Share |

Irský svátek - Den svatého Patrika

 

 Na Irsku je něco kouzelného: nespoutaná příroda, krásné útesy, společenští Irové i klasická irská hudba nesoucí se z útulných hospůdek. Pokud se rozhodnete navštívit Irsko, ať už za účelem oslav Dne svatého Patrika nebo si chcete zlepšit angličtinu, nebudete litovat. 

Den svatého Patrika se každoročně slaví 17. března na počest svatého Patrika, patrona, který přinesl do Irska křesťanství. Den úmrtí svatého Patrika je datován na 17.3. roku 460 n.l, proto se tento den stal státním svátkem v Irsku, Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador.

Svatý Patrik nebyl původem Ir a ani se nejmenoval Patrik,  jmenoval se Maewyn Succart a narodil se ve Velké Británii. V mládí byl do Irska unesen a prodán do otroctví, kde se v něm probudila hluboká víra. Podařilo se mu ale uprchnout zpět do Anglie. Do Irska se následně vrátil jako misionář a pomocí trojlístku vysvětloval Irům Svatou Trojici – Otce, Syna a Ducha svatého. Následně založil celou řadu kostelů, škol i klášterů.

Zelená barva symbolizuje daný trojlístek. Zelená nekončí pouze u oděvu, čepic, jídla a zeleného piva. V Chicagu každoročně barví řeku nazeleno a mnohé památky bývají osvícené zeleně – London Eye, Opera v Sydney, socha Ježíše Krista v Riu de Janeiro, šikmá věž v Pise nebo i fontána u Bílého domu ve Washingtonu. Sochu sv. Patrika máme dokonce v České republice – v Karviné.

Do roku 1960 byly restaurace a hospody zavřené. Svátek byl považován za striktně náboženský.  Nyní se konají oslavy především v Irsku, ale také ve Velké Británii, v USA, v Austrálii, na Novém Zélandu, ale i v ČR.  Oslavám v USA se nemůžeme divit. Dle portálu Irish Central žije ve Spojených státech amerických 39,6 miliónů obyvatel s irskými kořeny. Zatímco samotné Irsko má jen 6,3 milionů obyvatel.

Tisíce lidí jezdí každoročně do Irska na jazykové pobyty. Studium angličtiny v Irsku dává smysl. Mnoho básníků je irského původu: Oscar Wilde, James Joyce nebo Jonathan Swift – autor Gulliverových cest.

 

Fotografie: Abraham Gomez, Flickr / Creative Commons

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.