Share |

Ikonická židle Panton Chair slaví 50 let výroby >> dvě speciální edice.

 
Panton Chair dánského designéra Vernera Pantona je dnes moderní ikonou designu 20. století. Cesta k jejímu vzniku však nebyla jednoduchá. Bylo totiž nemožné dosáhnout jejího tvaru z jednoho kusu plastu. Verner Panton a švýcarská značka Vitra uspěli až po několika letech společné práce. Židle skulpturálního tvaru se poprvé představila na veletrhu nábytku IMM v Kolíně nad Rýnem v roce 1968 a rychle se stala symbolem celé éry. Padesát let od prvního uvedení na trh přichází Vitra se dvěma limitovanými edicemi: Panton Chrome a Panton Glow.
„Když k nám Rolf Fehlbaum jednou přijel na návštěvu, zaujal ho prototyp Panton Chair. Ten však nebyl dostatečně stabilní, aby se na něm dalo sedět. ‚Proč se tahle židle nevyrábí?‘ zeptal se Rolf. ‚Pokusilo se o to takových patnáct, dvacet výrobců, ale z nejrůznějších důvodů ji všichni odmítli,‘ odpověděl jsem. Jeden známý americký designer (a Charles Eames to nebyl) dokonce prohlásil, že něčemu takovému by se vůbec nemělo říkat židle. Podle něj byla naprosto nevhodná k sezení. Rolf okamžitě zavolal jednomu konstruktérovi z Vitry, Manfredu Dieboldovi. (…) Bez Rolfa by žádná Pantonka neexistovala.“ - Verner Panton
 
Panton Chair se začala vyrábět v roce 1967 jako první celoplastová vykonzolovaná židle vyrobená z jednoho kusu. Williho Fehlbauma židle zaujala, ale vyrábět se ji rozhodl až poté, co Vernera Pantona navštívili Rolf Fehlbaum a vedoucí vývoje nových produktů Vitry Manfred Diebold a z židle byli naprosto nadšení.
Několik následujících let probíhalo ve znamení výzkumu, testování, odmítání návrhů a nepřetržitého vývoje – konečný tvar židle vzešel z deseti prototypů z ručně laminované polyesterové pryskyřice vyztužené skelným vláknem. Původní materiál vzhledem k rostoucí poptávce postupně nahradila polyuretanová pěna a později vstřikování termoplastu, který však nebyl dostatečně odolný a židle se lámaly.  Problémy s materiálem vedly až k přerušení výroby v roce 1979, aby nedokonalé židle neohrozily renomé Vitry jako výrobce. Trvalo několik let, než se Vitra z tohoto neúspěchu vzpamatovala. Zájem o Panton Chair nicméně přetrval a Vitra v roce 1990 znovu zahájila její výrobu – vrátila se k tuhé polyuretanové pěně s komplexní povrchovou úpravou a větší odolností vůči lámání.  

Byla to vůbec první celoplastová vykonzolovaná židle vyráběná vcelku a svým skulpturálním tvarem a jasnými barvami typickými pro Pantonovu tvorbu vyvolala značný rozruch.
Pokrok v oblasti výroby plastu a nové možnosti vstřikování do formy přivedly Vitru a Vernera Pantona v 90. letech minulého století na myšlenku, že by mohli zkusit tento projekt vylepšit. Společně vymysleli novou verzi vyrobenou z polypropylenu. Pantonovi se po třiceti letech od prvního uvedení Panton Chair konečně splnil jeho největší cíl – plastová židle jakožto cenově dostupný průmyslově vyráběný produkt. Židle se poprvé představila v roce 1999, krátce předtím Verner Panton ovšem zemřel.
 
Panton Chair 2018 – nové varianty Chrome a Glow
Panton Chrome: Panton začátkem 70. let zkoušel, zda by Panton Chair mohla mít zrcadlovou povrchovou úpravu. Domníval se, že by se reflektivní povrch výborně hodil k dynamickým křivkám židle, jenže v té době se takový povrch snadno poškrábal, což byl nepřekonatelný problém. Vitra dnes, tedy skoro padesát let nato, používá spolehlivý, komplexní postup metalizace v kombinaci s odbornou ruční prací.
Panton Glow: Pocta Pantonově legendární instalaci Visiona 2 z roku 1970 pro kterou vymyslel stěny a stropy, které díky svým dispozicím a barevným kombinacím vypadaly, jako že uvnitř žhnou. Židle Panton Glow nese pět vrstev laku s fosforeskujícím pigmentem a ochranný lesklý nátěr. Svítivý pigment absorbuje světlo a ve tmě modře září. Židle ve tmě působí tak trochu mystickým, psychedelickým dojmem a představuje tento kultovní produkt ve zcela novém světle – a to doslova. Vznikla po konzultacích s Pantonovou manželkou Marianne (na fotografii s červenou Panton Chair).
Fotografie najdete zde: https://1drv.ms/f/s!Ap0JBZkcoUyNgZwNjtFaQNMx300Gyw

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.