Share |

ILLE a jejich nové album, ekologické a bez obalu

foto: Eliska Podzimkova

Pražská čtveřice ILLE okolo zpěvačky Olgy Königové přichází s očekávaným druhým albem nazvaným Pohádky. Album vychází spolu s novým videoklipem k písni „Na druhé straně“ a bude ho provázet minikoncertní happening v prodejně organizace Bezobalu, která se snaží o rozšíření bezobalové distribuce a osvětu k uvědomělé spotřebě obecně.
 
Po podzimním turné s Michalem Hrůzou ILLE dokončili desku, která vychází pod producentským dohledem Dušana Neuwertha u domácího labelu Tranzistor. Výtvarného konceptu se ujala přední česká výtvarnice Eliška Podzimková. „Rozhodla jsem se pro vizuál netradičně použít starý analogový kompakt, který mi kdysi dala babička. Myslím, že Olga a spol byli asi nejdřív překvapení, na co je to fotím, ale řekla bych, že výsledek je díky tomu dost specifický a svůj. Kontrast geometrických tvarů na černobílém oblečení a přírody mě bavil a ilustrované nástroje byly tentokrát jen takový doplněk. Analogové zrno to celé spojuje, a tak je deska Pohádky tak trochu tajuplná,“ říká o vzniku jedinečných vizuálů Eliška Podzimková.
 
V deseti písních ústřední téma zůstalo. ILLE pořád lehce surrealisticky zpívají o vztazích. Nadhled i odvaha se odráží v aranžích a mírně našláplejším tempu oproti debutu. Autorsky se na albu podílí celá kapela a do dvou písní přispěl spisovatel Jaroslav Rudiš.
Do studia si tentokrát  pozvali i několik hostů. Ve filozoficky laděných „Dnech“ použili foukací harmoniku Martina Tomáška, klávesy do písně o osobním kopci natočil Andy Čermák z kapely Sunflower Caravan a skladbu „Na druhé straně“ obohatil houslemi Adam Pakosta.
 
Spolu s novým albem vychází také videoklip k písni „Na druhé straně“ v režii Jana Foukala. Písničkou o nenaplněných láskách provází herečka Petra Nesvačilová. Jednoho z jejích partnerů hraje překvapivě Honza Homola z kapely Wohnout.
Pravda je taková, že mě oslovilo téma rozchodu, kdy se člověk ve vztahu obětovává nebo získává. Snažil jsem se natočit takovou vztahovou procházku, kde jsou cesty už vyšlapané, ale nakonec nás stejně vždycky překvapí,“ říká o videoklipu režisér Jan Foukal.
 
První album skupiny sklidilo velký úspěch u fanoušků i kritiky. Kromě nominací na cenu hudební kritiky Apollo získali ILLE také nejvíce nominací ze všech umělců na ceny Anděl v roce 2014. Olga mezitím stihla spolupracovat s Kašpárkem v rohlíku, nazpívat úspěšný duet s Xindlem X „V blbým věku“ a duet „Rozcestí“ s Michalem Hrůzou. Kromě zpěvačky Olgy Königové tvoří kapelu kytaristé Marek Svoboda a A.m. Almela a bubeník Petr Odstrčil, známí ze spolupráce s řadou dalších výrazných hudebníků, včetně Anety Langerové, Xindla X, Michala Hrůzy, Mekyho Žbirky, Bratrů Orffů nebo Kafka Bandu.
 
Pražské publikum může koncert ILLE s novým repertoárem vidět poprvé na festivalu Žižkovská noc 22. března v Paláci Akropolis. Příští měsíc se pak fanoušci mohou těšit na malou ukázku z alba ve speciální Tranzistor Kampa Revue, která se uskuteční 7. dubna v rámci festivalu Kampa Střed světa.
Album vyšlo 16. března na domácím labelu Tranzistor v distribuci firmy Supraphon.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.