Share |

IDIOM 2017. To je festival nové polské choreografie

foto: pořadatel akce

15. a 22. října se v Divadle na půdě pražského Crossu uskuteční druhý ročník festivalu IDIOM, který se zaměřuje na nové podoby v polské choreografii a na prezenataci výrazných současných choreografů a tanečníků pro české publikum.

IDIOM 2017 přichází s novým přístupem k projektu. Uspořádáním uměleckých rezidencí dvou polských choreografek Małgorzaty Haduch a Ireny Lipińské, které budou spolupracovat s českými umělci, chceme vytvořit prostor pro inspirující setkání českých a polských umělců a otevřít naše aktivity prvku překvapení a volného procesu namísto prezentace hotových představení. Pozvali jsme Irenu Lipińsku, choreografku a umělkyni pracující ve Vratislavy a choreografku a pedagožku Małgorzatu Haduch. Lipińska bude spolupracovat s českým hudebníkem, zatímco Małgorzata Haduch bude vést tříčlennou taneční skupinu, která bude pracovat na daném tématu pod jejím vedením. Původní díla vytvořená během této rezidence budou poprvé představena v České republice (15. a 22. října) a později v Polsku. Předmětem obou pobytových programů bude vztah mezi _imigrací/interpretací a jejich předmětem zkoumání bude nová choreografie a experimentální hudba.
 
“Druhý ročník festivalu IDIOM pokračuje ve svém zaměření na ústřední myšlenku projektu a soustředí se na idiomatické (konkrétní) rysy tance a pohybu. Tentokrát však chceme mluvit o zkušenostech, které se jeví jako nepopsatelné či slovně neuchopitelné.
Paradoxem je, že neschopnost hovořit o nich nebo si je představit, z nich činí zkušenosti idiomatické. Chceme najít v tanci a choreografii to, co je hovorově řečeno ‘nepředstavitelné’.” dodává kurátorka projektu Karolina Wycisk.
 
Umělecká rezidence slouží k vývoji originálních choreografických projektů týkajících se pojmů, které jsou těžko představitelné, ale nakonec je jsme schopni pojmenovat ve vztahu:  _imaginace/interpretace. Výchozím bodem obou rezidencí bude ono nepopsatelné: symptomatická sféra, která je v tanci obvykle spojována s obtížnostmi v pojmenování a definování. Choreografický výzkum se bude skládat z experimentů, jejichž cílem je prozkoumat jak moc dokáže ‘nepopsatelné’ ovlivnit choreografii a zároveň do jaké míry využívá choreograf představivost při zkoumání svého záměru.
Jak se v tanci začne projevovat sféra nepopsatelného, proč je tanec umělecká forma tak těžko popsatelná, co znamená říct, že pohyb je univerzálním jazykem exprese a jak mluvit o takových to zkušenostech.

Finální výstupy budou prezentovány 15. a 22. října 2017 v Divadle na půdě v pražském Crossu.
 
Termín rezidencí: 12.–15. října (Małgorzata Haduch), 16.–22. října (Irena Lipińska)
Výstupy rezidencí: 15. října (Małgorzata Haduch)
22. října (Irena Lipińska)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.