Share |

Horrorcore konečně v Praze

WickedShit - Sodoma Gomora a James Cole
MC Fudy
Sodoma Gomora Facebook Page

Minulý víkend proběhl v Praze koncert netradičního subžánru rapu, a totiž hororcore. V průběhu večera vystoupil James Cole i dlouho očekávaná kontroverzní kapela Sodoma Gomora.
 
KDO JE KDO & CO JE CO
 
Sodoma Gomora zavítala do Prahy po předlouhé době. Vystupovala na akci HoodooWicked Rap Night, kde proběhl křest nových desek - "Za hranicí lidskosti" od TerrorCrew a "Bereš to vážně" od SWD, což je de facto De Sadovo alter-ego. Kromě zmíněných se v klubu objevil i přední český rapper James Cole, jenž jako jeden z mála tuzemských úspěšných umělců umí ocenit kouzlo horrorcore scény.
 
Mnozí by mohli očekávat, že se na takto úzce vyprofilované akci potkají zvlášťě vyhraněné skupinky lidí, tedy všemožné smažky, fetky, přívrženci extrémistických hnutí, pubescentní psychicky narušení jedinci... realita předčila očekávání. Nebyl problém natrefit na postarší posluchače ve věku otců. Nejspíše totiž přichází doba, kdy společnost přestává vnímat naturalistické texty jako projev nevkusu a hltá dekadentní metafory. Puritánství pak odsouvá za horizont pozornosti, což je jedině dobře.
 
PRAHA SE BAVÍ AŽ PO PŮLNOCI
 
Sodoma Gomora měla podle průvodního line-upu začínat o půlnoci. Stává se pravidlem, že žádná hip-hopová akce nezačíná včas. V tuto dobu tak stále ještě vystupovali TerrorCrew. Po půl hodině se ovšem návštěvníci a návštěvnice dočkali.
 
Malý prostor klubu Hoodoo se ještě víc zmenšoval náporem fanoušků, kteří se nekompromisně sunuli, rozuměj rvali dopředu. Po další delší prodlevě přišli Mengele s De Sadem na stage. Otevírací track "Sodoma Gomora rap" se ukázal jako dobrá volba.
 
Pod pódiem se okamžitě rozjelo pogo, lidé po sobě skákali a v hromadném šílenství po sobě pořvávali. Kromě společných SG tracků zazněly i sólo věci od jednotlivých protagonistů.  Už jen výčet názvů je pikantní, posuďte sami - "Voheň na střeše", "Snuffporn, Gore and Soddom", "Ta holka v mym sklepě" nebo "Mučírenskej despota". V samotném závěru nechyběla hostovačka od Jamese Cola v tracku "Žižkovský bary".
 
ZÁVĚREČNÉ RESUMÉ
 
Kromě dvou výpadků zvuku se koncert poměrně povedl. Po Sodomě Gomoře měl ještě sólové vystoupení rapper James Cole. Jak je jeho zvykem, začal skvělým freestylem, následně odehrál pár skladeb ze své sólovky "Halucinace ze třetího patra" a starší songy Supercrooo. V současné době se chystá vydat nové metalové album Inland Empire a na horrorcore party tak představil novinku s šíleně tvrdým riffem a ještě tvrdším textem.
 
Co mne nemile překvapilo, byla slabá účast na Jamesově vystoupení. Pod pódiem zůstala sotva třetina lidí. To ovšem Cola z míry nevyvedlo a v průběhu své šou podal skvělý výkon.
 
Večer byl povedený a doufejme, že se bude brzy konat další podobně laděná akce. Ač se to nezdá, o horrorcore je v Česku zájem, ostatně svědčí o tom narvaný klub a silná fanouškovská základna během víkendového koncertu.
 
Autorem textu je Jaroslav Hrách.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.