Share |

Jak jsem potkal kamarádku z gymplu, aneb jak Veronika z LUS3 bojuje proti šedi

Celestýna Chaunová - make-up, styling, Marcus Goret Strausz - hairstyling, foto: Martin Pavel

Nedávno mne na našem serveru zaujal odkaz na Daily Portrait. Přihlásil jsem se, nechal se nafotit a Martin se mě zeptal, jestli chci hrát v hudebním videoklipu. Řekl jsem, že jo. Na zemi ležela fotka pěkné blondýnky, která mi byla povědomá. Byla to fotka zpěvačky LUS3, Veroniky Kratochvílové, pro kterou se právě točí nový videoklip. Znám ji nejen z téhle kapely - bývali jsme spolužáci na gymnáziu.
Zpívalas už na gymplu?
Ne, ale hrála jsem na baskytaru, ještě když jsem byla v Budějovicích. Ještě v prváku i druháku tady v Praze jsem s nimi hrála, ale přestala jsem to stíhat, protože jsem domu na jih  jezdila tak jednou za 14 dní. 
Kapela LUS3 hraje už asi 6 let, jak ses k nim dostala?
Kluci trpěli takovým syndromem střídaní zpěváků a zpěvaček. Jednou jsme hráli v Budějcích s mojí kapelou, a já jsem tam zpívala písničku, kterou jsem složila. Ta písnička shodou okolností utekla na youtube a Filip se nějak skrze kontakt na Bandzone dostal na mě, a zavolal mi, jestli s nimi nechci hrát. No a já jako velká „basačka“ jsem si myslela, že chce, abych s nimi hrála na tu basu. Ale on chtěl, abych zpívala. Takže taky prostě náhoda… 
ZPĚVÁK? VYMĚNIT
No to nemůžou mít ani moc fanoušků, protože jakmile si zvyknou na zpěváka, tak ho zase vymění. 
No právě… podle mě ta kapela byla úplně v háji a já ji teď vytahuju nahoru- vtip (smích). Kluci jsou skvělí muzikanti a hlavně Jakub, na kterém to všechno stojí. Ale myslím si, že jsme se měli hned přejmenovat a začít od nuly. Z původní sestavy je tam vlastně jen kytarista Jakub a basák Filip. A kapela taky prošla dost razantním vývojem, co se týče hudebních stylů. 
A co hrajete teď?
Shodli jsme se, že tomu budem říkat elektro punk. Ale tohle škatulkování je vždycky zavádějící.
Každá píseň má nějakou tu story, o čem jsou ty vaše?
Hele bude to znít asi blbě, ale má to být zábavný a taneční.  Žádná melancholie. Texty si píšu sama a jsou většinou o tom, koho zrovna miluju, koho nenávidim, co mě štve a tak. 
Jak si teda s kapelou dlouho?
Teď v dubnu to byly dva roky. Sranda byla, že první koncert jsem odehrála před kamerama a narvanou Akropolí. Kluci se totiž moc „prozíravě“ přihlásili do talentový  soutěže RGM livespace, kde jsme nakonec skončili 2.
SUNSHINE NÁM POMOHLI
Takže umístění v soutěži odstartovalo vaši úspěšnou dráhu?
Ne to ani ne, jen jsme začali intenzivněji zkoušet. Nejvíc nám asi pomohlo, když jsme dělali předkapelu Sunshine. Poslední koncert v Lucerně nám totiž z nebe seslal booking v podobě D Smack U promotion a Davida Urbana, což je pro kapelu v současný době nesmírně důležitý.
Jmenujete se LUS3, jak to mám vyslovovat a není to příliš složité? Co tím chtěl básník vlastně říci? V kapele jste přeci čtyři, pokud se nepletu.
Kluci se tak jmenovali už předtím, než jsem do kapely přišla. Měli jsme se přejmenovat, protože když máš kamarády v cizině, tak nám říkaj „LUSThree“ nebo „LUSdrei“… Což je vtipný.  No víš, jak to vzniklo? Kluci měli zkušebnu nad prodejnou s lustrama. A pak někdo vymyslel tu skvělou přesmyčku s číslem 3. My jsme to hledali i ve slovníkách a myslím, že třeba v africkým  překladu to znamená smyčka nebo tak něco. 
Studuješ na Filosofické fakultě obor český jazyk, teorie komunikace a literatura, literární věda. Dá se to stíhat být přes noc v klubech zpěvačkou a přes den sedět ve škole?
Já jsem úplně v háji. Ne, víš jako to je? Já to moc neřeším. Dneska jsem spala 3 hodiny a vzbudila se ráno pod ručníkem v atelieru, kde jsme natáčeli klip. Tak jsem letěla domu, nabrali si věci a šla do školy. Tam sem byla ale úplně mimo …(smích). Takže těžká improvizace. Mě škola moc baví a literatura mě vždycky lákala. Takže bych to fakt ráda dodělala.
SPOLUHRÁČI JSOU BRÁCHOVÉ
Co vztahy v kapele, vídáte se i mimo koncerty a zkoušky? Zajdete třeba na pivo?
Kluci jsou hrozně fajn a máme takový sourozenecký vztahy. I když musím říct, že teď, jak točíme novou desku, máme občas ponorky. Hlavně já a Jakub. My se máme hodně rádi, ale po dvou týdnech v kusech už to bylo fakt šílený…
Jak na tvoji kariéru reaguje tvoje okolí. Co na to rodiče?
Rodiče jsou super! Moc mě podporujou, ale říkají, že na prvním místě je škola. Nebo, Veroniko, tyhle kluci od kapel nejsou pro tebe. Ty potřebuješ nějakýho sedláka pro život (výbuch smíchu)…
Co teda štve Veroniku z LUS3 a s čím se budeme moci na připravovaném albu setkat?
To jsou hlavně věci, který mě štvou na mě samotný. Třeba, že ráno nevstanu do školy, když mám a vím, že je to důležitý. Nebo všude chodim o půl hodiny pozdějc. Asi bych se měla zamyslet nad svými prioritami a udělat si diář… Zjišťuju prostě, že dělám milion věcí, a nic pořádně. Tak jsem si řekla, že když kapela, tak budu ještě chodit někam na zpěv a tancovat. Chci, aby to prostě sedělo dohromady a dávalo to nějakou kompaktní „kouli“. 
Říkala si, že teď pracujete na albu, řekni mi k němu něco bližšího.
Pracujeme na desce pod „vedením“ Amáka (Night, ex Sunshine). Je to poměrně zdlouhavej proces, náročnej a vyčerpávající. Ale doufáme, že výsledek bude stát za to. 
Zmínil jsem, že čistě náhodou budu hrát ve vašem videoklipu s celou řadou dalších lidí. Můžeš k tomu prozradit něco víc?
Já bych to zatím moc nerozkrývala. Bude to takové jedno velké překvapení. Už díky tomu, že je do celého projektu zakomponované velké množství lidí, tak se to začíná šířit jako lavina. Ale oficiální odhalení ještě budeme chvilku prodlužovat a napínat.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.