Share |

Jak odchovat kotě od prvního dne

foto Martina

Naše nová rubrika o zvířatehc má velký úspěch. Mezi čtenářkami je i autorka blogu zabývajícího se odchovem kotěte od úplného počátku. Nabídla nám sdílení informací, což rádi přijímáme.
Tady je stručný návod - zbytek + více fotek + hromada dalších zajímavých článků je na http://jakodchovatkote.infoblog.cz. Díky, Martino!
 
 

Co budeme potřebovat

Skleněné kapátko (lékarna)

suché mléko Kitty Milk - Beaphar (nebo jiné určené pro savce. Seženete ho v dobrých zverimexech)

žínku

tyčinky do uší

kapesníčky nebo toaletní papír

malou krabici a termofor (výborný držič tepla) 

látkové pleny nebo něco podobného příjemného na tělo

 

-

 

Je potřeba nachystat krabici. Ze začátku stačí malá. Krabici vyložíme plenou na ní dáme termofor s vařící vodou. Na termofor ještě vrstvu možná i dvě vrstvy plen. Pokud nemáme termofor můžeme použít pet láhev s teplou vodou. Prostě nějaký držič tepla:)

Tak a jdem na to. 

Kotě se vzbudí samo, když bude mít hlad. Pokud máte kotě od prvního dne budí se i každou hodinu , někdy každou druhou hodinu. My měli nedonošence , takže se budil každou hodinu nonstop den i noc.  To trvá týden i dva. Pak se intervaly zvětšují. Než si kotě vezmete z krabice nachystejte si horkou vodu na 60 stupňů na mléko Kitty Milk. V poměru jaký je napsán v návodě si jej namícháme. Potom ho musíme zase nechat vychladnout na 38 stupňů. To je teplota mléka jakou by mu dávala opravdová maminka. Až potom vyndáme kotě z krabice. Kotě je hladové, tudiž se snaží najít cecík s mlékem. Nesmíte ho nechat někde jen tak položeně...mohlo by ve chvíli nepozornosti upadnout. Nachystali jsme si vždy mléka na tři až čtyři krmení. Zbytek je po schladnutí potřeba uschovat v lednici. Spotřebovat se musí do 8 hod. Brzy se kazí. Při dalším krmení, jsem si ohřála horkou vodu ve varné konvici. Nalila ji do whiskovky a vložila do ní menší skleničku s nachystaným mlékem. Tak se mi pomalu ohřálo. Teplotu mléka lze kontrolovat teploměrem. Mléko musí mít teplotu 38 stupňů. Kapátkem nasajeme mléko a nakrmíme kotě. Kapátkem se krmí po trošičkách. Ale není riziko, že vdechne mlíčko do plic. Vdechnutí mlíčka do plic vede ke smrti ( se stává při krmení injekční stříkačkou). Radši krmíme pomalu, ale jistě. ( Lahvička je pro tak malé koťátko příliš velké. Aspoň teda to co jsme sehnali my, posloužilo až později.) Krmíme, dokud kotě chce. 

 

Co po jídle, jak pomoci kotěti jídlo strávit a jak se o něj starat potom, najdete na jakodchovatkote.infoblog.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.