Share |

Ikona současné fotografie David LaChapelle bude vystavovat v Rudolfinu

foto pořadatel akce / COPYRIGHT DAVID LACHAPELLE COURTESY FRED TORRES COLLABORATIONS

Pozornost milovníků současné fotografie bude v prosinci upřena na Prahu. Galerie Rudolfinum uvede ve světové premiéře jednu z největších retrospektiv tvorby slavného fotografa Davida LaChapella, která prostřednictvím více než- 120 fotografií představí příběh jeho třicetileté kariéry.
 
Americký fotograf David LaChapelle se narodil 11. 3. 1963 v Connecticutu a studium absolvoval na North Carolina School of Arts. Na přelomu 70. a 80. let začal častěji pobývat v New Yorku, navštěvoval tam Art Students League a The School of Visual Arts a stal se pravidelným návštěvníkem legendárního klubu Studio 54, kde se seznámil s Andy Warholem. V roce 1984 uvedl LaChapelle v galerii 303 své první výstavy a Andy Warhol mu nabídl spolupráci ve slavném magazínu The Interview. LaChapelle vstoupil naplno do věta módy a kultu celebrit, mezi nimiž našel i své plavovlasé múzy – Pamelu Anderson, Daphne Guinness, Courtney Love i transsexuální Amandu Lepore.
 
Vedle tvorby vlastních uměleckých fotografií pracoval LaChapelle stále více jako fotograf módy a světových celebrit, v jeho portfoliu se setkávaly nejznámější světové časopisy jako Vogue, The Fame, Vanity Fair, GO, Rolling Stone s nejzvučnějšími značkami typu Rémy-Martin, Perrier-Jouet, Maybach-Motorenbau, L’Oreal či Nokia. Portrétoval světově proslulé osobnosti, své modely stylizoval do nevídaných kompozic, zhmotňoval jejich i své sny a skryté představy. Módní svět tak nejen dokumentoval, ale postupně také zásadním způsobem ovlivňoval.
 
Spolupráce s hvězdami popmusic (Britney Spears, Christina Aguilera, Robbie Williams, Jennifer Lopez, Joss Stone, Amy Winehouse) posunula Davida LaChapella k režii hudebních videí a Mobyho videoklip ke skladbě „Natural Blues“ mu přinesl ocenění MTV Europe Music Awards v kategorii „Nejlepší hudební video“. Přelomovým audiovizuálním projektem Davida LaChapella byl celovečerní dokumentární film „The Rize“, jehož produkci financoval z vlastních zdrojů.
 
Na počátku nového tisíciletí David LaChapelle začal práci pro reklamu a módní svět postupně omezovat a posléze se plně vrátil ke svým tvůrčím počátkům, tedy k volné tvorbě a návratu do muzeí a galerií.
 
 
www.galerierudolfinum.cz
www.pavleyeartandculture.com
 

Tak pravil David LaChapelle
Galerie Rudolfinum
7.12.2011 – 26.2.2012

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.