Share |

Jak na quiche doma?

Recept na quiche ideale
ilustrace Susan Gaber

Léta zkoušení a mlsných ochutnávek ve fransouzských a quasifrancouzských podnicích>
QUICHE IDEALE!
 
Podělíme se s vámi o recept včetně vychytávek, doporučení a odboček.
 
Potřebujeme:
ČAS. Hodinu a půl, i trochu víc, s pauzama na instagram.
VELKOU PÁNEV, případně i wok
FORMU NA KOLÁČ NEBO STŘEDNĚ VELKÝ PEKÁČ, případně několik menších formiček na menší koláčky - velmi praktické.
Získáme 6-8 porcí.
 
Těsto:
MOUKU. Hladkou, co nejlepší, 240-250 gramů.
MÁSLO. 125 gramů.
SŮL. Máte-li uzenou, česnekovou či bylinkovou, nebojte se ji aplikovat. Dává se jí špetka do těsta, špetka do náplně a špetka do zálivky.
VODU. Do těsta - několik lžic.
Náplň:
Tady je prostor pro kreativitu. My navrhujeme třeba vegetariánský podzimní chutný pórkovo-cibulový, takže si připravte:
PÓREK. 1 větší nebo 2 menší
CIBULE. 1 střední, ideálně červená kvůli barevnosti pokrmu
CIBULKA naťová tak 3 - 5 ks.
(Odbočka: Další vhodné náplně: Cuketa - tu si taky před zapuštěním do koláče orestujeme - či víceméně jakákoli jiná zelenina včetně rajčat, fazolek, špenátu, chřestu, dýně, ale i mrkve, lilku, kukuřice, papriky, brokolice... super je to s bramborama. Také se užívají restované houby. Milovníci masa samozřejmě mohou aplikovat slaninu, šunku, drůběží maso, tuňáka, krevety atakdále. Použitelné je i tofu. Slano-sladké verze se dělají s hruškami.).
 
Kromě lotrinského koláče quiche lorraine, který má ingredience tradicí dané, je quiche proměnlivá komodita, takže netřeba držet se rigidně jednoho typu náplně. Pro leckterou francouzskou domácnost je to jídlo typu "co dům dal." Důležité je mít vejce a nějakou formu smetany či mléka. Těsto se dá koupit, ale vytvořime ho snadno sami a bude to mnohem chutnější. Pokud jste v nouzi, v podstatě můžete uděat quiche i z nejlevnějších surovin a s obyčejným eidamem a může dopadnou docela dobře!:) Dodržením postupu a výběrem co nejlepších surovin ale jídlo pozdvihnete.
OLEJ, na kterém náplň připravíme. My rádi slunečnicový. Případně přepuštěné máslo.
SÝR. Ideální je Gruyere, Comté či jiný horský sýr, dále se osvědčuje čedar, uleželá gouda (i kozí) (ne 5letá, ale tak rok až max. tři). V Marks & Spencer mají dobrý cornish cove, taky se hodí. Podle vaší sýrofilnosti tak 50-150 gramů. 80 bude stačit. Nakrájejte to na kostičky, nestrouhejte - stojíte o chutné sýrové zóny, homogenní hmota není žádoucí.
Sýr můžeme použít také čerstvý, fajn je třeba buche de chévre. Nebo rokfór.
+ Naše vychytávka: Mandle na plátky. Stašč troška. Udělají z quiche nóbl záležitost.
 
Krém:
VEJCE. Někdo je dává i do těsta, ale bez něj je to křehčí, je lepší dát je jen do náplně. 2 velká nebo 3 malá. Ideálně domácí/bio/z trhu.
SMETANA. Pokud máte creme fraiche, dejte to tam. Ne-li, pak zakysaná smetana nebo normální smetana nebo smetanový jogurt nebo i mléko.  150-250 gramů. Mlékem můžeme krém zředit, pokud bude moc hustý.
SŮL, PEPŘ - směs barev nebo bílý
MUŠKÁTOVÝ KVĚT špetička
Mohou být i bylinky, ale nepřehánějte to. Troška tymiánu stačí.
 
Postup:
V míse nebo na lince či válu uděláme z mouky a másla plus špetky soli drobenku. Postupně do ní po trošiškách přiléváme vodu, dohromady asi panáka, až vznikne hustší těsto, to propracujeme a dáme na 30-60 minut do lednice - je možno též udělat těsto večer, někteří kuchaři tvrdí, že delší odpočinek je proň lepší. Říkáme si, jak je dobře, že jsme nekoupili hotové těsto plné éček.
Jdeme na náplň. Na tuku orestujeme cibuli, pórek a bílé části cibulky. Ty zelené nakrájíme, ale necháme zatím být. Nebojíme se restovat až do chvíle, kdy budou cibuloviny nahnědlé. Mezitím zapneme troubu na 200.
Necháme je být a uděláme krém. Vajíčka rozšleháme vidličkou, přidáme koření a smetanu a případně trochu mléka, aby vznikla polotekutá hmota.
Sýr nakrájíme na kostičky.
Trouba bude pomalu rozehřátá. Prima. Na pečicí papír (nemusí být) rozdistribuujeme těsto tak, aby bylo tenké a mělo zvýšené okraje. Nemusíme ho válet, rukama to stačí. Válení je opruz.
Dáme na cca 10 minut předpéci do horké trouby. Někdo ho poklade fazolemi, aby se nezvedlo, případně existuje vychytávka pro lidi, co hodně pečou, znovupoužitelné keramické kuličky (fazole musíme vyhodit, škoda jich), ale není to nutné.
Vyndáme, aplikujeme náplň, přidáme zelené natě od cibulky a sýr, lehce promícháme, zalejeme krémem, urovnáme lžicí a dáme péci na 40-45 minut na 180 stupňů.
Vyndáme a necháme 15 minut dojít (ha, ha). 
Je to boží.
Quiche v této podobě je dosti vydatné jídlo, takže na zacycení skutečně stačí nevelká proce. Doporučujeme podávat se salátkem, čím jemnější quiche, tím můžeme do salátu dát víc výrazných, říznějších ingrediencí jako rucola a hořčice.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.