Share |

Hra Loni v Marienbadu. Made in Czechoslovakia je na počest režiséra Alaina Resnaise

foto: pořadatel akce

LONI V MARIENBADU. MADE IN CZECHOSLOVAKIA
Divadelní představení na počest Alaina Resnaise
 
Osudová láska..., fragmentární narace..., francouzská nová vlna...
...versus veselé písničky, Barrandov a mariánskolázeňská ubytovna ROH "Úsvit pohraničí"
 
Umělecká skupina Depresivní děti touží po penězích napočest nedávno zemřelého významného francouzského režiséra Alaina Resnaise (3.6.  1922 – 1.3. 2014) uvádí 9. března představení Loni v Marienbadu. Made in Czechoslovakia, které je inspirováno Resnaisovým slavným filmem Loni v Marienbadu. Jednou z postav osobité adaptace je dokonce přímo sám mladý Alain Resnaise bloudící v roce 1960 barrandovskými ateliéry a snažící se dohodnout československo-francouzskou koprodukci a získat srdce jedné mladé sekretářky.
 
Marienbad versus Mariánky
Archivní snímek režiséra Resnaise si po svém uvedení na festivalu v Benátkách odnesl Zlatého lva, ale také spoustu kritiky za snobský film, který předvádí jen svou formální dokonalost a diváka leda bravurně zmate. Tato dvojznačná pověst jej provází stále, stačí se podívat na nesmiřitelné diskuse k filmu na ČSFD.
 
Umělci ze skupiny Depresivní děti touží po penězích se nezalekli možnosti popasovat se se syžetem filmu, který si libuje v tajemné atmosféře podivných lázní, vznešených hostů, nejednoznačného děje a roztříštěného způsobu vyprávění. Dokonce se skutečně nadchli – a do představení zapracovali – linii, která nevychází primárně z filmu, ale z reality českých Mariánských Lázní v 60. letech.
 
Do kontrastu se tak dostává luxusní lázeňský hotel ze snímku s umakartovými ubytovnami ROH z Mariánek. Obě místa se ale hemží postavami mužů a žen, kteří se snaží upomenout na svoje předchozí setkání minulý rok. Kde leží pravda, kde lež a kde imaginace jednotlivých protagonistů je nejasné, stejně jako celá otázka, co se loni v Marienbadu stalo.
 
Kromě postav z filmu a režiséra snímku Alain Resnaise se na jevišti objeví také například obdivovatel Mariánských Lázní Johan Wolfgang Goethe či Agáta Hanychová, která tu uspořádala svou tajnou svatbu.Sál ztracených kroků
 
Rondokubistický sál Švehlovy koleje
Představení je připraveno na míru prvorepublikovému sálu ve vnitrobloku památkově chráněného objektu Švehlovy koleje, který dosud sloužil především jako skladiště a divákům po dlouhé době otevřel právě při příležitosti premiéry představení Loni v Marienbadu 1. prosince 2013. Od premiéry se zde představení reprízovalo celkem pětkrát, vždy bylo beznadějně vyprodáno.
 
Během představení divadelníci využívají nejen hlavní sál, ale prostřednictvím živého video přenosu i různá další zákoutí neobyčejného prostoru.
 
Tvůrčí tým:
Režie: Jakub Čermák
Hrají: Barbora Šupová, Zoja Oubramová, Veronika Maxová, Barbora Mitošinková, Alena Julie Novotná, Jiří Ratajík, Viktor Filip, Marek Zelinka, Jiří Novotný, Juraj Savinský, Janusz Hummel
Light design: Vojtěch Kopta
Hudba: Ramon Hofman
Scéna: Karolína Kotrbová, Kristýna Kottová
Masky: Dasha Kopecká
 
Resumé:
9.3. 2014 ve 20:00
Švehlova kolej, Slavíkova 22, Praha 3
vstupné: 150,-/110,- Kč
fotogalerie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.442520315846088.1073741830.167597103338412&type=3
další info: www.depresivnideti.eu, https://www.facebook.com/depresivni.deti?fref=ts
rezervace: http://depresivnideti.eu/rezervace/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.