Share |

Jack Nicholson i Amadeus. Česká televize nabídne sedm nocí s oscarovým Milošem Formanem

foto čt

Oscarové snímky Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem, slavný francouzsko-britský román Valmont, hořkosladké Lásky jedné plavovlásky a dokumentární cyklus Miloslava Šmídmajera oslaví pětaosmdesátiny českého režiséra, scénáristy a herce Miloše Formana. Plejádu osmi tematických pořadů uvede Česká televize od soboty 11. února. 
 
Speciální vysílání věnované 85. narozeninám Miloše Formana odstartuje v sobotu 11. února filmem plným malebných plenérů, vtipných epizod a bohaté kostýmní výpravy Theodora Pištěka Valmont. Naváže na něj snímek z roku 1975 oceněný pěti hlavními Oscary v hlavní roli s Jackem Nicholsonem Přelet nad kukaččím hnízdem
I sobotní večer 18. února bude patřit jednomu z nejoceňovanějších snímků - osmioscarovému dramatu plnému závisti, intrik a lásky k hudbě Amadeus. Režisérské snímky Miloše Formana uzavře hořká komedie Lásky jedné plavovlásky s Hanou Brejchovou, Vladimírem Pucholtem či Vladimírem Menšíkem.
Kromě ikonických filmů nabídne kulturní kanál ČT art ale i čtyři večery věnované dokumentárnímu cyklu Miloslava Šmídmajera Co tě nezabije, který mapuje největší přelomové momenty kariérního i osobního života Miloše Formana. 
Přehled pořadů k 85. výročí Miloše Formana:
Sobota 11. února l ČT1 l 21:15
Valmont 
Snímek, který se přidržuje základní osnovy románu a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Režie Miloš Forman. Hrají: Colin Firth, Meg Tilly, Annette Beningová.
 
Neděle 12. února l ČT art l 20:20
Co tě nezabije (1/4)
První díl z cyklu Miloslava Šmídmajera, ve kterém se ohlíží na významné momenty ze života Miloše Formana.
 
Pondělí 13. února l ČT2 l 21:55
Přelet nad kukaččím hnízdem
Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo, aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Americký film (1975). Hraji: Jack Nicholson, Louise Fletcherová, Brad Dourif a další.
 
Sobota 18. února l ČT1 l 21:15
Amadeus
Geniální skladatel Wolfgang Amadeus Mozart se stane obětí vražedných intrik svého kolegy, dvorního skladatele Antonia Salieriho, jenž nedovede unést tíhu závisti a vlastní průměrnosti. Americký film (1984/2001). Režie: Miloš Forman. Hrají: Fahrid Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridgeová a další.
 
Neděle 19. února l ČT art l 20:20
Co tě nezabije (2/4)
Druhý díl cyklu Miloslava Šmídmajera, jenž se zaměřuje na milníky v životě a kariéře režiséra Miloše Formana.
 
Neděle 19. února l ČT2 l 21:55
Lásky jedné plavovlásky
Andula touží, stejně jako většina jejích kamarádek, po trošce prosté lidské lásky. Je nezkušená, snadno uvěří slibům a lichotkám. Hana Brejchová a Vladimír Pucholt v hořké komedii Miloše Formana (1965). Dále hrají: Vladimír Menšík, MiladaJežková, Josef Šebánek a další. 
 
Neděle 26. února l ČT art l 20:20
Co tě nezabije (3/4)
Ohlédnutí za milníky v životě a kariéře režiséra Miloše Formana v cyklu Miloslava Šmídmajera.
Neděle 5. března l ČT art l 20:20
Co tě nezabije (4/4)  
Závěrečný díl cyklu Miloslava Šmídmajera, ve kterém jsou vyzdvihnuty významné momenty života Miloše Formana.
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.