Share |

Jak být dobrý v chytání momentů

Polibek před radnicí Roberta Doisneau
foto: Analogue

Volný seriál o klasickém focení od lidí kolem obchodu Analogue. Tentokrát pár tipů, jak se v oboru analogový dokument zlepšit.
 
Jedním z prvních dokumentaristů na poli fotografie byl Robert Capa, jehož jméno bude mít už navždy dominatní postavení mezi těmi nějšpičkovějšími fotografy napříč celou historií. Těžko říct jestli všechny jeho snímky jsou zcela autentické a neinscenované. Velké spekulace se vedly především kolem jeho fotografie Španělský loajalista. Důležité je ale ve finále hlavně "oko" a provedení.
 
Například u fotografie Polibek před radnicí Roberta Doisneau se po několika letech od jeho vytvoření během soudních sporů vlastně přišlo na to, že jsou na něm vyobrazeni najatí herci. I přesto, že došlo k odhalení, které obletělo celý svět, sláva autora i snímku stále stoupala. Ještě dnes si jej kupujeme v Paříži na hrníčcích a tričkách.
 
Pokud chcete fotit venku, zaznamenávat život takový, jaký je, bude se vám hodit pár rad, které vám nyní dáme – tedy pokud jste úplný začátečník. Pamatujte, že je to jako s jinými koníčky. Je třeba cvičit a nafotit mnoho filmů, abyste si vytvořili vlastní rukopis a zjistili, kudy se ubírá vaše cítění, jak vypadají určité situace nejlépe. Jako vhodný doplněk se vám může hodit přirozený talent.
 
 
1.      Naloadujte film ještě doma. Jakmile vyjdete na ulici a řeknete si: "Založim si film až v kavárně," uteče vám jedinečný moment před očima, ještě než do kavárny dojdete. Znáte to. Zákon schválnosti. Pak se vám alespoň nestane, že vás něco takového bude mrzet.
 
2.      Pamatujte na to, že většina momentů, které stojí za to, trvají jen krátký okamžik. Buďte rychlí, nezdržujte se zdlouhavým nastavováním fotoaparátu a vymýšlením, z jakého úhlu bude nejlepší objekt vyfotografovat. Foťte od boku, klidně bez použití hledáčku.
 
3.      Pokud chcete fotit lidi, buďte odvážní a neoslovujte je. Ve chvíli, kdy někoho o snímek požádáte, nedostanete surovou emoci. Když dojde ke konfliktu, můžete vysvětlit, že z filmového pásku stejně snímek nesmažete. A vlastně vždycky můžete utéct. Za tu fotku vám to přece stojí!
 
4.      Dostaňte se co nejblíže k vytouženému objektu vaší fotografie. Nejsnažší je ztratit se mezi davem turistů, nebo dělat, že fotografujete kamaráda.
 
5.      Kompozice, zlatý řez... Poslední pravidlo lomografického desatera praví – zapomeň na všechny pravidla!
 
 
Autor: Karol Koštialová, Analogue.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.