Share |

JAK TO BYLO ZA KOMUNIZMU? ptá se výstava slovenských fotek

foto: pořadatel akce

Zuzana Mináčová, věhlasná fotografka, už víc než 50 let ovlivňuje česko-slovenskou fotografii. Její fotografie světových filmových hvězd jsou legendární. Léta během komunizmu fotografovala nápisy, které zohyzďovaly nejen naše ulice, ale i náš život. Shromáždila kolem pět tisíc diapozitivů komunistických agitačních tabulí, které v hrůzostrašném provedení byly umístěny všude. U silnic, v polích, ve výkladních skříních místo zboží… Prostě nebylo možné je přehlédnout. To bylo skutečné nefalšované socialistické umění! Slogany neodbytně znovu a znovu oznamovaly, že … se Sovětským svazem na věčné časy,… že komunismus je budoucnost lidstva, … že Lenin je stále živý a … ať žije KSČ! Když dávala tyto filmy vyvolat, bála se, že ji někdo udá. Nicméně už tehdy věřila, že tento blázinec brzy skončí. A právě výběr z těchto fotografií bude teď poprvé uveden širokému publiku v Slovenském institutu v Praze. Věříme, že řekne o našem životě během komunizmu víc než celá vědecká pojednání.
 
Součástí výstavy je také 6 filmů, které se budou během výstavy neustále promítat: JAK TO BYLO ZA KOMUNIZMU, ŽIVOT PO PÁDU KOMUNIZMU, KOMUNISTICKÁ HESLA, MOSKEVSKÝ FESTIVAL – ŽIVOT V SRDCI KOMUNIZMU,
DOVOLENÁ VE ŠVÝCARSKU V ROCE 1969, PÁD KOMUNIZMU (režie Matej Mináč).
 
Zuzana Mináčová ve filmech na pozadí archivních materiálů a svých osobních vypovědí spolu s dalšími osobnostmi (Milan Lasica, Arnošt Goldflam, Jiří Menzel a j.) představí širokému publiku přitažlivým, srozumitelným a zábavným způsobem, jak se žilo v období komunizmu. Co všechno jí komunizmus vzal a jak je třeba vážit si osobní svobody a možnosti žít v demokracii.

Výstavu můžete navštívit ve Slovenském institutu v Praze.
Náměstí Republiky 3, Praha 1
Výstava potrvá do 2. října 2017


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.