Share |

Jak se Andrej Warhola stal Andy Warholem

foto: pořadatel akce

22. února 2017 proběhne v Galerii GOAP na Staroměstském náměstí v Praze zahájení výstavy Warhol/Warhola s podtitulem “Příběh o tom jak se Andrew Warhola stal Andy Warholem”. Jedná se o výstavu, která představí rodinnou historii a kořeny, ze kterých vzešla ikona 60. let a jeden z nejznámějších představitelů pop artu: Andy Warhol.
 
Tato výstava mohla vzniknout díky spolupráci Galerie GOAP a Rudo Prekopa, který je spolu s Michalem Cihlářem spoluautorem knihy Andy Warhol a Československo.
 
Jak název předesílá, výstava je rozdělena do dvou částí. Expozice Warhol/Warhola představí Andyho Warhola, jako autora proslulých grafik s portréty Marilyn Monroe, které se staly ikonickou záležitostí pop artu. Objeví se zde i méně známé soubory, jakými jsou například série Black and White Flowers, které jsou kolorované samotným autorem. Tyto soubory pochází z pozdějších let a je u nich patrný rukopis typický pro začátek Andyho kariéry. Subtilní kresba ho provázela obdobím 50. let, kdy se věnoval především práci propagačního grafika. Na výstavě můžeme vidět výjimečnou sbírku cca 40ti obalů LP desek: od raných obalů např. Čajkovského Labutího jezera (kde se linka stává něžnou ilustrací), přes nezapomenutelný booklet Rolling Stonnes (“ten se zipem”), až k slavnému obalu jednoho ze symbolů Factory v 60. letech: The Velvet Underground & Nico, jejichž titul zdobí pověstný žlutý banán.
“Factory” byl  v New Yorku významným pojmem v kulturním, uměleckém i společenském životě 60. let. Toto dění unikátním způsobem zaznamenal Andyho spolupracovník a přítel Billy Name.
Z pozice prvního Warholova fotografa a laboranta dokázal zachytit vzrušující atmosféru Factory v její nejvýznamnější éře. Tyto snímky dokumentují proces vzniku ikony jménem ANDY WARHOL.
 
Druhá část výstavy představuje Warholovu rodinu a původ. Část věnovaná Andyho matce Júlii dokazuje nakolik byla důležitou a nedílnou součástí jeho života a jak moc Andyho inspirovala. ”Představovala spojení se starým světem a Andy byl výkvětem čehosi nového - plodem její energie.”, řekl Andyho synovec James Warhola.
 
Júlia nikdy neztratila pouto ke svému domovu, jak dokazují kopie dopisů sestře Evě “do kraju” nebo kopie dokumentů získaných od Paula a Johna (bratrů umělce), stejně jako fotografie z osobních setkání.
 
Samostatnou kapitolu expozice tvoří exkluzivní fotografie a dokumenty jeho sestřenice Christiny Soley z posledního rodinného rozloučení s Andym. Propojení Andyho Warhola a Československa je uzavřeno snímky křížů a náhrobků na hřbitově v Mikové (rodné vsi jeho rodičů), nesoucích jméno Varhola a Zavacký (rodné jméno Andyho matky).
Výstava se slavnostně otevírá u příležitosti 30. výročí úmrtí Andyho Warhola.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.