Share |

Intimně ve veřejném prostoru

PQ na piazzetě Národního divadla
Boxy na piazzetě ND
PQ

Jedním z pilířů Pražského Quadriennale je projekt Intersekce – třicet boxů stojících na piazzetě Národního divadla, ve kterých by se mělo prolínat umění s architekturou a veřejným prostorem. Jednotlivé boxy budou obsahovat interaktivní instalace a performance od českých i světových umělců.

 

Obří kostky navrhl architekt Oren Sagiva tak, aby jejich vnitřek byl útočištěm pro performery a instalace a jejich veřejně přístupné střechy s terasami a odpočinkovými moly se staly útočištěm pro návštěvníky. V místech mezi boxi a na jejich střechách tak vznikne Café bar, který bude propojovat vnitřní umělecký prostor s tím vnějším městským.

 

Box tipy:

V boxu 21 vznikne miniaturní techno bar, do kterého se může zapojit publikum. Interaktivní instalace performerky a tanečnice Ioany Mony Popovici a režiséra a designéra Simona Vincenzi.

V boxu 24 bude probíhat non-stop živá prezentace celoživotního díla uznávaného českého dokumentárního fotografa Bohdana Holomíčka. Svou práci představí fotograf osobně a to včetně fotografií z významných českých divadelních představení.

V proud slov a zvuků promění Jan Burian a Jaroslav Hrdlička hru Marka O'Rowea Terminus v boxu 25. Tři postavy vytržené z všedního života, tři prostředí a fantaskní svět zpívajících sériových vrahů, andělů pomsty a láskou zmámených démonů.

 

Intersekce ale nebude probíhat jen v boxech u Národního divadla. Tématem akcí v dalších veřejných prostorech v Praze bude „spektakulární scénografie“. Navštívit tak budete moci například v bývalou kuchyni Psychiatrické léčebny v Bohnicích nebo bývalou tiskárnu Rudého práva na Florenci.

Součástí Intersekce je také projekt Explosion of Silence/Exploze ticha - intimní monumentální městská intervence, které se může zúčastnit kdokoli. Máte zájem? Informace o projektu si přečtete tady.

 

Kompletní program projektu Intersekce najdete zde.

 

„Naším cílem je nabídnout návštěvníkům umělecké zážitky jinou formou, chceme odvést divadlo z divadelní scény a umožnit divákům vstřebat jej jinak, než je převážně zvyklý,“ takto popisuje koncepci Interspekce její kurátorka a umělecká ředitelka PQ Sodja Lokter.

O tom, jestli divadlo funguje i mimo divadelní scénu, se můžete přesvědčit od 16. června.  

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.