Share |

Industriální pozvánka a ohlédnutí

Foto Adam Ježek

Staré ustupuje novému
Čas neúprosně letí a některým budovám již vypršel. Karlín, kdysi pražská průmyslová čtvrť, ztratila opět kus své identityse zbouráním průmyslové haly ČKD DUKLA. O historii  mladší haly v bývalém komplexu ČKD jsme psali již dříve. Mnozí z vás ji mohlo dokonce zažít i během konání módní akce Code Mode 2011. Jde o nevratný zásah, ale je nutné podotknout, že hala neměla architektonickou hodnotu a tak více než o ztrátě památky můžeme hovořit o ztrátě atmosféry místa. Důležité je, že vedlejší, historicky cenná trojlodní hala, stále stojí, byť s otevřeným průčelím. Na druhou stranu tak alespoň máte možnost nahlédnout dovnitř, pokud jste tak neučinili již v minulosti. Na místě bývalé haly má vzniknout nový multifunkční objekt s typickým českým názvem Karlín Hall 2, o osmi nadzemních a třech podzemních podlaží.  
 
Nové, industriální a inspirující
 
Každý konec je i začátkem. Necháme se překvapit, jak arcitektonicky hodnotná stavba vyroste na místě haly ČKD DUKLA do konce roku 2014.  Naopak již dnes využijte možnost shlédnout výstavu SOUČASNÝ ČESKÝ INDUSTRIÁL v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze a přesvědčit se tak, že i v současné době vzniká moderní a inspirující industriální architektura. Běžte se  proto podívat, jak také mohou vypadat novodobé pekárny, vodní elektrárny, vinařství nebo výrobní budovy. Do kalendáře si pak zakroužkujte tyto dva dny:
 
12. leden 2012, kdy od 18:30 proběhne komentovaná prohlídka s architekty jako je  například Petr Burian, který vyhrál grand Prix Architektů nebo Ivan Kroupa.
 
19. leden 2012, kdy se od 19:00 můžete těšit na komentovanou prohlídku s kurátory výstavy a následný koncert skupiny DEKADENTFABRIK . Jak o sobě skupina sama říká: „Při koncertech jde o rituál setkání s hutnýmy basy, melancholií dechu procházejícího lebkou i plátkem a plechem. Ruchy v samplech zpřítomňují mrtvé i živé, milující se i odsouzence na smrt. Na kytarách jsou nataženy drátěné žíly, jimiž proudí krev s plovoucímy krystaly časosvětla rostlin…
 
Galerie má otevřeno denně, mimo pondělí. Výstava trvá do 22. ledna 2012.
Web: www.gjf.cz
Adresa:

 

Betlémské náměstí 169/5a  110 00 Praha-Staré Město
222 222 157

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.