Share |

Hubáčkův Ještěd

Malé ohlédnutí za dílem nedávno zesnulého architekta
Hubáčkův hotel a vysílač na vrcholu Ještěd u města Liberec.
foto ni(c)

Ve středu 23. listopadu zemřel ve věku 87 let architekt Karel Hubáček. V roce 1965 započal práci na své nejzásadnější realizaci, vysílači a hotelu Ještěd.
Sověti ve stavbě možná spatřovali čepici oblíbeného Neználka, takže mohla být v roce 1973 dokončena.
Použitá kombinace přírodních a hi-tech materiálů je nadčasová. Původní interiéry včetně světelného zařízení nevypadaly ani v roce 2009, kdy jsem místo navštívil, směšně. Místo proslavil i snímek Grandhotel, který hotelu na Ještědu zajistil novou klientelu.
Hubáček obdržel za stavbu vysílače a hotelu na Ještědu Cenu Augusta Perreta, kterou uděluje Mezinárodní unie architektů. Stal se tak jediným naším držitelem tohoto nejvyššího architektonického ocenění na světě.
Jeho druhá významná realizace pro město Liberec, obchodní dům, byla ovšem před několika lety zbourána. Řešení objektu údajně nevyhovovalo současným požadavkům.
Hubáček byl po maturitě na reáoném gymnáziu totálně nasazen v německu. Poté vystudoval architekturu na ČVUT, kde o mnoho let později (1993) získal čestný doktorát.
Pracoval v Krajském projektovém ústavu pro výstavbu měst a vesnic v Liberci; založil slavný SIAL (Sdružení inženýrů a architektů Liberec), který v 90. letech řídil. Stal se držitelem řady dalších ocenění, mj. Grand Prix na světovém bienále Interarch v Sofii, a v roce 2001 ho Česká republika ocenila jedzním ze svých nižších státních vyznamenání, medailí Za zásluhy II. stupně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.