Share |

Homosexualita a náboženství v pražském Goethe-Institutu

Vstup volný.

V pražském Goethe-Institutu se 8. února uskuteční veřejná debata na téma homosexuality a náboženství. Francouzský imám Ludovic Mohamed Zahed, jáhen katolické církve Jaroslav Lorman a bývalá předsedkyně Federace židovských obcí Sylvie Wittman promluví mj. o tom, jaký vztah má křesťanství, judaismus a islám k homosexualitě a odlišné pohlavní identitě.
 
„Může být člověk gayem nebo lesbou a současně i praktikujícím věřícím? To je jedna z otázek, na něž se budeme ptát hostů středeční debaty“, komentuje moderátor večera Lukáš Houdek. „Vycházíme především z toho, že homosexualita je ve spojitosti s náboženstvím předmětem vypjatých debat i nedorozumění. Pozvali jsme proto hosty, kteří se mohou fundovaně vyjádřit jak k teorii a každodenní praxi konkrétních náboženství, tak ke vztahu víry a homosexuality“, dodává Houdek.
 
Debata stojí na dialogu mezi křesťanstvím, židovstvím a islámem, tedy na setkání jáhena katolické církve a teologického etika Jaroslava Lormana, bývalé místopředsedkyně Federace židovských obcí Sylvie Wittman a „vyoutovaného“ imáma Ludovica Mohameda Zaheda. Právě v Zahedovi získal Goethe-Institut skutečně pozoruhodného hosta z islámského prostředí, jakých do Prahy mnoho nezavítá. Francouzský imám Zahed, nar. 1977 v Alžíru, je sám otevřeným homosexuálem a podporovatelem feministického proudu v islámu. Před pěti lety otevřel v Paříži první mešitu pro věřící s rozličnou sexuální orientací, což v tamní muslimské komunitě dodnes vyvolává hektické debaty.
 
Francouzský imám představí pražskému publiku nejen život věřícího homosexuálního muslima, ale vylíčí i svůj osobní příběh cesty k víře a k nacházení sama sebe: „Když mi bylo osm let, řekl mi otec: Jsi teplej, celou dobu jen brečíš. Když si pak všiml, že si začínám pohrávat se salafismem, dostal strach, že se přikloním k džihádu a že se vyhodím do vzduchu, protože jsem v sobě něco potlačil. Když jsem pak prošel coming-outem, ulehčením se rozbrečel.“ (z rozhovoru Zaheda pro berlínský N24, květen 2016). Zahed je rovněž prvním známým francouzským muslimem, který uzavřel civilní sňatek s mužem (a to v Jihoafrické republice).
 
Pořádá Goethe-Institut Česká republika ve spolupráci s HateFree Culture. Debata je součástí širšího projektu Carte Blanche Middle East,
 
Co? Diskuse Homosexualita a náboženství
Kdy? 8. února od 19:00 v Goethe-Institutu. Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Druhé uvedení: 9. února od 18:00 v komunitním centru KoPlac, Příkop 2a, Brno.
Anglicky a česky se simultánním překladem. Vstup volný.
 
Více viz www.goethe.de/carteblanche | www.hatefree.cz  www.goethe.de/praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.