Share |

Infarkty a mrtvice se týkají stále mladších lidí. Chraňte se!

Přečtěte si snadný návod, jak mrtvici poznat i u mladých lidí. Právě u nich tahle diagnóza málokdy někoho napadne, a proto bývá průběh tak závažný. Infarkt nebo mrtvice ale nepostihují jen nešťastné mladé fotbalisty, jejichž srdce neustojí extrémní zátěž. Je to bohužel trend, který se týká nás všech.
 
Víte že: až 10 % lidí překoná infarkt bez příznaků?
Přestože se kvalita našich životů neustále zlepšuje, choroby, dříve běžně řazené do škatulky stařecké, stále častěji postihují třicátníky i mladší. Obě zmiňované nemoci nás i přes tempo, kterým kráčí dopředu medicína, postihují každým rokem více a více. Velký podíl na tom má životní styl. Stres, nedostatek spánku, špatná strava, málo pohybu, obezita, pití, kouření a další faktory, které neúměrně zatěžují kardiovaskulární systém. „Dobrou zprávou je, že mnoho jich můžeme sami svým chováním ovlivnit – životním stylem dokážeme mnohdy více než pojídáním různých prášků,“ říká bývalý náměstek pro zdravotní péči z ministerstva zdravotnictví doktor Ferdinand Polák.
 
Nepodceňujte prevenci
Ale tak jednoduché to není. Mrtvice nebo infarkt vás můžou dohnat, i pokud si životní styl hlídáte a ještě nemáte na krku ani tři křížky. Důvodem může být například kombinace neléčeného vysokého tlaku, dlouhodobého stresu a virózy. A tady se dostáváme k další z příčin, proč je věk obětí častotak nízký. Mladší ročníky totiž často kašlou na preventivní prohlídky. Například právě výše zmiňovaný vysoký tlak patří k nejpodceňovanějším chorobám vůbec. „Každý člověk by měl pravidelně navštěvovat svého praktického lékaře, který preventivní prohlídky zajistí. A případně vás pošle ke kardiologovi,“ upřesňuje Polák.

 
Uhlí, zplodiny a další
Problematická je také neléčená cukrovka nebo srdeční arytmie. Nebo hormonální antikoncepce. Podle VZP má totiž až desetina českých žen poruchu srážlivosti krve, která v kombinaci s antikoncepcí může vést k těžkým mrtvicím. A v letošním roce vyšlo vědcům z National Institute for Stroke and Applied Neurosciences at Auckland University of Technology, že na mrtvicích se velmi významným způsobem podílí také znečištěný vzduch. „Zatímco tři čtvrtiny mrtvic souvisí se špatným životním stylem, na znečištění vzduchu, které se doposud s mrtvicí nespojovalo, připadá ohromujících 17 %,“ uvedl Valery Feigin, který studii vedl. „Sami jsme z toho v šoku,“ dodal.
 
Jak poznat pepku?
Při mozkové mrtvici (při infarktu samozřejmě taky) je klíčové rychlé jednání. Zjednodušeně řečeno, čím dříve se pacient dostane do nemocnice, tím vyšší má pravděpodobnost, že z ní vyvázne s minimálními následky. Jenže lidi mladé či ve středním věku většinou prostě nenapadne, že by je mohl jen tak zničehonic „trefit šlak“. Zdravotníci nabízejí jako jednoduchou mnemotechnickou pomůcku pro rozpoznání příznaků mrtvice slovo FAST neboli česky rychle.
 
Face – obličej. Svaly povolí a polovina obličeje a jeden koutek poklesnou.
Arm – ruka. Necitlivost, brnění a slabost v končetinách nebo celé polovině těla. Požádejte postiženého, aby zvedl obě paže s dlaněmi dolů před sebe. Když jedna klesá, je to mrtvice.
Speech – řeč. Pacient začne mluvit z cesty. Máte-li podezření, požádejte ho, aby po vás
zopakoval jednoduchou větu. Když toho není schopen, je to mrtvice.
Time – čas. Když se stane cokoliv z výše uvedeného, je čas okamžitě volat záchranku.
 
Ani se srdcem to není lepší
Určitě přibývá infarktů u mladších lidí, jednak lepší diagnostikou, jednak u žen typickou kombinací antikoncepce a kouření. U mužů vidíme vzestup počtu infarktů myokardu u mladých jedinců s rodinnou predispozicí, kouřením, sedavým zaměstnáním, vysokým cholesterolem a ve slabších sociálních skupinách. Naopak ti jedinci, kteří se o zdraví aktivně zajímají, mají infarkt v mladším věku jednoznačně méně,“ řekl deníku Týden.cz profesor Miloš Táborský, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

 
Mně by se to stát nemohlo!
Infarkt se může projevovat dramaticky – silnou bolestí na hrudi vystřelující do podpaždí – nebo také zcela nenápadně. Uvádí se, že až 10 % pacientů může infarkt prodělat zcela bez příznaků. A mezi ně patří právě především mladší ročníky. Někteří pacienti zažívají bolesti na hrudi i několik dnů, než se odhodlají vyhledat lékařskou pomoc. Většina lidí si totiž, stejně jako v případě mrtvice, možnost infarktu prostě nepřipouští.
 
 
Podle průzkumu společnosti Opinion Window by každý pátý dospělý Čech v případě infarktu otálel se zavoláním záchranky déle než hodinu. Což je alarmující, protože většina pacientů umírá v první hodině od prvních příznaků. Celých 8 % dotázaných v průzkumu dokonce uvedlo, že by záchranku nevolali vůbec a vydali by se do nemocnice po svých!
 
CO NÁS NEJVÍC ZABÍJÍ:
22% RAKOVINA
54% CHOROBY SRDCE A CÉV
 
Další informace a články na téma chorob a jejich léčby najdete na http://patalie.cz/ včetně možnosti zdarma si stáhnout příručky např. „Kapesní průvodce psychickými poruchami“, „Jak si udržet zdravý rozum“, „Jak se zbavit traumat“ nebo „Psychické poruchy u dětí“ a další.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.