Share |

Happy Birthday Facebook

Přesně před 8 lety byla spuštěna sociální síť, která změnila svět.
Student Mark Zuckerberg ji rozjel původně jako studentský projekt, jakousi digitální ročenku s několika funkcemi navíc.
Postupně se začala šířit lavina a stránky umožňující dělat a sdílet stále více věcí se staly fenoménem.
V současnosti má "ksichtokniha" 800 000 000 (to není překlep!) uživatelů, 3000 zaměstnanců, běží na 60 000 serverech a chystá se vstoupit na burzu. I v tomto ohledu mění Facebook zajetá pravidla toho, jak se mějí věci dělat: o zakázku na poradenské služby stálo tolik bank a finančníků, že se poplatky za takovou činnost dostaly pod historické minimum: pro takhle prestižní a historicky významný kšeft jsou zřejmě bankéři ochotni jít značně pod cenu.
Mark Zuckerberg se ze studentíka stal jedním z nejmocnějších mužů planety. Provokuje tím, že nezačal hrát hru na zbohatlíka a stále vypadá a žije jako obyčejný mladý chlápek, který se na nějaké milionářské jachty a absurdně drahé hodinky může zvesela vybodnout.
Roste ovšem nejen počet uživatelů, fotek, komentářů a aktivit, ale i kontroverze. Ať už kolem samotného Zuckerberga (který se ještě stále nesmířil s lidmi, kteří tvrdí, že jim ukradl nápad), nebo funkcí, které umožňují skladovat data o uživatelích a případně jim tak udělat paseku v soukromém i pracovním životě. Každá další novinka, se kterou facebook nyní přichází, vzbudí vlnu křiku a protestů, ať jde o design nebo funkce. A není pochyb, že jsme v podstatě teprve na začátku...
foto Paul / FreeDigitalPhotos.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.