Share |

Jak ukrást a vrátit facebook? Nevíme, ale slavíme

naše centrála v neděli o půlnoci / foto Deaf Blind Not

Stala se nám neuvěřitelná věc.
V sobotu 4.2. někdo ukradl naši facebookovou stránku "Proti módní šedi v českých ulicích!"
Zřejmě využil toho, že stránka měla více správců a někteří měli laxnější vztah ke svým heslům, a začal pod naším jménem řádit. Nesmyslné odkazy na tančící husu, básničky o drogách, změna profilové fotky na polonahého masaje s metrovým návlekem na penisu... a my na to koukali.
Nutno dodat, že autor tohoto krutého žertu nepostrádal smysl pro humor a nad některými jeho příspěvky jsme se přes veškerou naštvanost smáli.
Problém byl, že jsme ztratili přístup ke stránce s 21 430 lidmi, kterou jsme pracně piplali. Co ten člověk udělá? Využije stránku pro prodej nějakých šuntů? Bude chrlit vulgarity?
Překvapil nás. Chytře začal předstírat, že nám  stránku vrátil, psal "krize zažehnána" a budil tak zmatené reakce čtenářů, kteří psali, že nevědí, zda mají věřit jemu, nebo nám (kteří jsme stěhovali lidi na náš alternativní facebook Proti šedi, kde k našemu úžasu během pár hodin přibylo 900 solidárních příznivců).
Byli jsme zaskočení a zároveň nás až dojímala podpora spřízněných stránek, webů i jednotlivců. 
Redway Magazine, kapela The Pooh, Invogue, Radio Expres, Maud, Film Sokolov, naši redaktoři, Radio 1, CNFRNC, Marek Pokorný, ČTK, Potvora fintivá, Sunshine, Sophie's Selection a další a další nám dodali pocit, že máme podporu. Bez vyhlídky na jakýkoli profit sdíleli informaci o krádeži a verbovali své příznivce, aby nás podpořili. Článek o případu strhal naše rekordy čtenosti. DĚKUJEME.
Hned v sobotu v noci jsme psali a volali facebooku. Zjisitli jsme, že získat ukradenou stránku není jednoduché - přes spousty poskytnutých údajů včetně toho, že jsme platili za reklamu na facebooku, jsme dostali jen šablonovitou zprávu, že původní správce vrátit nepůjde, ale stránku je možno smazat. Což jsme nechtěli.
Dotyčný (OPRAVA: slovo "hacker" mažeme, protože ranilo autory oblíbené stránky 1000 věcí, co mě serou, kteří správně podotkli, že je to nepřesné označení) nás v nedělní podvečer překvapil znovu - bez upozornění nám stránku vrátil a zametl stopy (jediným správcem najednou byl jeden z původních adminů). Facebook nám opět nepomohl, neboť nám sdělil, že firemní politika neumožňuje sdělovat údaje o správcích (tedy ani o těch, kdo si stránku přivlastnili neprávem).
Dalším překvapením byly reakce lidí z marketingu a z bulvárních médií: byli si prakticky jisti, že je to naše virální kampaň, kterou chceme nahonit nové fanoušky. Nás by taková věc prostě nenapadla -  fungujeme díky někdy až naivní důvěře v to, že lidi jsou v zásadě fajn, a zahrávat si s našimi spřízněnými dušemi bychom si prostě nedovolili.
Pro nás je to přes všechny nervy happy end. A především motivace k další práci. Jak můžeme polevit, když nás podpořilo tolik lidí? A samozřejmě si hesla budeme pořádně hlídat - facebooková stránka je zjevně velmi křehká věc...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.