Share |

Hitem letošních Vánoc jsou ovce, kamna a záchody

foto archiv Člověka v tísni

Od pondělí začal Člověk v tísni nabízet na svém e-shopu nové dárky, které pomáhají v nejchudších zemích světa. Češi už v charitativním e-shopu nakoupili pomoc za šest milionů korun. Hitem letošních vánoc jsou ovce, kamna a záchody.
Den od nazazení nových certifikátů si Skutečné dárky koupilo 503 dárců a za jediný den tak poslali přes 530 tisíc korun, což je nejlepší výsledek za čtyřleté trvání projektu. „Od začátku roku už lidé nakoupili pomoc v hodnotě šesti milionů, ale největší prodeje očekáváme v nejbližších dnech. Těsně před Vánocemi totiž už nestihneme poslat dárky poštou, takže dárci je radši kupují o pár dní dříve,“ vysvětluje Tomáš Vyhnálek, vedoucí projektu Skutečný dárek. Z nových dárků si lidé během prvního dne nakoupili 88 ovcí, 82 kamen a 75 záchodů. Zájem je tradičně o zvířata, zvlášť o kozu, kterých se prodalo 149. „Koza se trochu stala maskotem celé kampaně. Během roku se ale ukázalo, že v řadě zemí jsou pro farmáře užitečnější ovce, které jsme proto letos zařadili do nových dárků,“ říká Vyhnálek.
 
Stejně jako v minulých letech budou dárky nakoupené v e-shopu pomáhat například vesničanům postiženým suchem nebo zlepšovat podmínky hygieny, díky kterým každoročně zemře několikanásobně více lidí, než ve všech ozbrojených  konfliktech dohromady. Jedním z úspěšných dárků se staly i jednoduché záchody, které Člověk v tísni staví například v Afghánistánu, v Etiopii, v Angole nebo Kongu.
Miliarda lidí je stále bez záchodu
Žádný jiný vynález za posledních 200 let nezachránil tolik životů jako právě záchod. „Více než miliarda lidí nemá záchod a chodí vykonávat potřebu do křoví v okolí svých příbytků,“ vysvětluje Vyhnálek. To způsobuje šíření životu nebezpečných průjmových a respiračních onemocnění.  A většina z nich žije v subsaharské Africe a v Asii, kde Člověk v tísni pracuje na rozvojových projektech. “Výstavba levného záchodu může skutečně přispět k rozvoji celých komunit a zachránit životy lidí ohrožených nemocemi,“ říká Vyhnálek.
Fotogalerie záchodů Člověka v tísni
Podle údajů OSN zemře kvůli nedostatečné sanitaci více než 4000 lidí denně. A nejčastěji děti do 5 let věku. Nemoci jsou také důvodem, proč dospělí nemohou chodit do zaměstnání, nemocné děti chybí ve škole a zaostávají. Stavba záchodů u škol má také pozitivní dopad na školní docházku dívek. Bez hygienicky čistých a oddělených záchodů dívky během asi pěti dnů v měsíci, kdy menstruují, nenavštěvují školu. Totéž platí pro jejich učitelky. Do afrických škol, kde záchody nejsou, přestává v pubertě chodit asi desetina dívek. Bez kvalitního vzdělání tak ztrácejí šanci na lepší budoucnost.
Vzdělaná žena má přitom pro rozvoj země neocenitelný přínos. Dokáže se lépe postarat o zdraví sebe i svých dětí, čím se snižuje dětská úmrtnost a odkládá i věk prvního porodu. Rodiny pak mají méně dětí a lépe se uživí,“ popisuje jeden z důsledků Marie Hokrová z Člověka v tísni, která vede kampaň Cena vody. „Dívky, které nechodí z jakéhokoliv důvodu do školy, mnohem častěji končí v práci, která je často nebezpečná pro jejich zdraví i pro jejich budoucnost.“ Sanitace je podle Hokrové jedna z nejlepších investic do rozvoje.
Práce v cílových zemích se kromě výstavby záchodů zaměřuje i na osvětovou činnost – místní lidé si musí chtít záchod sami postavit. Záchod je symbolem statusu, se kterým pracují i rozvojové projekty. „Chodí se po vesnici a ukazují se domácnosti, které mají hezké latríny. Srovnávají se s těmi, kdo chodí ven. Kmenový vůdce, stařešina, ten záchod má a nemusí se schovávat ve křoví. Záchod je stejný symbol bohatství, jako když my máme na zahradě zaparkovaný Rolls-Royce,” říká Jan Faltus, expert na oblast vody a sanitace z Člověka v tísni.
Jak funguje Skutečný dárek v praxi?
„Zvířata i materiál vždy nakupujeme v zemích, kde je rozdáváme, abychom se vyhnuli zbytečným nákladům na dopravu,“ popisuje fungování Skutečného dárku Tomáš Vyhnálek. „Nápady na dárky vycházely z potřeb misí.  Záchody jsme si nevymysleli, odpovídají skutečným potřebám lidí a reálně jim pomáhají,“ říká Vyhnálek.
Fotografie z distribucí Skutečných dárků
Nákupem záchodu přispějí dárci do programu „voda“ a za jejich dar bude koupen materiál na výstavbu jednoduché hygienické latríny. Pokud bude ale v dané chvíli prodáno více certifikátů než kolik bude potřeba záchodů, nakoupí Člověk v tísni například kanystry na vodu, vodní filtry nebo ruční pumpy. V Etiopii zasažené katastrofálním suchem tak byly za prostředky z programu Voda v loňském roce opraveny vodní zdroje a Člověk v tísni rozdal tamním lidem 25 000 kanystrů. Podobně fungují i programy Obživa, Školy a Zdraví.
 
Projekt Skutečný dárek podpořily společnosti BBDO, Mediacom a Fleichman, Česká televize, týdeník Respekt a webový portál ČSFD. Celá kampaň byla zaplacena generálním partnerem, firmou Optreal, a peníze dárců mohou být proto plně vynaloženy na poskytování pomoci.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.