Share |

Ikoničtí 808 State se vrátí do Prahy. Po 20 letech

V Praze vystoupí po dvaceti letech britská ikona elektronické taneční hudby 808 STATE, spřízněná s kultovními New Order.

 

Jen o nemnohých hudebnících a kapelách lze říci, že přehodili výhybku v historii moderní taneční hudby a definovaly její směr na další dekády. Mezi takové vyjímečné sestavy patří jistě britští 808 STATE, kteří vystoupí 16. května 2018 v pražském Lucerna Music Baru. Naposledy se v Praze objevili v roce 1998 na legendárním festivalu Jelení příkop a tak koncert v plné sestavě se všemi zakládajícími členy a kapelou bude zcela vyjímečným zážitkem. 

 

“808 State provedli revoltu na hudební scéně druhé poloviny 80. let a stali se inspirací pro Underworld, Orbital nebo Chemical Brothers.”, napsal renomovaný časopis NME. 

 

Debutové album 808 STATE Newbuild je respektovaným milníkem v historii taneční hudby. Dodejme, že kapela, která je považována mimo jiné za zakladatele tanečního stylu acid house a je spojována s legendárním manchesterským klubem Haçienda, v průběhu své existence spolupracovala mimo jiné s takovými osobnostmi, jako je Björk, David Bowie, Quincy Jones, Afrika Bambaataa, zakladatel Joy Division a New Order Bernard Sumner, Brian Eno, u nás oblíbená Lou Rhodes z kapely Lamb nebo skupiny Primal Scream a Soundgarden.

 

808 STATE vystoupí v pražském Lucerna Music Baru 16. května 2018 od 21 hodin, vstupenky jsou již v předprodeji v síti Ticketpro https://www.ticketpro.cz/hudba/kluby/2214923--808-state-live-band.html

Více informací na www.808state.cz a www.808state.com

 

 

808 STATE bio:

 

808 State založili v roce 1988 v Manchesteru Graham Massey, Martin Price and Gerald Simpson, pro jméno kapely byl inspirací oblíbený elektronický bubeník Roland TR-808 drum machine. Průlomové debutové album Newbuild vyšlo v roce 1988 a o rok později se dostavil první velký komerční úspěch, kdy skladbu Pacific State, která se stala hymnou legendárního klubu Haçienda, zpopularizoval na BBC Radio 1 legendární DJ Gary Davies. O druhém albu Ninety z roku 1989 napsal Guardian že na něm “808 State mapují budoucnost klubové scény s použitím techna, ambientu i rocku.” Největším úapěchem bylo třetí album ex:el, na kterém se jako hosté objevili Björk a Bernard Sumner z New Order. Zlatou éru, zvanou “Madchester” tak 808 State završili albem na špičce žebříčků a obřím koncertem v rodném městě, na kterém vyprodali místní G-Mex stadium.

Průlom na americkou scénu přišel s albem Georgeous, vydaným u tamního hip hopového labelu Tommy Boy, a spoluprací s Davidem Bowiem nebo Quincy Jonesem, který produkoval nejslavnější alba Michaela Jacksona..

 

Následovaly alba Don Solaris (1996) a Outpost Transmission (2002) a velká rekapitulace Blueprint v roce 2011, zahrnující řadu dosud nezveřejněných nahrávek a rarit. 

 

Je jisté, že květnové vystoupení 808 State v plné koncertní sestavě bude vyjímečným vizuálním zážitkem a jedinečným setkáním se stále živou a energickou legendou.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.