Share |

Gurmánská ochutnávka Ondřeje Olivy

Zakázané ovoce I. (hliník) a II. (bronz), Foto: Ondřej Oliva

 
Ondřej Oliva představí své aktuální práce na premiérové monografické výstavě v galerii ART-PRO
 
 
Ondřej Oliva dochází ke zlomovému okamžiku své výtvarnické dráhy – v těchto dnech dokončuje práce na velkolepém sochařském díle, které lze vnímat jako vyvrcholení jeho diplomového cyklu Gourmet (absolvoval v ateliéru Jaroslava Róny), což příznačně tituluje i výstavu - Ondřejovu první monografickou -  jejíž vernisáž máte možnost navštívit již tento čtvrtek 4. 11. 2011. Sochařské motivy, které se oproti soudobým tendencím nezahalují do konceptuálního pláště, diváka přímočaře oslovují tvary známými z každodenního života : „Při navrhování soch, je pro mne základním okruhem výběru osobní zkušenost s jednotlivými předměty a jejich všeobecná známost, která pomáhá divákovi daný objekt poměrně snadno rozkódovat a zasadit si jej do vlastních měřítek a zkušeností.“
 
 
Forma i estetika vystavovaných objektů vychází z gurmánského a gastronomického prostředí, ale zároveň dává skrze provedení prostor pro další významové roviny, které do současného sochařského výraziva přenášejí odvěká a stále aktuální témata která dmou žaludek společosti jako například prázdnota hříchu a zároveň jeho pudivá snová podoba. 
 
 
Sedm vystavených objektů bude podle Ondřejových slov „materiálovou degustací“: „Pracuji s polyesterovými a epoxidovými pryskyřicemi, bronzem, ocelí či hliníkem. Nejdřív objekt navrhuji na papíře a teprv potom vybírám materiál aby byl k danému konceptu nejpřímější. Věřím že díky uměleckému zpracování, začne materiál promlouvat svým jazykem .“ Pozurohodný je též postup, jakým díla vznikala: „Objekt Aggresive stance byl technologicky velmi náročný, především jednotlivé průniky hrotů vidliček. Od ledna jsem oslovil několik konstruktérských firem, ale žádná nevěděla jak objekt realizovat. Nakonec jsem našel konstruktéra, který měsíc jednotlivé rozvinuté tvary rozkresloval. Střed vidliček se tisknul na 3D tiskárně ve firmě MCAE se kterou mimochodem spolupracuje také sochař Michal Gabriel či Tomáš Medek. Velkým problémem byla také finální povrchová úprava.“ komentuje Ondřej u čerstvě dokončené sochy gigantických vidliček, která bude tvořit dominantu výstavy.
 
 
Venisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 3. 11. 2011 v galerii ART-PRO Revoluční 20, Praha 1 od 18 hodin a navštívit ji bude možné do 25. 11. 2011.
 
 
Ondřej se svěřil s ještě jedním tajemstvím: „Mým tajným snem je mit výstavu ve švýcarsku v Zurichu, aby se na ní mohla přijít podívat moje babička co tam bydlí.
 
Více info na: http://oliva-ondrej.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.