Share |

Imaginací a divadlem proti zlu, dnes začíná festival AKCENT

 Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT 
10. – 27.11. Divadlo Archa
 
Letošní ročník mezinárodního festivalu dokumentárního divadla AKCENT představí pestrý výběr inscenací, které v aktuálním společensko-politickém kontextu zkoumají místa a situace, kde se rodí zlo. Vedle uznávaných světových tvůrců, mezi kterými nechybí Forced Entertainment, Heiner Goebbels či Ultima Vez, festival uvede i tvorbu mladých divadelníků. Přehlídku osobitých výpovědí o našem světě budou moci čeští diváci vidět od 10. do 27. listopadu v Divadle Archa. Festival o víkendu uvede světovou premiéru inscenace New Bohemia, jejíž tvůrci chtějí ukázat pozitivní obraz současné Ameriky.
 
Některé inscenace ukazují zrození zla explicitně, v jiných jej můžeme vidět pouze v zárodku“, popisuje hlavní téma letošního ročníku ředitelka festivalu Jana Svobodová. „Důležité je, že bez pojmenování jeho podob, bez hledání míst a příčin jeho zrození se mu nemůžeme postavit. V době, kdy pravda přestává být respektovanou hodnotou, je třeba do boje proti zlu postavit zbraně  imaginace, metafory a humoru. K tomu slouží Akcent.“
 
Pro letošní AKCENT vzniklo zcela nové představení New Bohemia, které oslaví svou světovou premiéru 12. a 13. listopadu. Představení uvádí autentické příběhy obyvatel stejnojmenné čtvrti malého amerického města Cedar Rapids, ve kterém se před sto padesáti lety usídlili Češi. Tvůrci inscenace si položili otázku, kde se nachází hranice mezi lpěním na svých vlastních kořenech a ochotou pochopit kulturní dědictví souseda ze zcela jiného konce světa? „Představení New Bohemia je více o nás o Češích, kteří žijeme v současnosti tady, než o těch, kteří pečou kolaches s romantickou představou o ztraceném království“, dodává Jana Svobodová, která projekt režíruje. Ačkoli šokováni výsledkem voleb ve Spojených státech, účinkující ze Cedar Rapids, kteří se nyní v Praze připravují, chtějí v Praze představit pozitivní obraz Ameriky.
 
Představení In Spite of Wishing and Wanting vzniklo ze spolupráce vlámského choreografa Wima Vandekeybuse a hudebníka Davida Byrnea. Choreografie v době svého uvedení v roce 1999 vyvolala obrovský rozruch. Vandekeybus tehdy poprvé vytvořil představení v čistě mužském obsazení. „Wishing and wanting je hodně o základních lidských touhách. Ty jsou stejně jako strach hybným motorem našich činů. Je pravda, že zde naleznete podivné náhody, které nesou prvky reality, znepokojující obrazy, nehody, obavy. Žijeme ve strachu. Strach je přítomen v každém detailu naší každodennosti, “ řekl Vandekeybus, když zdůvodňoval své rozhodnutí vytvořit současný remake tohoto slavného představení. 
„V kontextu událostí v Evropě a ve světě získala inscenace zcela novou aktuálnost. Z tohoto důvodu jsme ji zařadili do programu letošního Akcentu“, doplňuje Jana Svobodová.
 
Členové britské skupiny Forced Entertainment pod vedením Tima Etchellse v Praze uvedou inscenaci Notebook na základě románu Agoty Kristof Velký sešit. Co má společného divadelní adaptace románu s dokumentárním divadlem? Příběh dvou chlapců, kteří mají být ochráněni před hrůzami války a nejsou chráněni před vlastní krutostí, vyjadřuje základní a prostupující téma letošního Akcentu: Kde se rodí zlo? V letošním roce soubor získal prestižní mezinárodní ocenění - Ibsenovu cenu za výjimečný kulturní a umělecký přínos. Šestice tvůrců ze Sheffieldu se tak přidala k dříve oceněným Peterovi Handkemu, Peteru Brookovi či Heinerovi Goebbelsovi. 
Právě Heiner Goebbels, přední divadelní režisér, reformátor hudebního divadla, skladatel, tvůrce instalací a pedagog vystoupí v rámci AKCENTU 14. listopadu se svou přednáškou Explain nothing. Put it there. Say it. Leave. - Theatre as experience. (Nic nevysvětluj. Ukaž to. Řekni to. Odejdi. – Divadlo jako zážitek.)
 
Ukrajinka Olja Mychaljuk zkoumá ve své inscenaci Máta příčiny nenávisti mezi obyčejnými lidmi ve své zemi. V srpnu roku 2014 navštívila tato ukrajinská umělkyně přátele v okupovaném městě Alčevsk uprostřed Donbaské oblasti. Výbuch na nádraží Debalcevo jí znemožnil návrat zpět do Kyjeva. Zážitky z nedobrovolného pobytu ve válečné zóně zpracovala do představení, které kombinuje dokumentární divadlo s výtvarnou instalací.
 
V představení Made in Macau 2.0 dokazují mladí tvůrci Teng Teng Lam a Kevin Chio, jak v jejich zemi pod nadvládou komunistické Číny postupně mizí kulturní i morální hodnoty. Spielraum Kollektiv hledá v inscenaci  Busking UN/LIMITED hranice svobody projevu na příkladu pražských pouličních umělců. Umělci ze Státního divadla z Karlsruhe si položili otázku, proč jejich předchůdci za Třetí říše přijali jako normu zmizení svých židovských kolegů. Představení Stolpersteine Staatstheater / Kameny zmizelých. Staatstheater uvede AKCENT společně s Pražským divadelním festivalem německého jazyka. 
Ve speciální projekci též AKCENT společně s Hate Free promítne dokumentární film Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara FC Roma o tom, jak se žije romské komunitě na severu Čech a vlastních pravidlech okresního fotbalového přeboru.
 
PROGRAM 
 
10.11., 20.00 a 11.11. 11.00 a 15.30 představení pro školy s následnou dílnou.
Spielraum Kollektiv – BUSKING UN/LIMITED
 
12.11. 20.00, 13.11., 18.00 po představení následují debaty s tvůrci a účinkujícími
Jana Svobodová a kol. – New Bohemia(Uprostřed Ameriky)
13.11. 20 00, Česko-indická dance party ve stylu Bollywoodu. 
 
14. listopadu, 11.00 – 13.00
Heiner GoebbelsExplain nothing. Put it there. Say it. Leave. - Theatre as experience.
 
17.11., 18.00
Olja Michaljuk – Máta
 
18. a 19.11., 20.00
Forced Entertainment – The Notebook
 
19.11., 17.00 Noc divadel 2016
Trochu divné divadlo – komentovaná prohlídka Divadla Archa
 
19.11., 18.00 Noc divadel 2016
Festival Akcent a Noc divadel 2016 uvádějí inscenaci s diskusí Made in Macau 2.0! 
Teng Teng Lam a Kevin Chio – Made in Macau  ZDARMA
 
21. a 22.11., 20.00
Festival Akcent a Pražský divadelní festival německého jazyka
Badisches Staatstheater Karlsruhe / Hans-Werner Kroesinger: STOLPERSTEINE STAATSTHEATER / KAMENY ZMIZELÝCH. STAATSTHEATER
 
21.11., 22.30
Festival Akcent a Hate Free uvádějí speciální projekci filmu Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara
FC ROMA
 
22.11., 10.00 – 13.00 Archa.školám a Festival Akcent
Interaktivní dílna pro školy: Jak vzniká dokumentární divadlo?
 
středa 23.11., 20.00
Teng Teng Lam a Kevin Chio – Made in Macau 2.0
 
24. – 27.11., 20.00
Ultima Vez – In Spite of Wishing and Wanting
 
 
 
Užitečné odkazy:
www.archatheatre.cz
www.festivalakcent.cz/cz/akcent
https://www.facebook.com/Akcentfestival/
 
Fotografie v tiskové kvalitě: https://www.dropbox.com/s/raot140b6o21gh2/AKCENT%20v%C3%BDb%C4%9Br%20fotografi%C3%AD%20do%20programu.zip?dl=0
 
Informace pro média a akreditace:
 
Pavlína Svatoňová
Tel. 739 077 956
pavlina.svatonova@archatheatre.cz

 
 
www.festivalakcent.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.