Share |

Hlavní hrozbou pro naše zdraví jsou nemoci z blahobytu

K snídani houska s taveňákem, k obědu bůček. V diáři pět schůzek denně. Stres zaháněný cigaretou a věčný nedostatek času. Ve třiceti první dovolená v Karibiku a za deset let první infarkt. A v padesáti pohřeb spolužáka, který podlehl rakovině. Děti chytají alergii, jen se na ně podívá kočka. Na které choroby byste si měli dávat pozor?
 
Nemoc mladých lidí
Roztroušená skleróza útočí nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života. Patří do skupiny autoimunitních onemocnění a její přesná příčina je zatím tajemstvím. Podstatou nemoci je úbytek myelinu, což je tuková substance, která obaluje a vyživuje nervová vlákna. Při roztroušené skleróze se vlastně zblázní váš imunitní systém a bojuje proti vlastnímu tělu. Přestože jde vývoj neustále kupředu, lék, který by tuto nemoc dokázal vyléčit nebo alespoň zastavit její vývoj, zatím neexistuje.
 
Roztroušená skleróza může mít různě těžký průběh. Existují lidé, kteří jsou řadu let schopni vykonávat své povolání. Postupem času vás však nemoc připraví o cit v rukou, ostrý zrak a velmi často člověka zcela upoutá na invalidní vozík. Typické příznaky jsou různé, ale nemoc obyčejně začíná zánětem očního nervu, pro který je typická bolest „za očima“. Někteří nemocní při první atace náhle částečně ochrnou nebo je podivně brní končetiny. Pravděpodobnost, že roztroušenou sklerózou onemocníte, je 1:1000, což není oproti jiným chorobám tolik. Pokud ale začnete mít pochybnosti, neváhejte s návštěvou neurologa.
 
Víte že: pravděpodobnost onemocnění roztroušenou sklerózou je 1 : 1000?
Rakovina
Věděli jste, že za nádorovým onemocněním stojí genetické vlohy jen v deseti procentech případů? Hlavní příčinou je životní styl, stres, příšerné stravovací návyky, alkohol a kouření. Každý rok si diagnózu některého ze zhoubných nádorů vyslechne 77 000 Čechů. A 27 000 z nich rakovině podlehne. Ženy bojují nejčastěji s nádorovým onemocněním prsu a muži s rakovinou plic. Smutná statistika praví, že s rakovinou se utká každý třetí občan naší země. Většina lidí si myslí, že boj s rakovinou skončí buď smrtí, nebo úplným uzdravením. Ti, kdo nemoc porazí, se však do práce v plném nasazení vracejí jen zřídka. A částečných pracovních úvazků je u nás jako šafránu.
Například polovina žen po rakovině prsu zůstává v invalidním důchodu, jehož průměrná výše dosahuje kolem 10 000 korun měsíčně.
Tato částka ale obvyklé náklady na živobytí zdaleka nepokryje. Takže radost z toho, že člověk porazil vážnou nemoc, až příliš často vystřídá tvrdá realita finančních potíží.
 
Nemoci oběhové soustavy
Především ale žijeme v době, kdy nás zabíjejí nemoci, kterých se naši předkové obyčejně nedožili. Nebo je znali z vyprávění. Absolutním vítězem mezi příčinami smrti jsou kardiovaskulární onemocnění. Pravděpodobnost, že na některé z nich zemřeme, je 1:2. Na něco se jistě umřít musí. Je ale smutné, když se tak stane v produktivním věku. Genetická predispozice hraje u tohoto onemocnění důležitou roli, otázkou však je, zda tomu tak není i kvůli stravovacím návykům, které přebíráme z rodiny. Průšvihu v podobě infarktu nebo mrtvice většinou předchází ateroskleróza. Ta je výsledkem dlouholetého procesu, během kterého se do cévních stěn ukládá tuk. Hlavním viníkem v kauze kornatění tepen je pak kouření a „zlý“ cholesterol.
Takže kdo chce zůstat fit, nechť oželí smažáky, langoše, jitrničky a cigárka.
 
Jak poznáte infarkt nebo mrtvici?
Pro infarkt bývá typická silná palčivá bolest na hrudníku, která se může rozšířit i do krku, čelisti nebo rukou. Mrtvice se obvykle projeví obtížemi s chůzí a nesrozumitelnou řečí. Častá je i náhlá a silná bolest hlavy nebo ochrnutí části obličeje. V obou případech na nic nečekejte a volejte záchranku! Mrkněte na podrobnější článek na Patalie.cz, kde najdete přesné rady, jak infarkt nebo mrtvici poznat i u mladších lidí.
 
Taky máte špatnou životní pojistku?
Dalších civilizačních nemocí, které se dříve projevovaly skoro výhradně u lidí v důchodovém věku, ale postupem času trápí mladší a mladší lidi, je bohužel čím dál víc. Můžeme se jim ale často bránit a do značné míry se jim vyhýbat. A také se dobře pojistit. V současnosti má ale většina Čechů životní pojistku nastavenou špatně. Až 75 % smluv si totiž lidé uzavírají na trvalé následky způsobené úrazem, ačkoli ve skutečnosti je jen 15 % trvalých následků způsobených úrazy. Pojistky na následky chorob jsou naopak hluboce podhodnocené. A navíc je má pouze asi 40 % lidí, ačkoli způsobují drtivou většinu invalidit.
 
Další informace a články na téma psychických a dalších chorob a jejich léčby najdete na http://patalie.cz/ včetně možnosti zdarma si stáhnout příručky např. „Kapesní průvodce psychickými poruchami“, „Jak si udržet zdravý rozum“, „Jak se zbavit traumat“ nebo „Psychické poruchy u dětí“ a další.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.