Share |

Holka, co se čmáře životem. A přetahuje.

Michaela Režová
foto: archiv autorky

To si tak člověk šmejdí po facebooku - a zastaví se. Na spřátelené stránce Redwaye na něj koukne výborně "divný" obrázek... jeho autorku bylo nutno ihned vypátrat a představit čtenářům. Takže:
 
Jmenuje se Michaela Režová. Narodila se roku '92 a momentálně dokončuje třetí ročník na FDU v Plzni, a to v oboru Animovaná a interaktivní tvorba pod vedením profesora Jiřího Barty.
V roce 2011 absolvovala Scénografii na pražské SUPŠ. Má za sebou stáž ve Francii a to v Animation film school - La Poudriere. Pochází ze Staré Boleslavi, momentálně ale žije v Plzni a na podzim se usadí na nějakou chvíli v Praze, jelikož ji čeká studium na UMPRUM a DAMU. Kromě filmu se věnuje především ilustraci a kresbě. Je zakládající členkou skupiny DRAVEJ PLAMEŇÁK. Aktuálně pracuje na filmu Kobrec, který je adaptací povídky Roalda Dahla. Uspořádala již několik výstav a promítání. Její práce jste mohli vidět například ve STANDARD café, kavárně Potrvá nebo v kavárně klubu CROSS.
 
"ČMÁŘU ŽIVOTEM."
Kdy jste si poprvé řekla, že byste chtěla kreslit víc než jen "budu si čmárat při telefonování"?
Tuto otázku jsem si vlastně nikdy nepoložila. Od mala jsem věděla, že chci na výtvarnou školu. Povedlo se a tak zatím vcelku úspěšně čmářu životem dál. Každopádně kdybych nedělala to, co dělám, obsluhovala bych ten obrovský jeřáb vysoko nad zemí, nebo bych byla neurochirurg, nebo možná něco úplně jiného a bylo by to přece taky fajn.

 
Proč lidi vlastně kreslí?
Baví je to. Ty, co to umí, i ty, co to neumí. Reflektují svět kolem sebe a svůj vlastní tím vytváří. Dělají to odpradávna. Někdy je to i to jediné, co umí, a jíst se za něco také musí.
 
Oblíbená barva, nejmilejší technika?
Černá, protože jde kombinovat se vším a když se vám něco nepovede, ať už je to větší zadek po Vánocích nebo nějaká kresba, vždy to pěkně zakryje. Preferuju kresbu a je celkem jedno, čím. Tužka, fix, tuš, tablet... je to fuk.
 
Co jsou nejzásadnější body vaší výtvarné kariéry?
Myslím, že má kariéra je teprve na pomyslném startu, dá-li se říct. Ale zásadní jsou školy, stáže a kurzy, které jsem absolvovala, a úžasní lidé, které jsem během toho potkala. To vše mě ovlivňuje a posouvá kupředu. A samozřejmě i to, že mám supr rodiče, co mě podpoří, bez nich by se nic z toho nestalo.
 
A sny/plány/vize?
Dokončit bakalářku ke své spokojenosti. Potom změním trošku vzduch a po létě vyměním Plzeň za Prahu, kde zkusím zvládnout dvě školy naráz. K tomu snad přibude nějaká fajn práce. Pořídím si psa a kočku a přečtu si konečně Steinbeckovy Hrozny hněvu.
 
Kde kromě webu můžeme vaše práce vidět?
Kromě webu můžete mou práci vidět v nejbližší době na festivalu ilustrace LUSTR, kde v rámci projekce filmů z mého ateliéru budou promítány dva mé filmy a viset tam bude i nějaká ta ilustrace. Potom mé jméno zahlédnete i v květnu na festivalu Předvary v BIOOKU a na podzim by měla být výstava mých ilustrací v kavárně Potrvá.
 
Co děláte proti šedi?
Například naposledy jsem spolu s výtvarnou skupinou DRAVEJ PLAMEŇÁK rozsvítila nový podchod u plzeňského nádraží, kde jsme kresbami na pauzovacích papírech překryli osvětlení a změnili podchod z podoby ošklivé vykachlíkované koupelny na velmi supr výstavu. Obecně proti šedi bojuji tím, že každodenní omalovánky vybarvuju a velice často při tom přetahuju.

 

Tvorbu Míši můžete vidět na www.michaelarezova.com
Sledovat ji můžete na FB i dalších stránkách.
https://www.facebook.com/michaela.rezova.page

http://michaelare.tumblr.com
https://vimeo.com/michaelare
http://michaelare.blogspot.fr


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.