Share |

Jak to vidí Jiří X. Doležal

foto Kubo Krížo

Ve spolupráci se serverem www.skaterock.cz vám přinášíme rozhovor s Jiřím X. Doležalem.
Skateboardingem žijeme a to do jistý míry mění náš pohled na svět. Jdeme po ulici a vidíme lavičku nebo schody a už se nám v hlavě rýsují kontury grindů a flipů. To není nic novýho. Zajímavější může být, jak nás skejtry vnímají lidé okolo. Rozhodli jsme se proto zeptat pár známých tváří, co si o nás myslí. Další osobností této rubriky je Jiří X. Doležal, jeden z nejvýraznějších redaktorů týdeníku Reflex a propagátorů legalizace marihuany v Český republice. Bavili jsme se mimo jiný taky o problematice ultrapravicových skupin, s nimiž mají skejťáci z pražskýho Stalina a celý republiky neblahý zkušenosti.
Jiří X. Doležal vystudoval psychologii. Do Reflexu přišel v roce 1991 a pomohl vytvářet tvář tohoto týdeníku. Zabývá se především problematikou drog, ultrapravicových extremistických skupin a také různých náboženských sekt. K reportážím si často pořizuje fotky sám. Je autorem několika knih a spolupodílel se na několika dalších publikacích, teoretických o žurnalistice nevyjímaje. Známej je taky svými demonstrativními činy v reakci na dění ve veřejný sféře. Když u nás nikdo nechtěl americkej radar v Brdech, JXD držel hladovku pro radar. Když chtěli odboráři zablokovat městskou dopravu, JXD zablokoval odboráře. Od roku 2004 do roku 2010 pořádal Reflex Cannabis Cup, soutěž o nejušlechtilejší nejzdravější a nejkrásnější rostlinu konopí vypěstovanou v Český republice. (zdroj biografie: www.jxd.cz)
Dlouhou dobu se zabýváte problematikou krajní pravice, zajímal by mě váš názor na Ladislava Bátoru a jeho činnost na Ministerstvu školství.
No, to jsou otázky dvě. Činnost pana Bátory na Ministerstvu školství je naprosto nepřijatelná. To, aby člověk, který kandidoval za Národní stranu, byl jakkoliv zaměstnán ve státních službách, je naprosto nepřijatelné. Takovýchhle chlapíčků, kteří se chytnou opravdu čehokoliv, aby byli v médiích a dostali se nahoru, je doslova plná prdel.
Tenhle má jen knír jako Václav Klaus a proto za ním Hrad stojí. Já jsem za těch dvacet let, co sleduju pravicovej extremismus, viděl podobnejch človíčků opravdu desítky. Pravda, Bátora to dotáhl nejdál a byla o něm největší diskuze v médiích. Když se podívám třeba na Jana Kopala, vůdce nějaký politický ultrapravicový strany na přelomu tisíciletí, která usilovala o vstup do standardní politiky, ten to tak daleko nedotáhl. To byl druhej Bátora, ale neměl podporu prezidenta. Měl si nechat narůst knír. A ještě byl takovej tmavej. Někteří neonacisti bejvají romští míšenci, učej se to v sobě potlačovat. 

Valná většina veřejnosti i politiků chtěla, aby ze svého postu na ministerstvu odstoupil. Jak je možný, že může Klaus mít takovou sílu ho tam udržet?
Nesmíme zapomenout, že Ministerstvo školství je v rukou Věcí veřejných. Já v české politice neznám směšnější figury než je John s Bártou. Že je na ministerstvu ovládaným touhle stranou nějakej nácek, proč ne? My můžeme bejt v podstatě rádi, že tam není hrabě Dracula.

Máte pravdu, to v podstatě jo. Bátora nedávno na svým facebookovým účtu, který je přístupný jen jeho „přátelům“, prohlásil o ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, že se „na Ministerstvu zahraničí začíná projevovat senilita a jeho zednářské oportunistické tendence jsou cestou do pekel“. 
Tento citát v úplnosti dokládá, že ten člověk je pomatenej. Jestli se dnes někdo domnívá, že svět je řízen zednáři a že ministr zahraničí a kníže, který má za sebou takový práce v lidskoprávní oblasti jako nikdo jinej v týhle republice, je zednář, to je pro mě jako pro graduovanýho psychologa signál, abych takovýmu pánovi doporučil návštěvu psychiatra. Na tohle je psychologie krátká, tohle chce prášky.

Co říkáte na situaci v Rumburku a potažmo celým Šluknovským výběžku? Problémy mezi romskou menšinou a občany promíchanými s neonacisty gradují. 
No, to je strašnej průser. V současný době není cesta, opatření jsme měli dělat zhruba před dvaceti lety. Cokoliv je teď špatný. Pozitivní řešení, který by mohlo zafungovat v horizontu dvou let, nikdo nezná. Nejen já.
Jsou dvě roviny tohoto maléru, jedna jsou asociální Romové dělající většinový populaci ze života peklo, a druhá, že na tomhle strašně posiluje ultrapravice. Náckové se tam jezděj předvádět. Kdybyste se mě zeptal, co s tím, tak zodpovědně říkám, nevím.

Jistá úřednice města Rumburk se od neonacistů distancovala a prohlásila, že se v žádném případě nechtějí s ultrapravicí zaplést.
Ta úřednice pracující ve státní správě má aspoň maturitu, možná vysokou školu nebo nějakej DiS. Musí být natolik organizovaná, aby ráno vstala a vydržela v práci osm hodin. Lidé vzdělaní a organizovaní, to není většina, to je elita, a bohužel většina na argumenty nácků slyší. Jak v Janově, Varnsdorfu, tak v Rumburku. Náckové jsou jediná složka společnosti, který se jich zastala, což je strašný.

Vláda vymyslí řešení, bude se ho snažit aplikovat a pak přijde žaloba od Evropský unie. Podobně jako se Slovensko snažilo zvládnout situaci v chudinských čtvrtích a EU ho obvinilo ze sociálního inženýrství.
Vláda má jediný dobrý řešení, a to jmenovat v té oblasti romského správce. Třeba novináře Patrika Bangu, to je o hlavu větší brácha rappera Gipsyho. Romská elita k nim má dost drsnej přístup. O nějakým podobným problému signalizoval nejen Bydžov, ale i před dvěma roky Janov. V Bydžově to starosta zvládl, zakázal ultrapravičáky, aby nedošlo ke spojení nasranejch lidí s náckama.
Můžeme jen doufat, aby se všechno na severu Čech vyklidnilo a aby z toho náckové nevyšli silnější, a jako vítězové.
Teď bychom se mohli nějak dotknout toho skejtu, ale jak…
Já jsem se dotkl skejtu jednou v životě, někdy v takovým roce 1999 u kamaráda v Ostravě. Tam stál skejt, já jsem byl zkouřenej, jsem si na něj vylezl, spadl a rozbil si hubu. A tím všechny moje zkušenosti se skateboardem končej. Podjelo to a už jsem ležel.

Klasickej první kontakt, podotýkám. Vaše první zkušenost vycházela z kombinace marihuana a skejt, mediální obraz a různý stereotypy mají skejťáky taky spojený s trávou. A mně přijde, že spíš v negativním kontextu. Proč by lidi takhle neměli smýšlet celkově o konzumentech marihuany?
Nikdy jsem se s takovým předsudkem nesetkal, takže k tomu nemůžu nic říct. Nedomívám se, že by někdo v Český republice vnímal konzumaci marihuany negativně.

Ten vztah lidí k hulení má historii, podle mě je ta zdráhavost ze strany širší veřejnosti pořád lehce aktuální. Mohl byste popsat vývoj vztahu veřejnosti k marihuaně?
Před pětadvaceti lety trávu nikdo neznal. Před dvaceti lety se veřejnost začala z různých represionistických zdrojů dozvídat, že marihuana je nebezpečná droga, která zabíjí lidi, po které děti skáčou z oken, píchá se injekční stříkačkou, nejlépe rektálně, a všechny možný nesmysly. Pomalu se díky vzdělávací práci dostala veřejnost, kromě ultrakonzervativců a velmi starejch lidí, do stádia plný akceptace marihuany. Za poslední patnáct let jsem se s nějakým odsudkem marihuany setkal buď u naprostý spodiny, u nácků anebo u katolíků.

Co legalizace a dekriminalizace marihuany?
K dekriminalizaci už došlo před dvěma roky.

Jo, myslíte větší než malé množství.
Patnáct gramů a pět kytek není trestnej čin. Nejostřejší hroty jsou pryč. Legalizace do úrovně coffee shopů je problém ze dvou důvodů. Zaprvé, pokud by k tomu došlo ostrůvkovitě, okamžitě se stane to, co se odehrálo v Amsterdamu. Otevřít to tady, do dvou tejdnů budeme mít Prahu plnou helmutů z východního Německa, kteří tady budou prokuřovat svoje podpory v nezaměstnanosti. Fakt by to nedělalo dobrotu.
Zadruhé, je tu právní problém. Česká republika podepsala protidrogový konvence OSN a je na mezinárodní úrovni zavázána potírat výrobu drog. Já vím, že ta konvence je naprosto zastaralá a je potřeba ji zrušit. Já osobně si myslím, že naprosto zastaralá, nefunkční a směšná organizace je i OSN a je potřeba ji zrušit taky. Česká republika nemá v kontextu mezinárodního práva moc možností k plný zákonný legalizaci sáhnout. A ani nejsme připraveni na nápor drogových turistů. Už i tak tolerantní země, jako je Holandsko, s tím bojuje, neustále se diskutuje zákaz prodeje cizincům. 

Hodně lidí ve skejtu mimo trávy vidí taky jen vandalismus, konfrontace s ochrankou nebo policií není nic neobvyklýho.
No počkejte, to u mě taky není nic neobvyklýho. Zas nebuďte přecitlivělí. Mě vyhazujou, když kopu trilobity nebo když někde hulím trávu. To je normální! Obecně při čemkoliv, co děláte, máte jistotu, že se najde skupinka, která bude proti a bude vás za to napadat. Masově ale ne, česká společnost je mimořádně tolerantní. Podívejte se, na druhou stranu je dobře, že vás někdo nemá rád. Já bych třeba nechtěl, abych byl oblíbenej u neonacistů nebo u katolíků. Neonacista není typický představitel národa. Navíc skateboard byl novej v době mýho mládí. Nezajímalo mě to, ale moji spolužáci z gymplu Juraj Šajmovič a Honza Petrák na skejtu někdy před pětatřiceti lety jezdili. Ani za komunismu na tom neviděl nikdo nic špatnýho. 

Pamatujete si z tý doby někoho dalšího, kdo jezdil? Třeba Zdeňka Pecháčka z divadla Minor nebo Zobák je taková známá postava.
Jo Zobák, toho si pamatuju. Ten se vyskytoval všude možně, ale nechodil na gympl na Arabský. A Dál Honza Fejk, ten taky patřil do tý party, co jezdila. Zobáka si ale samozřejmě pamatuju, byť doteď nevím, jak se jmenuje.

Ivan Pelikán.
Tak to jsem asi nevěděl ani tehdy. 

Byl jste se někdy za nima podívat na ten Strahov, kde se jezdilo? 
Mě sport vůbec nezajímá, takže nebyl. Nikdy v životě jsem nebyl ani na fotbale a nikdy jsem nejel na skejtu.

Ale skoro jel. Minimálně dobrej pokus.
Nejdřív jsem stál, pak skejt jel a já letěl. To je pravda. Jinak s tím sportem vůbec nemám kontakt. Nicméně ten skateboard a boardový sporty celkově chápu v tý přijatelnější polovině sportu, jsem individualista a nemám rád kolektivní činnosti. Je mi to sympatičtější než fotbal a hokej, ale jinak mě to nezajímá.

I tý trošky sympatie si vážíme. Na pražským ostrově Štvanice stojí unikátní Mystic skatepark, jež je útočištěm pro mnohé z nás. Začátkem roku 2011 přišel Stavební úřad města Prahy 7 s tím, že má být vyklizen zimní stadion Štvanice, který je hned vedle, kvůli špatnému stavu ohrožujícímu návštěvníky. Nyní je stadion zbouraný a v pozadí vyhlíží společnost Meridianspa s rekreačním střediskem. Dlouho se disktuje o tom, že by podobný osud mohl potkat i „Štváňu“. 
O téhle kauze jsem neslyšel.

Jste známej svými demonstrativními činy (JXD zablokoval odboráře), co byste nám poradil, když by se situace vyhrotila a chtěli by štvanický skejtový areál zbourat?
U tohohle asi nic. Byl bych schopnej poradit, kdyby chtěli zrušit skejtování. Bourat cokoliv je hlavně otázkou vlastníka. Jediný, co vás a kohokoliv jinýho chrání, je vlastnictví majetku. V momentě, kdy by se udělala sbírka a skejťáci si to koupili, tak vám můžou všichni políbit prdel.

Skatepark na ostrově v centru města, bar a jedinečnej rukopis Mystic constructions. Už sedmnáct let se na Štvanici pořádá Mystic Skate Cup, kam se sjedou jezdci z celýho světa.
To si rozhodně nenechte zrušit! Jestli má něco sedmnáctiletou tradici, tak to už je hodnota. 
 
Více podobných témat najdete na www.skaterock.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.