Share |

Jak nakupovat green beauty?

Tzv. zelená krása v sobě spojuje kosmetiku napříč zdravější produkcí, od té s udržitelným a eko konceptem, přes veganskou a cruelty free až po přírodní a bio. Žádná z nich není lepší, některé jsou čistší z hlediska složení, jiné z hlediska etiky a ekologie. Záleží jen na vás, co si vyberete.
Přijďte 10. a 11. 11. 2017 do Prague Gallery Laufen v centru Prahy na I. P. Pavlova. Kromě 63 značek zdravější kosmetiky, drogerie a doplňků můžete celou sobotu absolvovat přednášky zdarma, v atriu showroomu bude z klozetů vystavěna venkovní kavárna, která naváže na expozici značky JIKA na milánském Expu, „na čepu“ našeho Beauty Café bude strojová káva Honduras a čaje Harney´s and Sons. Dále např. v sobotu 11. 11. od 12:00 povede svůj seminář „Nutritariánská strava pro zdraví a krásu“ Celestýna Freimann a svou porci zdravého oběda si můžete dát třeba v nedalekém Etnosvětě.
www.greenbeautymarket.cz
Jak se vyznat na green beauty trhu
Začneme cruelty free kosmetikou. Ta totiž nemusí být přírodní ani trochu, důležitým faktorem ke koupi však je, že je netestovaná. Lidé, kteří se touto problematikou zabývají, důvěřují jedinému certifikátu, tzv. Leaping Bunny. Králíček ve skoku zaručuje, že není testovaný výrobek ani jeho jednotlivé složky a navíc, že firma neprodává své produkty v zemích, jako je třeba Čína, kde je testování některých produktů povinné. Zároveň jsou všechny značky pravidelně auditovány a pokud neprokáží všechny své věrohodné zdroje, mohou o certifikát přijít. Na GBM 2017 najdete z netestovaných značek: 100% PURE, Alba Botanica, Beauty without cruelty, Ecozone, Éminence Organics, Faith in Nature, InLight, Preserve, Puristry a Urtekram.
Veganské značky pak mají obvykle certifikaci Vegan Society - nápis Vegan se ztvárněnou slunečnicí. Takové značky spolehlivě neobsahují jakékoliv ingredience živočišného původu a certifikát nechává značkám podepsat také prohlášení o netestování. Toto prohlášení však pro skutečné zastánce netestované kosmetiky není příliš určující, protože některé ze značek s tímto certifikátem např. vyvážejí své výrobky do Číny. S certifikátem Vegan budou na GBM 2017 značky: Aimée de Mars, Beauty without cruelty, Faith in Nature, Lavera, Ole Hyvä, Pure Beginnings, Stuwa, Uni Sapon, Urtekram, Vegetology, Veg-up.
Dalším stupněm jsou značky tzv. ekologické kosmetiky. Ty se ohlížejí na udržitelný koncept výroby, balení a také složení - nemusí to však nutně být to nejpřírodnější. Většinou se touto cestou vydávají značky profesionální vlasové kosmetiky, či již dlouze zavedené koncepty, které chtějí do svých produktů přinést něco nového, lepšího, postavit se k výrobě zodpovědně a nabídnout zákazníkovi kvalitní ingredience z šetrných a férových zdrojů. K takovým značkám se vedle kosmetických přidávají na GBM i péče o domácnost a různé doplňky: kartáčky na zuby Biobrush Berlin, bavlněné věci Casa Organica, prací přípravky Ecoegg, drogerie EcoZone, kosmetika Faith in Nature, barvy na vlasy pro domácí barvení Herbatint, dámská hygiena Lunay, Gift Pads a Cotton Seal, minimalistická kosmetika Ole Hyvä, profesionální italská vlasovka Oway Rolland, holítka Preserve a česká drogerie Yellow and Blue.
Něž se dostaneme k závěru, je ještě třeba zmínit 100% přírodní kosmetiku – ta obsahuje všechny ingredience z přírody, ale bohužel si nemůžeme být jistí, z jakého jsou zdroje.
Skutečně přírodní a bio kosmetika by měla být označena nějakým nezávislým certifikátem, potom jde o tzv. kontrolovanou přírodní a kontrolovanou biokosmetiku, jejichž složení podle svých přísných standardů hlídá některý z nezávislých certifikátů. Podle množství ingrediencí z ekopěstitelství pak jde, buď jen o přírodní kosmetiku, nebo o biokosmetiku. Úplně nejvyšším stupněm čistoty je u kosmetiky 100% BIO, většinou s přídomkem na produktu 100% Organic – to značí, že všechny jednotlivé ingredience jsou z kontrolovaného ekopěstitelství a vy se tak nemusíte bát jakékoliv kontaminace.
Ještě jeden háček tu ovšem visí. I když je kosmetika 100% přírodní nebo v tom nejvyšším stupni čistoty dokonce 100% organická, neznamená to, že je bezpodmínečně a zcela zdravá. Některé přírodní složky jsou alergeny, některé jsou minimálně trochu dráždivé a existují v přírodě i hormonálně aktivní složky. Tím vás nechceme odrazovat od tzv. green beauty, ale chcete-li volit cestu úplné netoxičnosti, budete se muset zabývat podrobným složením INCI, které najdete na zadní straně jakéhokoliv produktu. Pomoci vám může například aplikace Skin Deep/ Healthy Living amerického spolku EWG, která je dostupná i na internetu, tam jsou všechny složky jedna po druhé vyobrazeny i s jejich potenciálními riziky.
Zlatými pravidly při výběru veškeré kosmetiky, a to i té konvenční, jsou body: vyhněte se parfemacím, barvivům a konzervantům, v tom nejextrémnějším případě platí, co byste nejedli, nenanášejte ani na pokožku, protože kůže je náš největší orgán. Používejte kosmetiku co nejčerstvější a pokud ji chcete vyrábět, věnujte pozornost spíše té bezvodé, aby nebylo jakékoliv konzervace třeba – čerstvá kosmetika je jako guláš, po třech dnech už byste ho dětem k obědu nedali.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.