Share |

Jak se naučit tradičním řemeslům

Na kurzu malování fajansi
foto: pořadatel akce

Dnes již zdaleka neplatí, že muzejní návštěvník musí být pouze pasivním divákem. V Národopisném muzeu na Praze 5 probíhá letos již čtvrtý ročník cyklu Výuka tradičních řemesel. Zde se mohou účastníci v rámci jednodenních či dvoudenních víkendových kurzů naučit některé z rukodělných činností, které patřily k životu našich předků.
 
Během minulých let se zde konala například výuka točení a malování keramiky, tradičního zdobení kraslic, pletení z orobince, paličkování, řezbářství a dalších řemesel. Během letošního podzimu je možné se ještě přihlásit na kurzy s názvem Zpracování mléka a výroba sýra, Podmalby na skle, Vyřezej si svůj Betlém a Výroba tradičního vizovického pečiva.
 
Výuku zde vedou řemeslníci, kteří se dané činnosti dlouhodobě věnují a mají tak řadu zkušeností. Z kurzu si navíc účastníci odnesou vlastní výrobek, např. zavoskovaný zrající sýr, vlastní podmalbu na skle apod. Přitom cena kurzů není nijak vysoká, u jednodenního kurzu je to 400 Kč, u dvoudenních kurzů 800 Kč. Počet účastníku je vzhledem k prostorám muzejních dílen omezen a tak se pracuje v komorním domáckém prostředí, kde se lektor může každému dostatečně věnovat.
 
Pokud jste z Prahy a pojem Národopisné muzeum vám nic neříká, pak jistě nepředstavujete mezi obyvateli hlavního města žádnou výjimku. Vzhledem k tomu, že tato pobočka Národního muzea byla od počátku osmdesátých let do roku 2005 z technických důvodů uzavřena, vytratila se trochu i z obecného povědomí.
 
Historie Národopisného muzea sahá přitom až k roku 1895, kdy se konala v Praze Národopisná výstava Československá. Etnografický materiál shromážděný za účelem této výstavy posloužil o rok později za základ sbírek nově založeného muzea. Muzeum sídlí v prostorách klasicistního Letohrádku Kinských, který se nachází v příjemném prostředí Kinského zahrady pod Petřínem.
 
A co je možné ještě vidět v Národopisném muzeu? Je zde stálá expozice věnovaná české lidové kultuře a v současné době ještě probíhá úspěšná výstava věnovaná jídlu stravování v období na sklonku monarchie. Kromě toho se zde pravidelně pořádají přednášky, vystoupení folklorních souborů z různých regionu České republiky nebo výuka lidových tanců pod názvem folklorní taneční. Bližší informace o výuce tradičních řemesel a dalších akcích lze nalézt na stránkách Národního muzea v sekci Akce pro návštěvníky.
 
http://www.nm.cz/Historicke-muzeum/Akce-HM/Vyuka-tradicnich-remesel.html


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.