Share |

JAK SI VEDOU ČESKÉ ŠKOLY V OBALOVÉM DESIGNU?

Jsou nadaní, mají skvělé nápady a obstojí i v mezinárodní konkurenci. Řeč je o studentech českých univerzit, kteří již několik let obsazují první příčky v mezinárodní soutěži obalového designu YoungPackage. Soutěž má více než dvacetiletou tradici a při této příležitosti jsme sestavili žebříček těch nejúspěšnějších českých univerzit. Jaké školy si vedou nejlépe?
 
Žebříček obsahuje počty všech získaných ocenění podle vysokých škol, ze kterých se soutěžící hlásili. V soutěži YoungPackage bylo od roku 1996 uděleno celkem 179 ocenění. Vedle prvních třech příček ve dvou soutěžních kategoriích se udělují ceny poroty, ceny CZECHDESIGN a speciální ceny vztahující se k jednotlivým ročníkům.
 
PRAHA, BRNO, ZLÍN
Za dvacet let soutěže získala nejvíce ocenění Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, která má na svém kontě celkem 17 ocenění. Na druhém místě skončila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně s deseti cenami. Třetí příčku obsadilo Vysoké učení technické v Brně s osmi cenami.
 
START DESIGNÉRSKÉ KARIÉRY
Úspěchem v soutěži YoungPackage nastartovalo svou kariéru několik designérů, kteří se později stali respektovanými designéry: historicky prvním vítězem byl Jan Čtvrtník (absolvent UMPRUM), který o několik roků později pracoval pro NASA, IKEA či Elektrolux. V dalších ročnících zabodovali například Jaroslav Juřica (absolvent VUT v Brně), autor oceňované židle 002 pro firmu TON, Ladislav Škoda (absolvent UMPRUM), šéfdesigner firmy Tescoma nebo mladí designéři Michal Marko (absolvent UTB) či Karel Vránek (absolvent UMPRUM). Minulý ročník vyhrál Matěj Peca ze Západočeské univerzity v Plzni.
 
Podívejte se na kompletní žebříček v PDF.
 
20 LET OBALOVÉHO DESIGNU
YoungPackage je mezinárodní soutěž obalového designu, do které se pravidelně hlásí několik stovek designérů z celého světa. Soutěž založil v roce 1996 jeden z největších evropských výrobců obalů – společnost Model Obaly a. s. Díky iniciativě této společnosti funguje soutěž dodnes. Od roku 2009 soutěž organizuje nezávislá odborná instituce CZECHDESIGN.
 
O SOUTĚŽI
Soutěž YoungPackage je určena studentům a designérům do 30 let. Je rozdělena do dvou kategorií. Do první mohou svá díla přihlašovat studenti vysokých škol a mladí designéři do 30 let; do druhé studenti středních a vyšších odborných škol. Soutěžící každoročně zasílají papírové prototypy na stanovené téma. Cílem soutěže je motivovat mladé tvůrce, aby se zamýšleli nad obalovým designem, pronikly do specifického odvětví designu, se kterým se dennodenně potkáváme a porovnali své nápady se stovkami ostatních.
 
USPĚJÍ I LETOS?
Budou studenti českých škol i letos vítězi? Tématem soutěže pro rok 2017 je Open & Play s podtitulem „Obal jako hra“. Vyzýváme studenty a mladé designéry, aby zabalili oblíbený produkt hravou formou, navrhli například obal na hračku, se kterým si budou děti nadále hrát a učinili z obalu nejen moment překvapení, ale i zábavy. Soutěžící si mezi sebou rozdělí 75 000 Kč. Nejpovedenější obal získá hlavní cenu Model Obaly Prize.
Deadline pro zaslání prací je 24. březen 2017.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.