence odborníka, by jste matraci vybírat neměli, jen ten Vám může pomoci se zorientovat v tak velkém množství výrobků určených ke zdravému a kvalitnímu spánku.
 
Jaké matrace jsou vhodné pro děti, seniory? Co váhové rozdíly mezi mužem a ženou? 
Specifickou skupinou populace jsou senioři. Celý život pracují, šetří na dobu, kdy budou mít omezený příjem, závislý jen na důchodu. Velmi přemýšlí o koupi čehokoli nového. Ve finále mají pocit, že nové věci už neužijí, že je vlastně zbytečné cokoli nového pořizovat.
Opak je pravdou… Při výběru nové matrace by si měli uvědomit, že v posteli budou do budoucna trávit stále více času, ať už z důvodu únavy, nemoci nebo jen prosté relaxace nad knihou.
Starší lidé mají zažitý mýtus, že co je tvrdé, pevné, to je dobré a dlouho vydrží, a pořídí si matraci, která je pro ně absolutně nevhodná. Právě v tomto věku by měli myslet na to, že jsou citlivější, trpí nespavostí, bolestí kloubů, svalů, častěji se během noci probouzí a tvrdá matrace jim neposkytne vhodné prostředí pro odpočinek. Na tvrdé matraci dochází k nedokrvení končetin, následnému brnění, a tělo se v pudu sebezáchovy budí, aby se mohlo otočit. Spánek je přerušený, tělo neregeneruje tak, jek by mělo.
Měkčí matrace je lepší, pohodlnější, poskytuje tělu komfort slibovaný výrobcem a očekávaný kupujícím.
Je mnoho materiálů, ze kterých se v dnešní době matrace vyrábí. Je velmi individuální, co komu vyhovuje, co je komu příjemné a pohodlné. Kupovat matrace jen z obrázků je nesmysl. Je potřeba si ji osobně vyzkoušet, napolohovat se na ní v nejrůznějších pozicích a zkoušet tak dlouho, dokud není kupující přesvědčen, že právě tohle, a nic jiného, je to, co chce mít v posteli na dalších několik let.
Zapomeňte na matrace za 1.000,-- Kč. Matrace, která má splňovat alespoň základní podmínky zdravého spaní pro seniory, se cenově pohybuje od cca 5.000,-- Kč.
Výška matrace by měla být 20 cm a více, aby se z postele dobře vstávalo. Dnes se vyrábí i postele řady senior, které jsou samy o sobě vysoké a dostatečná výška matrace je jen ku prospěchu.
S výběrem té nejsprávnější matrace pro kvalitní spánek souvisí i výběr vhodného podkladu, tedy roštu. Na trhu je mnoho druhů a typů. Pro seniory je vhodný polohovací rošt, ať už s mechanickým nebo komfortnějším elektrickým ovládáním. Ulevit tělu vhodným napolohováním je mnohdy velmi důležité. U seniorů, kteří mají problémy s pohybovým aparátem a jsou dlouhodobě upoutání na lůžko z důvodu nemoci, zvlášť. Eliminuje se tak vznik dekubitů a jejich následná zdlouhavá léčba.
Matraci můžeme opatřit ještě matracovým chráničem, ať už bavlněným nebo nepropustným, který zabráním poškození jádra matrace případným nechtěným znečištěním tělesnými tekutinami.
V každém případě by se starší generace v oblasti zdravého spaní neměla odbýt s tím, že už to nestojí za to…
Udělat si dostatek času na výběr dobré, vyhovující matrace, nechat se personálem prodejny dokonale obeznámit s druhy matrací, jejich přednostmi i zápory, a osobně si je vyzkoušet, je minimum, co můžete udělat pro vaše zdraví a příjemný odpočinek.
 
A co děti?
Dětské matrace pro ty nejmenší musí být vzdušné a nesmí mít zónování, aby nepříznivě neovlivnily vývoj páteře dítěte. Ideální jsou potahy a pěny z přírodních materiálů, které zajišťují prodyšnost a ideální prostředí pro citlivou dětskou pokožku.
Pro starší děti jsou vhodné matrace ze studené pěny, které zajišťují optimální podporu páteře. Neměla by matrace obsahovat velkou vrstvu líné(visco) pěny, aby tělo během spánku mohlo přirozeně růst. Líná pěna pouze v potahu cca 2 cm nevadí.
Matrace pro dětskou kategorii určitě nakupujeme pouze v prodejnách, kde mají  nejvyšší zdravotní certifikace na použité materiály. Je důležité si uvědomit, že na matraci trávíme velkou část života a použití nekvalitních nebo dokonce škodlivých materiálů můžou spustit alergie a způsobit velké zdravotní problémy.
 
A váhové rozdíly mezi partnery?
Již delší dobu je trendem duální systém matrace, to znamená, že v jednom potahu dvoumatrace je rozdílný materiál, který si partneři vyzkouší na prodejně a určí si, jakou tuhost a jaké složení chtějí na své půlce matrace. V případě dvou matrací vedle sebe a rozdílných hmotností partnerů, není problém, aby každý z partnerů měl jinou matraci, stačí jen upravit výšku, když je rozdílná. Matrace se dnes i vyrábějí přímo na míru každého zákazníka.

 
Odpovídala paní RENATA KOLÍNSKÁ, majitelka firmy PAMAX s.r.o.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.