Share |

Headlinerem letošní Pohody budou The Jesus And Mary Chain

foto: pořadatel akce

Jedenadvacátý ročník slovenského festivalu Pohoda, který se koná od 6. do 8. července, ozdobí comeback jedné z nejvlivnějších kapel historie rocku, skotských The Jesus And Mary Chain. Ikonická sestava, jíž magazíny Noissey i Petchfork označují jako nejvíc cool kapelu historie, vznikla v roce 1983 v městečku East Kilbride nedaleko Glasgowa. Debut Psychocandy v roce 1985 odstartoval její hvězdnou dráhu, která vždy stála a padala s kontroverzním vztahem jejích zakladatelů, bratrů Jima a Williama Reidových. Po letech, plných střetů a dlouhodobých přestávek v komunikaci oba sourozenci podle všeho našli klíč k porozumění a toleranci, jehož zúročením je skvělé album Damage and Joy, první po 19 letech! A také v neposlední řadě obnovení koncertních aktivit. A i díky tomu si budou moci nezaměnitelný mix silných melodií a psychedelických zvukových valů, který je již přes 30 let inspiračním zdrojem mnoha muzikantských generací, poslechnout i návštěvníci letošní Pohody. Koncertní set bude kromě nových věcí obsahovat všechny zásadní písně z historie bandu.
 
Na Pohodě 2017 se také dvakrát představí projekt průkopníka drum’n’bassu Tonyho Colmana, známého pod jménem London Elektricity. Nezapomenutelný zážitek slibuje spektakulární dvaadvacetičlenný London Elektricity Big Band, v němž najdeme takové osobnosti, jako je MC Dynamite (Reprazent) či dvojnásobná vítězka BBC Jazz Awards, přední britská zpěvačka a klavíristka Lianne Carrol. Projekt, který d’n’b posouvá na zcela nový vyšší level je také často označován fako fast soul music. Unikátní bude i druhé vystoupení London Elektricity DJ Set - bude to jedno z pouhých tří letošních vystoupení Tonyho Colmana v tomto formátu.
 
Pohoda si za 21 let získala pod vedením Michala Kaščáka mimořádné renomé mezi hudebníky, profesionály z branže a hlavně mezi fanoušky. Díky jejich hlasům se také probojovala mezi deset nejlepších středně velkých festivalů v Evropě za rok 2016. Nově Pohodu mezi špičkové festivalové tipy zařadily také portály Gigwise, The Culture Tip nebo Aaron Howes z Highsnobiety.
 

Momentální cena vstupenek je 89€ a platí do 22. května 2017 nebo do vyprodání 6000 kusů, vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal nebo na webu festivalu. Více informací na www.pohodafestival.sk či www.facebook.com/pohoda.festival.
 
Společně s českým festivalem Rock for People zopakuje Pohoda možnost nákupu comboticketů na obě klíčové středoevropské hudební události. Předprodej začíná v pondělí příští týden na webových stránkách obou festivalů za zvýhodněnou cenu 3 475 Kč.
 
Dalšími velkými jmény, která ozdobí program letošní Pohody, jsou například legendy indie popu alt-J nebo velký britský písničkářský talent Jake Bugg. Zaujme jistě také jedna z nejoriginálnějších postav současného amerického hip-hopu, transgender rapper(ka) Mykki Blanc nebo Solange, jedna z netalentovanějších r’n’b zpěvaček současnosti, která letošním ziskem Grammy v kategorii R&B Performance definitivně vystoupila ze stínu své sestry Beyoncé. Silný zážitek slibuje muž s mimořádně podmanivým hlasem a jedna z klíčových zakladatelských osobností amerického grunge Mark Lanegan s kapelou, ale také mistr electro-techno-funku, hvězdný Boys Noize. Snový synth-pop nabídne Austra, punkovou smršť přiveze britský tandem Slaves, vystoupí shoegazeová legenda Slowdive. Energická smršť flamenca s metalovou energií - to je dnes již hvězdné mexické duo Rodrigo y Gabriela, další z velkých jmen na letošní Pohodě. Všechny romantické duše uhrane teprve dvacetiletá britská klavíristka a zpěvačka Birdy, jejímuž kouzlu podléhají milióny citlivých a zamilovaných. Potěšením pro ironiky a přátele sarkastického pohledu na showbizz bude norské duo hudebních bavičů a mystifikátorů Ylvis. Další zajímavá jména v line-upu jsou mezi jinými brazilská zpěvačka Dillon, skotský talent C Duncan, hvězdy alternativní scény Beak> a Ho99o9 nebo freestylová superskupina Beardyman’s Dream Team. Do Trenčína přijede z USA kapela kytaristy slavných Sonic Youth The Thurston Moore Group, jihoafrická, v kosmopolitním Berlíně usazená písničkářka Alice Phoebe Lou, z Velké Británie dorazí ostří hipsteři Idles, či neméně nabroušení punkeři Sleford Mods. Programový blok Pohoda 1997 zopakuje koncerty 1. ročníku festivalu a unikátní živé provedení nejúspěšnějšího slovenského hudebně-humoristického alba z dílny legendárního tria Lasica, Satinský, Filip, které samozřejmě ponese jméno Bolo nás jedenásť.  
 
The Jesus And Mary Chain uvádějí jako svoje inspirační zdroje The Stooges, The Ramones, Einstürzende Neubauten nebo The Shangri-Las. Ovšem seznam těch kapel, které ovlivnili oni je ještě mnohem delší, a zdá se, že stále nekončí. Jejich vystoupení byla pověstná svojí nepředvídatelností, na pódiu postávali jako zombie v depresi, tvářili se znechuceně, k újmě přicházely nástroje, aparatura i vybavení klubů. Ke slovu se dostával alkohol i jiné substance. Hudba, která v této atmosféře za neustálého pnutí mezi bratry Reidovými vznikala, je však dodnes podnětná a živá. Album Psychocandy z roku 1985 je považováno za zlomový moment v dějinách alternativní hudby i předchůdce shoegazeové vlny. V dalších albech Darklands a Automatic se posunuli k melodičtějšímu projevu, čtvrté s názvem Honey’s Dead přinesl nominaci na Mercury Prize. V roce 1998 vychází ještě album Munki, v roce 1999 však dostalo stále napětí a konflikty mezi vůdčí bratrskou dvojicí za únosnou mez a kapela se rozpadla. Trvalo dlouhá léta, než k sobě Jim a William našli znovu cestu, ale vše nasvědčuje tomu, že zmoudření léty přináší své zralé, leč svěží ovoce, které budeme moci na pohodě letos také ochutnat. „Prostě jsme začali, nebudete mi to věřit, jeden druhému trochu víc naslouchat. Moudrost přichází s věkem a zkušeností: Žít a nechat žít, počítat s názorem toho druhého,” trefně pojmenovává Jim Reid nové relace s bratrem Williamem, a dodává: “Oba nás překvapilo, jak málo animozit mezi námi ve studiu probíhalo.
 
Tony Colman propadl drum & bassu v půli 90. let. Široká škála muziky, která jej ovlivnila zahrnuje jména jako Talking Heads, Fela Kuti, Kraftwerk, Brian Eno, Led Zeppelin a mix dalších žánrů široko zdaleka přesahující hranice elektronické hudby (jazz, funk, soul, dub, rock, punk...). S Chrisem Gossem založil v roce 1996 label Hospital Records i první London Elektricity, tehdy vystupující jako duo. V roce 2003 se rozhodl Tony Colman vytvořit živou kapelu, v roce 2007 získal BBC 1Xtra Xtra Bass Award za nejlepší live act. Na Pohodě se v sestavě London Elektricity Big Band představí dvanáctičlenná dechová sekce kapely Riot Jazz, jazzová hvězda Liane Carroll, vokalistka Emer Dineen, MC Dynamite, klávesy, sekce bicích a perkusí a Tony Colman bude vše řídit od baskytary.  A dodejme, že zážitkem bude jeho skvostný DJský set, odehraný výhradně z vinylů - perel z jeho bohatého archivu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.