Share |

Historie a nová koncepce Projektu 100

foto: pořadatel akce

Projekt 100 přinesl do českých kin za dobu své existence od roku 1995 největší a nejprestižnější kolekci klasických filmů, které zhlédlo přibližně 830 000 diváků. V roce 2012 byl celý projekt inovován a rozdělen do každoročně se opakujících programových bloků mapujících historii světové i domácí kinematografie (americká klasika, evropská klasika, česká klasika, kultovní filmy 90. let a dětská klasika).
 
Po pěti letech vdechuje Asociace českých filmových klubů Projektu 100 nový život, když se vrací k formátu kolekce filmů. Ta však nebude nahodilá, ale bude vybrána vždy podle přesně daného klíče. Tímto klíčem bude postupné představování základních filmových žánrů a jejich vývoje od počátku ke dnešku. Výběr filmů daného žánru se bude řídit několika podstatnými kritérii, ke kterým patří zásadní význam pro filmovou historii, nesporná vizuální kvalita, vytvoření dostatečně kompaktní kolekce a divácká atraktivita. Základním dramaturgickým cílem nově koncipovaného Projektu 100 je udržení počtu diváků v domácích kinech a zároveň rozšíření divácké základny o žáky a studenty, kterým bude nabídnuta unikátní možnost prakticky sledovat vývoj vybraného žánru v rámci organizovaných školních projekcí. Navíc v prostředí, které je pro tyto filmy předurčeno - tedy na velkých plátnech kin.
 
Rádi bychom filmy P100 nabídli kromě filmových klubů také studentům ZŠ a SŠ, proto když jsme přemýšleli, jaký formát by pro ně mohl být zajímavý, napadlo nás představovat ikonické filmy jednotlivých žánrů. Filmy vybavujeme podrobnými pedagogickými materiály i pracovními listy pro studenty a naším záměrem je zažehnout zájem o kvalitní filmy i mezi touto věkovou skupinou,“ říká Radana Korená, ředitelka přehlídky.
 
Sci-fi
Jako první žánr se představí atraktivní sci-fi. Cesta časem i historií kinematografie začne u prvního filmového kouzelníka (Cesta na Měsíc), bude pokračovat českou stopou (Cesta do pravěku), zastaví se v Hollywoodu (Planeta opic) a přes jednoho geniálního evropského autora (Brazil) se dostane až do virtuální reality, která nás všechny obklopuje (Matrix).
 
Sci-fi je pro první ročník inovovaného P100 nejvhodnějším žánrem hned z několika důvodů: jedná se o žánr zastoupený v historii filmu od samotných počátků, žánr spoluvytvářející zásadní období dějin filmu, žánr kriticky a alegoricky reflektující politické a společenské systémy lidských dějin a žánr stále aktuální. Doufám, že je vybraná kolekce filmů dostatečně reprezentativní a zřetelně naznačuje možnosti filmové science-fiction,” dodává hlavní dramaturg Jan Jílek.
 
Cesta na Měsíc a Podivuhodná cesta
Le Voyage dans la Lune / Francie 1902 / 13 minut / režie: Georges Méliès
Le Voyage extraordinaire / Francie 2011/ 60 minut / režie Serge Bromberg, Eric Lange
 
Průkopník filmových efektů Georges Méliès ve svém nejznámějším díle využil inspiraci velikány literární sci-fi Julesem Vernem a H. G. Wellsem. Restaurovaná verze původní ručně kolorované podoby 115 let starého snímku nechává znovu ožít jeho pompézní design i nápaditou hravost.
 
První velká filmová sci-fi cesta v režii kouzelníka Mélièse je uváděna společně s dokumentárním filmem Podivuhodná cesta, který přibližuje jak vznik Cesty na Měsíc, tak snahu francouzských cinefilů vrátit o sto let později pověstnému němému sci-fi kompletní podobu. Promluví i režiséři, kteří oplývají vědomostmi, láskou k nesmrtelné klasice a úctou k jednomu ze zakladatelů filmového umění. Snímky uvádíme ve spolupráci s Film Europe.
 
Cesta do pravěku
Československo 1955 / 89 minut / režie Karel Zeman
Čtyři kluci proplují jeskyní a vydají se proti proudu času planety Země. Zažijí tak největší dobrodružství svých životů, společně s mamuty, zdechlinou stegosaura či trilobity. Slavný rodinný snímek Karla Zemana kombinující hranou, animovanou a loutkovou akci je triumfem technologie i vynalézavosti. Film je k dispozici pouze pro školní projekce a uvádíme jej ve spolupráci s Muzeem Karla Zemana.
 
Planeta opic
Planet of the Apes / USA 1968 / 112 minut / režie Franklin J. Schaffner
Někde ve vesmíru přece musí být něco lepšího než člověk – jak výmluvný slogan pro film z doby, kdy se mocnosti držely v šachu jadernými zbraněmi, zatímco závodily o dobytí kosmu. Jeden z prvních studiových sci-fi blockbusterů stále rezonuje svou kritikou rasismu i domnělé nadřazenosti lidské civilizace.
 
Brazil
Brazil (Director´s Cut) / UK 1985 / 143 minut / režie Terry Gilliam
V blízké, dystopické budoucnosti potřebujete na všechno razítko, jinak vás kontrolou posedlý totalitní aparát nenechá v klidu žít. Jak ale do byrokratických procedur zapadá setkání s tajemnou ženou ve snu? Bývalý Python Terry Gilliam ve své orwellovské vizi nezapomíná na groteskní humor a absurditu.
 
Matrix
The Matrix / USA, Austrálie 1999 / 136 minut / režie Andy (Lilly) Wachowski, Larry (Lana) Wachowski
Thomasi Andersonovi se jedné noci zakousla do mysli strašlivá noční můra. A z ní se zrodil kult, který dovršil vývoj kyberpunku. V jakém jiném hollywoodském velkofilmu najdete Nietzscheho teze na vlnách východních duchovních nauk kolem ostrůvků jistot křesťanského příběhu o cestě od prozření ke spáse?
 
Edukativní přesah Projektu 100
Zásadní novinkou a změnou Projektu 100, která je realizována poprvé v roce 2017, je edukativní přesah. Asociace českých filmových klubů propojuje své dva projekty – distribuční Projekt 100 a mezinárodní vzdělávací projekt CinEd, v jehož rámci získávají školy a jejich pedagogové přístup k filmům (VOD platforma, nekomerční projekce) a moderním metodickým materiálům, jejichž garantem je renomovaná instituce Cinémathèque française. Projekt 100 využívá již osvědčené edukativní postupy projektu CinEd a pedagogické a pracovní listy, které bude společně s filmy školám distribuovat, vychází z této mezinárodní metodiky. Projekt 100 tak bude od letošního roku využit nejen jako 20 let fungující distribuční platforma známá většině filmových diváků v České republice, ale nově i jako funkční nástroj pro zvyšování filmové gramotnosti žáků a studentů. Filmy nejsou nabízeny pouze všem relevantním kinům (a jejich divákům) v ČR, ale také rozsáhlé síti základních a středních škol, přičemž Cesta do pravěku je až do 30. června 2018 dostupná exkluzivně pro školní projekce.
 
Sci-fi víkend s Projektem 100 v Biu Oko
 
Projekt 100 2017 vtrhne do českých kin 14. září 2017 a bude zahájen tematickým víkendem 15. až 17. září v pražském Biu Oko. Kromě uvedení letošní kolekce čekají návštěvníky Bia Oko přednášky k filmům Matrix a Planeta opic, workshop filmových triků pro děti od Ultrafun, koncert hudebníka Pandoo, sci-fi slam poetry či filmbrunch s filmem Brazil. Část programu bude probíhat i zdarma před kinem v rámci Zažít město jinak.
 
Projekt 100 – 2018
Příští ročník Projektu 100 se bude věnovat muzikálovému žánru a opět představí snímky, které jsou dostatečně atraktivní pro diváky kin a které jsou zároveň využitelné pro školní projekce a představení daného žánru v celé jeho šíři i historickém kontextu. Pětice zvolených filmů je tedy dostatečně různorodá geograficky (2 americké, 1 evropský, 1 český, 1 australský film), dobou svého vzniku (1952 – 2001) i jednotlivými dílčími tématy objevujícími se v jednotlivých filmech.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.