Share |

Imperiální Rusko znovu útočí!

Argo

Anita Orbánová
Moc, energie a nový ruský imperialismus
(Argo, 2010)

Kniha maďarské politoložky nabízí informačně bohatý pohled na současné Rusko optikou energetické bezpečnosti Evropské unie, zejména států bývalého sovětského bloku.

Orbánová sice nepřichází s bůhvíjak objevnou studií a v podstatě jen analyzuje již dávno známé – Rusko využívá svých energetických zdrojů k posílení politického vlivu v regionu, který stále (více či méně) považuje za svoji sféru vlivu.

Pokud se vyžíváte v detailních statistikách, určitě vám srdce poskočí radostí ze spousty užitečných tabulek, analýz vnitřních trhů jednotlivých zemí i podrobné predikce situace, která nastane po plném spuštění plynovodu Nord Stream, jenž sevře východní Evropu do ještě větších ruských kleští.

Orbánová svoji knihu strukturuje velmi přehledně, je psána uvolněným, neakademických jazykem, takže si ji užije i „laické“ čtenářstvo.

Moc, energie a nový ruský imperialismus asi není to nejvhodnější čtivo na dlouhé zimní večery, ale pokud chcete vědět všechno o ruské energetické politice, ale báli jste se zeptat, knížka se žlutým obalem vám k tomu poslouží takřka dokonale.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.