Share |

Jak si v dnešní době žijí muži? ptají se v představení Muži tvůrci Adéla Laštovková Stodolová a SKUTR

foto pořadatel akce

 
Jak si v dnešní době žijí muži? Není toho na ně někdy moc? Na tyto otázky se snaží najít odpověď režisérka a choreografka Adéla Laštovková Stodolová společně s uměleckým tandemem SKUTRpředstavení Muži, jehož premiéru je možné zhlédnout 19. prosince od 20 hodin v pražském divadle Ponec. Inscenace na pomezí žánrů se zabývá výzvami, kterým musí muži ve svém životě čelit, ať už se jedná o jejich vztahy se ženami, muži, přítelkyněmi, přáteli či rodiči nebo o nároky, které na ně současná společnost klade. Představení Muži, pro nějž kostýmy vytvořila módní návrhářka Denisa Nová, bude dále v Ponci uvedeno 20. prosince a posléze 11. a 12. ledna.
 
V představení Muži se šestice mužů vydává na cestu do divočiny, aby našli odpovědi na ty nejniternější otázky a vyrovnali se zde se svými problémy, jako je stagnace, potlačená agrese, homosexualita, víra nebo nepřítomný otec, především však sami se sebou. „Nablýskané časopisy jsou plné řešení všech možných problémů žen, ale kdo se zajímá o muže?“ klade si otázku režisérka Adéla Laštovková Stodolová. Muži své pocity tolik nesdělují, ale právě z nevyřešených traumat mohou plynout jejich vnitřní splíny a pochybnosti. Přitom jen fakt, že se muž stane otcem, je podle režisérky důvod k tomu být na sebe hrdý. „Doufám, že naše představení přispěje k tomu, že se konečně přestaneme dívat na muže s
předsudky, které nám jsou stále dokola vštěpovány,“ dodává režisérka, která se pro tvorbu představení inspirovala skutečnými příběhy mužů kolem sebe.
 
Inscenace Muži přímo navazuje na úspěšná autorská představení Malá smrt a Joke Killers, jež si odbylo svou premiéru v loňském roce na světové výstavě Expo v Šanghaji. V nich se tandem SKUTR tvořený Martinem Kukučkou a Lukášem Trpišovským spojil s choreografkou, performerkou a studentkou Ctibora Turby Adélou Laštovkovou Stodolovou. Vstupenky na představení Muži lze zakoupit v předprodeji v divadle Ponec za 160 korun, studenti, senioři a ZTP zaplatí 90 korun, na místě pak budou lístky stát 190 a 120 korun. Lze je také zakoupit v předprodeji v sítích Ticketpro a Ticketstream nebo rezervovat online na www.divadloponec.cz Více o představení a tandemu SKUTR na www.skutr.org.
 
 
 
divadlo Ponec
Husitská 24a/899
130 00 Praha 3
+420 222 721 531
e-mail: vstupenky@divadloponec.cz

www.divadloponec.cz
www.skutr.org
 
O představení:
 
Muži
Jak si v dnešní době žijí muži? Není toho na ně někdy moc? Když se v mužích probudí zvířata, volání smečky se nedá odolat. Šest mužů se vydává na cestu do divočiny, aby našli odpovědi na ty nejniternější otázky. Divadelní představení na pomezí mnoha žánrů je inspirováno skutečnými příběhy mužů.
 
Hrají: Aleš Bílík, Jakub Folvarčný, Jaro Ondruš, Marek Matějka, Ondřej Nosálek, Petr Vaněk a Zuzana Stavná
Kostýmy: Denisa Nová
Foto vizuál: Bet Orten
Foto z představení: Matěj Procházka
Grafika: Kryštof Procházka
Scéna a light design: Jakub Kopecký
Hudba: Ondřej Skala
Produkce: Tereza Rychnovská a Anežka Bláhová
Konstelační supervize: Jan Bílý
Koncept a choreografie: Adéla Laštovková Stodolová
Režie a dramaturgie: Adéla Laštovková Stodolová a SKUTR
Premiéra: 19. a 20. prosince ve 20.00 v divadle Ponec
Reprízy: 11. ledna, 12. ledna
Vstupenky na představení: na místě 120 a 190 Kč, v předprodeji na pokladně divadla Ponec 90 a 160 Kč (nutné vyzvednout nejpozději 1 den před představením)
Předprodej vstupenek v pokladně divadla Ponec nebo online na www.divadloponec.cz
 
O tvůrcích:
Adéla Laštovková Stodolová (1978) absolvovala v roce 1997 konzervatoř Duncan Centre a v roce 2003 katedru nonverbálního a komediálního divadla HAMU u profesora Ctibora Turby. Kromě herectví (spolupráce s divadly Archa, Studio Y, Komedie, Alfred ve dvoře, Rokoko) se věnuje choreografii (Břehy Gangy a Výlety pana Broučka v Národním divadle Praha, Happy End v Divadle Na zábradlí a Ráj srdce labyrint světa v Divadle Archa) a vlastním autorským projektům (Za tím, Všechna jediná, It's so lovely, že? a Malá smrt). Autorská inscenace Všechna jediná (uvedená v divadelním sále Konviktu v rámci DF 2004) získala Cenu Divadelních novin v oboru Alternativa, Cenu diváků na České taneční platformě, Grand Prix na polském festivalu Zdarzenia a Grand Prix na festivalu Fiesta ve Venezuele. Stodolová často spolupracuje s režijním tandemem SKUTR a v Divadle Archa vystoupila v projektech Nickname, Duší dítě, Understand a Plačky. V rámci Archa.lab se věnuje pravidelným pohybovým workshopům a dílnám tanečního divadla.
SKUTR
(Martin KUkučka a Lukáš TRpišovský)
„Dělat v tandemu je nesmírně pohodlný. Každý z nás dělá jen to, co umí a co ho baví. Ostatní zastane ten druhý. Spousta režisérů nám náš tandem závidí.“ Lukáš Trpišovský
 
Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský začali společně pracovat při studiích na DAMU, zájem kritiky budila už jejich absolventská představení. Záhy je proto ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab pod hlavičkou divadelní laboratoře Archa.lab pozval ke spolupráci s touto specifickou pražskou scénou. V Arše pak vzniklo několik mimořádně úspěšných divadelních představení této režijní dvojice. SKUTR byl třikrát nominován na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku, jejich titul Understand získal rovněž radokovskou nominaci v kategorii Inscenace roku. SKUTR je dlouhodobě žádanou divadelní akvizicí i za hranicemi České republiky (Srbsko, Polsko, Litva, Itálie, Německo, Rumunsko, Slovensko, Skotsko). Název SKUTR používá momentálně pro svou identifikaci rovněž skupina umělců, která se během působení SKUTRu v Divadle Archa vytvořila. K nejznámějším projektům SKUTRu patří inscenace Nickname, Understand, 8 čili polib prdel kosům, Mistr a žák (uvedená na nádvoří Tereziánské zbrojnice v rámci Divadelní Flory 2008), Plačky, Malá smrt (DF 2009, Bezručovy sady) či na Expu v Šanghaji uvedeném představení Joke Killers (2010). SKUTR se také zásadním způsobem podílí na oceňovaném představení La Putyka (mj. 1. místo v anketě Divadelních novin v hlasování o nejvýznamnější inscenaci roku 2009).
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.