Share |

Jak se udí s udicí pistolí? Rychle.

Na kurzu Sage Academy jsme udili lososa. Byl bezva!

Co to je?
Udicí pistole je věc, která umožní udit v bytě nebo na chatě, aniž byste museli rozdělávat velké ohně. Funguje na podobném principu jako dýmka - do otvoru pro hoření ovšem sypete piliny a tah zajišťuje malý motorek poháněný bateriemi.
Udicí pistole od Sage, kterou Protišedi zkoušelo, je z edice, kterou zaštiťuje jedna z největších kuchařských hvězd, Heston Blumenthal, takže se dá tušit, že to nebude žádný šunt.
 
Jak na věc
Obsluha přístroje je jednoduchá. Připravíte si do mísy jídlo (nebo do sklenice pití) a seženete něco, čím ho přikryjete - skvělá je průhledná folie, abyste mohli sledovat dění, ale užijete i alobal nebo poklici. S alobalem je nejsnazší manipulace.
Do nevelkého košíčku svrchu pistole nasypete špetku pilin (na mísu jídla stačí málo, asi tak lžička!), zapnete tlačítkem tah vzduchu a piliny zapálíte. Dlouhým plastovým šlauchem začne vylézat kouř - kouřící konec strčíte pod fólii k jídlu a minutku udíte. Pak stroj vypnete. Pokud chcete uzenější chuť, můžete to 2x zopakovat - různé pokrmy nasávají kouř různě, nám se povedlo za stejnou dobu velmi silně vyudit sýr a naopak sotva lehce ovonět zeleninu.
Přikrytý pokrm odklopíte za pár minut a můžete se do něj pustit - hotovo.
 
Přestaň prudit, začni udit
Pokud nejste profík, je pro začátek vhodné, abyste byli na uzení dva, jeden jistí pistoli, druhý ten konec, kde je jídlo (pistole by se mohla převrhnout), ale nutné to není - my jsme si při tom ale užili spoustu zábavy. Jídlo máte vyuzené během několika minut a můžete si začít pochutnávat dřív, než se stihnete pohádat.
Udit tímto studeným kouřem z pistole můžete celkem cokoli. Jelikož je kouř studený, textura se nemění, takže se můžete vyřádit. Od nápadů, které jsou celkem nasnadě (nám chutnal zauzený starý sýr) přes pokusy s dezerty včetně zmrzliny - kreativitě se meze nekladou. Jako inspirace mohou posloužit i recepty z webu výrobce (EN).
 
Resumé
Udicí pistole je zajímavá věc, se kterou můžete dodat svým jídlům něco navíc. S trochou cviku můžete ohromovat hosty na své party, nebo si prostě zpestřit domácí vaření. Udit můžete suroviny před vařením hotové pokrmy i nápoje. Není to úplně levná legrácka (soporučená cena Sage BSM600 je 3190 Kč), ale za ty peníze dostanete bytelný stroj, který vám umožní dělat s jídlem zajímavé věci. Nám se líbí.
 
Více o výrobku Smoking Gun Sage BSM600 zde.
 
www.sagecz.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.