Share |

Houpací sítě: Lidi tu málo odpočívaj

 
Houpací sítě v Praze pro odpočinek - v místech, kde byste to nečekali. Upletou je v nové dílně mladí lidé bez domova. Projekt zvítězil v prvním kole Pražského vývaru. Máme pro vás rozhovor s jeho autorkou, Jitkou Marelovou.
UPDATE DUBEN 2015: PROJEKT SE STÁLE ROZVÍJÍ, PŘIBÝVÁ SÍTÍ, WORKSHOPŮ A MÍST, KDE SE LZE HOUPAT. HURÁ! SLEDUJTE FACEBOOK www.facebook.com/houpacisocialnisite
 
Můžeš v krátkosti představit tvůj projekt?
Mám ráda houpací sítě a snila jsem o tom, že by byly rozvěšené ve veřejném prostoru a lidé by v nich odpočívali, třeba když půjdou domů z práce. Také dělám v Naději u Hlavního nádraží s mladými bezdomovci divadlo a výtvarné aktivity. Práce s nimi mě moc baví a ráda poslouchám jejich příběhy, které jsou často dost silné. Mám pocit, že těm klukům a holkám nejvíc dá, když mohou to, co vytvořili, prezentovat na veřejnosti a získají za to skutečné ocenění. Vrací jim to důstojnost a sebevědomí, které tolik potřebují. Napadlo mě proto, že v prostorách, kde pro ně jindy připravujeme různé tvůrčí aktivity, založíme dílnu, ve které budeme moci sítě společně plést, vyprávět si přitom příběhy a pak tím i obohatíme veřejná prostranství.
 
Měla jsi nějakou inspiraci v jiném, podobném projektu?
Na svých cestách po Peru jsem jela na lodi, kde jsme všichni spolu s místními spali v zavěšených sítích. Byl to pro mě silný zážitek. Liedloffová ve své knize Koncept Kontinua popisuje život v Amazonii a v čem jsou její obyvatelé jiní než my, čím to je, že jsou tak pohodoví a šťastní. Kromě jiného tam "domorodci" spí v sítích a já jsem si mohla vyzkoušet jejich blahodárné účinky i na sobě.
O podobném projektu, který by mě inspiroval, jsem nevěděla. Až když jsem nápad poprvé zveřejnila na facebooku, kdosi se mnou sdílel odkaz na park ve Vídni, kde jeden umělec sítě instaloval. Co se týče houpacích sítí, jsou ve Vídni velmi napřed. Mají tam celý jeden samostatný vzdušný dům plný sítí, ze kterých je krásný výhled do parku. To je inspirativní! :-)
 
Jak se vám líbil Pražský vývar?
Pražský vývar je úžasná akce založená na přímé zpětné vazbě publika. Pokud uspějete, je to skvělý start pro váš projekt, protože během jednoho večera získáte peníze pro realizaci prvních fází vašeho projektu a je to také možnost jak získat kontakty. Samotná zkušenost prezentovat projekt před publikem, je velkou prověrkou, jestli obstojí. Z výsledku hlasování jsem měla obrovskou radost.
 
Co vám kromě peněz vítězství přineslo?
Slááávu, prachyyy, rozhovory… a nakopnutí k tvořivé práci :-)
 
Díky za rozhovor :)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.